Τζαμί Istiqlal στην Τζακάρτα της Ινδονησίας

Το μεγαλύτερο τζαμί της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην καρδιά της Πρωτεύουσας της Ινδονησίας

Το τζαμί Istiqlal στην Τζακάρτα της Ινδονησίας είναι το μεγαλύτερο τζαμί της Νοτιοανατολικής Ασίας, που ταιριάζει με τη θέση του στη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο (όσον αφορά τον πληθυσμό).

Το τζαμί κατασκευάστηκε για να είναι σύμφωνο με το μεγάλο όραμα του τότε προέδρου Sukarno για ένα ισχυρό, πολυθρησκευτικό κράτος με την κυβέρνηση στο κέντρο του: το τζαμί Istiqlal βρίσκεται απέναντι από τον καθολικό καθεδρικό ναό της Τζακάρτα και οι δύο χώροι λατρείας βρίσκονται δίπλα στην πλατεία Merdeka , όπου στεγάζεται ο Monas (Μνημείο Ανεξαρτησίας) που στρέφεται πάνω τους και στους δύο.

Η μαζική κλίμακα του τζαμιού Istiqlal

Οι επισκέπτες του τζαμιού Istiqlal θα αγωνιστούν από την τεράστια κλίμακα του τζαμιού. Το τζαμί καλύπτει μια έκταση 9 εκταρίων. η δομή έχει πέντε επίπεδα, με μια τεράστια αίθουσα προσευχής στο κέντρο που ολοκληρώνεται από ένα μεγάλο θόλο που υποστηρίζεται από δώδεκα πυλώνες.

Η κύρια δομή πλαισιώνεται με πλατείες στις νότιες και ανατολικές πλευρές που μπορούν να κρατήσουν περισσότερους προσκυνητές. Το τζαμί είναι επενδυμένο με πάνω από εκατό χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα από μαρμάρινο περίβλημα που προήλθε από την περιφέρεια του Tulungagung στην ανατολική Ιάβα.

Παραδόξως (δεδομένης της τοποθεσίας της σε μια τροπική χώρα) το τζαμί Istiqlal παραμένει δροσερό ακόμα και το μεσημέρι. τα ψηλά ταβάνια του κτιρίου, οι διάδρομοι ευρύχωρου ανοίγματος και οι ανοιχτές αυλές διαχέουν αποτελεσματικά τη θερμότητα στο κτίριο.

Μια μελέτη έγινε για τη μέτρηση της θερμότητας μέσα στο τζαμί - «Κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής με πλήρη πληρότητα στην αίθουσα προσευχής», καταλήγει η μελέτη, «η θερμική κατάσταση μέσα ήταν ακόμα μέσα στη ζώνη άνεσης ελαφρά ζεστή».

Η αίθουσα προσευχής του τζαμιού του Istiqlal και άλλα τμήματα

Οι λάτρεις πρέπει να αφαιρέσουν τα παπούτσια τους και να πλύνουν στην περιοχή πλύσης πριν μπουν στην αίθουσα προσευχής. Υπάρχουν αρκετές περιοχές έκπλυσης στο ισόγειο, εξοπλισμένες με ειδικά υδραυλικά συστήματα που επιτρέπουν σε περισσότερους από 600 πιστούς να πλένονται ταυτόχρονα.

Η αίθουσα προσευχής στο κεντρικό κτίριο είναι θετικά σπηλαιώδης - οι μη μουσουλμάνοι επισκέπτες μπορούν να το παρατηρήσουν από έναν από τους επάνω ορόφους.

Η επιφάνεια δαπέδου εκτιμάται ότι είναι πάνω από 6.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ίδιο το πάτωμα είναι επενδυμένο με ένα κόκκινο χαλί που δωρίζει η Σαουδική Αραβία.

Στην κύρια αίθουσα μπορούν να φιλοξενηθούν 16.000 προσκυνητές. Οι πέντε όροφοι που περιβάλλουν την αίθουσα προσευχής μπορούν να φιλοξενήσουν 60.000 ακόμα. Όταν το τζαμί δεν γεμίσει με χωρητικότητα, οι ανώτεροι όροφοι χρησιμεύουν ως αίθουσες διδασκαλίας για θρησκευτικές διδασκαλίες ή ως χώροι ανάπαυσης για επισκέπτοντες προσκυνητές.

Ο θόλος βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κύρια αίθουσα προσευχής, υποστηριζόμενος από δώδεκα κολόνες σκυροδέματος και χάλυβα. Ο θόλος έχει διάμετρο 140 πόδια και εκτιμάται ότι είναι περίπου 86 τόνοι σε βάρος. το εσωτερικό του είναι επενδυμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και το χείλος του είναι διακοσμημένο με στίχους από το Κοράνι, εκτελούμενο σε χαριτωμένη αραβική καλλιγραφία.

Οι αυλές στις νότιες και ανατολικές πλευρές του τζαμιού έχουν συνολική έκταση περίπου 35.000 τετραγωνικών μέτρων και παρέχουν επιπλέον χώρο για περίπου 40.000 περισσότερους προσκυνητές, έναν πολύτιμο χώρο ιδιαίτερα κατά τις ημέρες υψηλής κυκλοφορίας του Ραμαζανιού.

