Χριστουγεννιάτικα λόγια και φράσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Πώς να πω τις φράσεις διακοπών στη νησιώτικη γλώσσα

Οι κάτοικοι της Χαβάης δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα πριν από την άφιξη των προτεσταντικών ιεραποστόλων από τη Νέα Αγγλία που εισήγαγαν για πρώτη φορά τις θρησκευτικές εορτές στον λαό της Χαβάης. Ως αποτέλεσμα, πολλά εποχιακά λόγια και φράσεις για τα οποία δεν υπήρχαν σαφή ισοδύναμα της Χαβάης μεταφράστηκαν φωνητικά.

Ο Mele Kalikimaka είναι η φωνητική μετάφραση των "Καλά Χριστούγεννα" στη Χαβάη. Ο Bing Crosby κυκλοφόρησε ένα διάσημο χριστουγεννιάτικο τραγούδι με το ίδιο όνομα, οπότε αν ξεχάσετε να πείτε "Καλά Χριστούγεννα" στις διακοπές σας, θυμηθείτε μόνο το τραγούδι "Mele Kalikimaka".

Μια άλλη σημαντική φράση που πρέπει να θυμάστε κατά τη διάρκεια αυτής της δώρου που δίνει διακοπές είναι mahalo nui loa , που σημαίνει "ευχαριστώ πολύ". Είτε είστε εξοικειωμένοι με ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο της Χαβάης είτε έχετε δώσει ένα παραδοσιακό δώρο στο νησί, λέγοντας mahalo είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκφράσετε την εκτίμησή σας για την καλοσύνη.

Η ιστορία των Χειμερινών διακοπών της Χαβάης

Τα πρώτα Χριστούγεννα της Χαβάης πραγματοποιήθηκαν το 1786 όταν ο καπετάνιος Γιώργος Ντίξον παραδόθηκε στο νησί Kauai με το πλήρωμα του εμπορικού του πλοίου, της βασίλισσας Charlotte. Κατά τη δεκαετία του 1800, η ​​παράδοση χρησιμοποιήθηκε ως προσφορά καλής θέλησης μεταξύ ανδρών και μια ευχαριστία για τον λαό της Χαβάης.

Τα δυτικά Χριστούγεννα και το Νέο Έτος πέφτουν κατά την ίδια εποχή του χρόνου που οι Χαβάοι παραδοσιακά τίμησαν τη γη για να τους δώσουν άφθονο φαγητό, μη επιτρέποντας να διεξαχθούν πολέμους ή συγκρούσεις. Αυτή η περίοδος ανάπαυσης και γιορτής ονομάστηκε Makahiki (mah-kah-HEEkee) και διήρκεσε 4 μήνες.

Επειδή και η λέξη makahiki σημαίνει "έτος", η φράση της Χαβάης για το "Ευτυχισμένο το Νέο Έτος" έγινε "Hau'oli (ευτυχισμένη) Makahiki (έτος) Hou (νέα)" (πώς-OH-lee mah-kah-hee-kee ho). Καθώς τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος είναι κοντά, μπορείτε να πείτε ακόμη και το " Mele Kalikimaka me ka ka Hau'oli Makahiki Hou " ή "Καλά Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο νέο έτος".

Σημαντικές λέξεις και φράσεις διακοπών της Χαβάης

Όταν επισκέπτεστε τη Χαβάη στις διακοπές σας για τα Χριστούγεννα, ίσως ακούσετε κάποιους από τους ντόπιους Χαβάους χρησιμοποιώντας μερικά νησιωτικά λόγια για παραδοσιακά αντικείμενα διακοπών. Από την Αχαιή Καλικιμάκα (Χριστούγεννα πάντα) στο wehi (στολίδι), οι λέξεις της Χαβάης για την εορταστική περίοδο περιλαμβάνουν:

Η γνώση αυτών των λέξεων και φράσεων θα σας βοηθήσει να χωρέσετε με τους ντόπιους στις χειμερινές διακοπές σας στη Χαβάη. Διαδώστε τη χαρά των διακοπών, σας εύχομαι νέους φίλους "Mele Kalikimaka", και σίγουρα θα απολαύσετε τα δικά σας Χαβάσια Χριστούγεννα.

Επίσης, μην χάνετε την ετήσια τελετή Honolulu City Lights στην Honolulu Hale (Δημαρχείο) εάν επισκέπτεστε το O'ahu ή δείτε κάποια άλλα γιορτινά γεγονότα σε σχεδόν κάθε άλλο νησί κατά τη διάρκεια των διακοπών.