Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κόκκινη παλίρροια στην Καλιφόρνια

Στην καλύτερη περίπτωση, η κόκκινη παλίρροια της Καλιφόρνιας μπορεί να είναι τόσο μαγευτική όσο ο χειμώνας χορός του Northern Lights, η καλοκαιρινή λάμψη των πυγολαπλών ή η απλή ευχαρίστηση ενός λαμπερού ραβδιού από το κατάστημα του δολαρίου. Στη χειρότερη περίπτωση, καλύπτει τις παραλίες της Καλιφόρνιας με μια δύσοσμη, αφρώδη κακομεταχείριση που μοιάζει με το επακόλουθο μιας λουτρό φυσαλίδας ηλικίας δύο ετών - και μυρίζει ακόμη χειρότερα.

Γιατί πρέπει να ξέρετε για την κόκκινη παλίρροια αν πάτε στην ακτή της Καλιφόρνιας;

Εάν συμβαίνει, ίσως θελήσετε να δείτε τη λάμψη των ωκεανών τη νύχτα. Απλά μην αφήνετε μεγάλες φωτογραφικές εκθέσεις και υπερβολικά υπερβολικές επεξεργασίες στο Instagram ή το Flickr να σας ξεγελάσουν. Προβολή στο πρόσωπο, το αποτέλεσμα είναι πιο λεπτή από την αναισθητοποίηση. Μπορείτε να δείτε αυτό που μοιάζει με το καλύτερο σε αυτό το βίντεο στο YouTube ή να το παρακολουθήσετε από το ABC News.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι καλύτερο να αποφύγετε μέρη που επηρεάζονται από μια κόκκινη παλίρροια. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας λένε ότι το είδος που το προκαλεί μπορεί επίσης να προκαλέσει "μια ιδιόμορφη, ισχυρή οσμή". Αυτό θα μπορούσε να είναι μια υποτίμηση. Αν πάτε σε μια πληγείσα παραλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα καταλήξετε κρατώντας τη μύτη σας και αναρωτιέστε τι δημιουργεί αυτό το φοβερό βρωμιά.

Τι είναι μια κόκκινη παλίρροια;

Το παράξενο, το όνομα "κόκκινο παλίρροια" είναι περίπου τόσο λάθος που μπορεί να πάρει. Στην Καλιφόρνια, δεν είναι πάντα κόκκινο. Και δεν έχει καμία σχέση με τη μηνιαία άνοδο και πτώση του ωκεανού. Στην πραγματικότητα, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Τα μικρά ωκεάνια πλάσματα που ονομάζονται dinoflagellates δημιουργούν αυτό το φαινόμενο.

Όταν οι συνθήκες ευθυγραμμίζονται, πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Εάν το είδος είναι κόκκινο, μπορεί να κάνει το νερό να φαίνεται κόκκινο.

Αλλά αυτό που συμβαίνει τη νύχτα κάνει μαγικό κόκκινο παλίρροια. Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί λάμπουν με ηλεκτρο-μπλε χρώμα όταν μετακινούνται. Όταν ένα κύμα συντρίβει τη νύχτα, τόσοι πολλοί από αυτούς κάνουν αμέσως ότι μπορείτε να δείτε ένα λαμπρό φως φωτός που καλύπτει την κορυφή του κύματος.

Ίσως είναι επειδή είναι τόσο κοντά στο κέντρο της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, αλλά είναι σχεδόν σαν αυτά τα μικροσκοπικά θαλασσινά να γνωρίζουν πότε θα ετοιμαστούν για την απόδοσή τους. Οι ουσίες που παράγουν τη βιοφωταύγεια τους καταστρέφονται καθημερινά και αναγεννούνται εγκαίρως για να προκαλέσουν ένα θεαματικό φυσικό φως μετά το σκοτάδι. Γιατί λυγίζουν; Κανείς δεν φαίνεται να το γνωρίζει σίγουρα, αλλά μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι μια προσαρμογή που τους βοηθά να καταπνίγουν πιθανούς θηρευτές.

Μερικοί άνθρωποι το ονομάζουν επίσης ένα κόκκινο παλίρροια όταν πολλά μικροσκοπικά, κόκκινα καβούρια τόνου μπαίνουν στην ακτή όλα με τη μία. Αυτό είναι επίσης ένα ενδιαφέρον πράγμα που βλέπεις, αλλά δεν θα κάνει το νερό να λάμψει. Και αυτά τα χαριτωμένα μικρά καβούρια μυρίζουν χειρότερα από τον κάδο που βρίσκεται πίσω από την τοπική ένωση θαλασσινών όταν αρχίζουν να σαπίζουν.

Πώς και πότε να δείτε μια κόκκινη παλίρροια στην Καλιφόρνια

Οι κόκκινες παλίρροιες μπορούν να συμβούν οπουδήποτε κατά μήκος της ακτής της Καλιφόρνια Ένα από τα μεγαλύτερα και τα πιο μακροχρόνια αυτά συνέβη κοντά στο Monterey το 2016. Είναι πιο συχνά όταν οι θερμοκρασίες του νερού είναι πιο ζεστές, ανάμεσα στη Σάντα Μπάρμπαρα και το Σαν Ντιέγκο. Η ακτή στο La Jolla βόρεια του Σαν Ντιέγκο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να το δείτε και είναι συχνά αναφερόμενο ανάμεσα στα καλύτερα μέρη του κόσμου για να δείτε τη λάμψη των ωκεανών. Τα φωτεινά κύματα είναι επίσης συχνό φαινόμενο στις παραλίες της Orange County.

Η κόκκινη παλίρροια είναι πιο συχνή τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα συμβεί ή πόσο θα διαρκέσει. Ένας εύκολος τρόπος να μάθετε αν συμβαίνει είναι να αναζητήσετε τοπικές ειδήσεις σχετικά με την κόκκινη παλίρροια στην Καλιφόρνια.

Η λάμψη θα είναι πιο έντονη όταν ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός: σε μια νύχτα χωρίς φεγγάρι ή όταν το φεγγάρι είναι καινούργιο. Ψάξτε για μια παραλία με πολλά κύματα σπάζοντας για την καλύτερη εμφάνιση.

Είναι επικίνδυνη η κόκκινη παλίρροια;

Γενικά, οι κόκκινες παλίρροιες στην Καλιφόρνια είναι λιγότερο τοξικές από αυτές που εμφανίζονται στη Φλόριντα. Μερικές φορές, μια κόκκινη παλίρροια στην Καλιφόρνια είναι εντελώς ακίνδυνη. Υπό άλλες συνθήκες, οι μικροοργανισμοί απελευθερώνουν βλαβερές τοξίνες που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Θα βρείτε προειδοποιήσεις σχετικά με αυτό που δημοσιεύτηκε σε οποιαδήποτε επηρεασμένη παραλία. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να μείνετε έξω από το νερό αν φαίνεται κόκκινο-καφέ.