Ο μιναρές του τζαμιού είναι ορατός από τις αυλές, με το Εθνικό Μνημείο ή τον Μόνα, συμπληρώνοντας το σε απόσταση. Αυτό το αιχμηρό καράβι, ύψους περίπου 300 ποδιών, που υψώνεται πάνω από τις αυλές και διακεκομμένη από ηχεία, για να μεταδώσει καλύτερα την κλήση του μουζέζιν στην προσευχή.

Οι κοινωνικές λειτουργίες του τζαμιού του Istiqlal

Το τζαμί δεν είναι απλώς ένα μέρος για να προσευχηθείτε. Το τζαμί Istiqlal φιλοξενεί επίσης πολλά ιδρύματα που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες σε φτωχούς Ινδονήτες και χρησιμεύει ως σπίτι-μακριά από το σπίτι στους επισκέπτες προσκυνητές κατά τη διάρκεια της εποχής του Ραμαζανιού.

Το τζαμί Istiqlal είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους προσκυνητές που εκπληρώνουν την παράδοση που ονομάζεται i'tikaf - ένα είδος επαγρύπνησης όπου προσεύχεται, ακούει κηρύγματα και απαγγέλλει το Κοράνι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το τζαμί Istiqlal εξυπηρετεί πάνω από 3.000 γεύματα κάθε βράδυ σε πιστούς που σπάνε γρήγορα στο τζαμί. Περίπου 1.000 γεύματα σερβίρονται πριν από την αυγή κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών του Ραμαζανιού, το αποκορύφωμα της σεζόν νηστείας που φέρνει τον αριθμό των προσκυνητών στο Istiqlal στην ετήσια αιχμή του.

Οι προσκυνητές κοιμούνται κατά μήκος των διαδρόμων όταν δεν προσεύχονται. οι αριθμοί τους διογκώνονται σε περίπου 3.000 τις λίγες ημέρες πριν από το Eid ul-Fitr, το τέλος του Ραμαζανιού.

Στις συνηθισμένες μέρες, οι βεράντες και η περιοχή που περιβάλλει το τζαμί φιλοξενούν παζάρια, συνέδρια και άλλα γεγονότα.

Ιστορία του τζαμιού Istiqlal

Ο τότε πρόεδρος Sukarno διέταξε την κατασκευή του τζαμιού Istiqlal, εμπνευσμένο από τον πρώτο του υπουργό θρησκευτικών σχέσεων Wahid Hasyim. Το Sukarno επέλεξε την τοποθεσία ενός παλιού ολλανδικού φρουρίου κοντά στο κέντρο της πόλης. Η θέση του δίπλα σε μια υπάρχουσα χριστιανική εκκλησία ήταν ένα ευτυχισμένο ατύχημα. Το Sukarno θέλησε να δείξει στον κόσμο ότι οι θρησκείες θα μπορούσαν να συνυπάρχουν αρμονικά στη νέα του χώρα.

Ο σχεδιαστής του τζαμιού δεν ήταν Μουσουλμάνος, αλλά ένας Χριστιανός - ο Φρέντερικ Σίλαμπαν, αρχιτέκτονας από τη Σουμάτρα, ο οποίος δεν είχε εμπειρία στο να σχεδιάσει τζαμιά στο παρελθόν, αλλά ο οποίος όμως κέρδισε έναν διαγωνισμό που αποφάσισε να αποφασίσει για το σχεδιασμό του τζαμιού. Ο σχεδιασμός της Silaban, ενώ είναι όμορφος, έχει επικριθεί επειδή δεν αντικατοπτρίζει τις πλούσιες παραδόσεις της Ινδονησίας στον σχεδιασμό.

Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1961 και 1967, αλλά το τζαμί άνοιξε επίσημα μόνο μετά την ανατροπή του Σουκάρνο. Ο διάδοχός του ως πρόεδρος της Ινδονησίας, Suharto, άνοιξε τις πόρτες του τζαμιού το 1978.

Το τζαμί δεν έχει ελευθερωθεί από τη σεκεντρική βία. το 1999, μια βόμβα εξερράγη στο υπόγειο του τζαμιού Istiqlal, τραυματίζοντας τρεις. Ο βομβαρδισμός κατηγορήθηκε για τους αντάρτες του Jemaah Islamiyah και προκάλεσε την τιμωρία από ορισμένες κοινότητες που επέβαλαν σε αντάλλαγμα χριστιανικές εκκλησίες.

Μετάβαση στο τζαμί Istiqlal

Η κύρια είσοδος στο τζαμί Istiqlal είναι απέναντι από τον καθεδρικό ναό, στο Jalan Kathedral. Τα ταξί είναι εύκολο να έρθουν στην Τζακάρτα και είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για τους τουρίστες να ταξιδέψουν στην πόλη - επιλέξτε τα γαλάζια ταξί για να σας μεταφέρει από το ξενοδοχείο σας στο τζαμί και πίσω.

Μόλις μπείτε, ελέγξτε με το κέντρο επισκεπτών ακριβώς στην είσοδο. η διοίκηση θα είναι στην ευχάριστη θέση να παρέχει έναν ξεναγό για να σας συνοδεύσει μέσω του κτιρίου. Οι μη μουσουλμάνοι δεν επιτρέπονται στο εσωτερικό της αίθουσας προσευχής, αλλά θα βρεθείτε επάνω για να περιπλανηθείτε στους ανώτερους διαδρόμους και τις βεράντες που πλαισιώνουν το κεντρικό κτίριο.