Φόρος του Χονγκ Κονγκ: πώς λειτουργεί και γιατί είναι τόσο χαμηλό;

Γιατί οι φόροι στο Χονγκ Κονγκ είναι τόσο χαμηλοί;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα σχετικά με την «ελεύθερη οικονομία» του κόσμου είναι το κατά πόσο δεν έχει πραγματικά κανένα φόρο. Αυτό δεν είναι αλήθεια, αλλά ο φόρος του Χονγκ Κονγκ είναι χαμηλός - ο χαμηλότερος στον κόσμο - και αυτό παραμένει ένα κίνητρο για επιχειρηματίες και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Από σκάφη σε τραπεζίτες

Το Χονγκ Κονγκ έχει μακρά ιστορία ως πόλη χωρίς φόρους, από τους Βρετανούς εμπόρους οπίου, οι οποίοι άφησαν πρώτα την άνθηση της πόλης στους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες που ονομάζουν ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ στο σπίτι τους.

Οι χαμηλοί φόροι και το ελεύθερο εμπόριο είναι στο αίμα του Χονγκ Κονγκ.

Λίγα άλλαξαν από την παράδοση στην Κίνα το 1997 . Ενώ το Χονγκ Κονγκ είναι τώρα μέρος της Κίνας, ο βασικός νόμος σημαίνει ότι η πόλη είναι σε θέση να καθορίσει τους δικούς της φορολογικούς νόμους και την οικονομική πολιτική.

Φόρος στο Χονγκ Κονγκ σήμερα - τι πρέπει να ξέρετε

Όπως συμβαίνει, θα χρειαστείτε μια ομάδα σκυλιών που θα προσπαθήσουν να βρουν φόρο στο Χονγκ Κονγκ. Δεν υπάρχει κανένας φόρος επί των πωλήσεων, κανένας φόρος κεφαλαιουχικών κερδών και, κυρίως, σχεδόν δεν υπάρχει ΦΠΑ. Είναι το τελευταίο που έκανε το Χονγκ Κονγκ να ψαρέψει ένα τέτοιο χτύπημα για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του '90 και του '00 και ενώ οι χρόνοι άνθησης των τιμών του προϋπολογισμού έχουν μειωθεί αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ελεύθερο λιμάνι.

Ο φόρος εισοδήματος ή ο φόρος μισθού, όπως είναι γνωστός εδώ, ορίζεται στο 2% για όσους κερδίζουν λιγότερα από 40.000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Εκτός από αυτό, είναι 7% για HK $ 40.000-HK $ 80.000, 12% για HK $ 80.000-HK $ 120.000 και στη συνέχεια ένα υψηλό ποσοστό 17% για οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό. Αυτό είναι το περισσότερο που μπορείτε να πληρώσετε. Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι αποδημητικοί επωφελούνται επίσης από ένα γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που έχει συσταθεί.

Ενώ θα πρέπει να πληρώσετε στο κυβερνητικό σύστημα συνταξιοδότησης του MPF όταν εργάζεστε στο Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση θα σας επιστρέψει τη συνεισφορά σας όταν φύγετε από την πόλη.

Είναι αυτό το χαμηλό επίπεδο φορολογίας που φέρνει τους Βρετανούς, τους Αυστραλούς και τους Αμερικανούς από τη ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και την καμήλα για να ξεφύγουν από τα φορολογικά τους καθεστώτα.

Ομοίως, ο εταιρικός φόρος (ή ο φόρος κέρδους όπως είναι γνωστός), καθορίζεται στο συμφωνητικό ποσοστό του 16% των εκτιμώμενων κερδών.

Συνολικά, η κυβέρνηση παίρνει τα χέρια πολύ λίγα χρήματα μέσω της άμεσης φορολογίας. Αυτό επιτρέπει στις ΜΜΕ να ευδοκιμήσουν και ενθαρρύνει τους υποψήφιους επιχειρηματίες να ρίξουν το καπέλο τους στο επιχειρηματικό δαχτυλίδι.

Τι γίνεται με τον φόρο επί των πωλήσεων στο Χονγκ Κονγκ;

Δεν υπάρχει φόρος επί των πωλήσεων στο Χονγκ Κονγκ για κανένα προϊόν εκτός από τον καπνό και το αλκοόλ. Δυστυχώς, είναι μέρος αυτού που κάνει το να έχεις μια πίντα στο Χονγκ Κονγκ τόσο ακριβό .

Φόρος Χονγκ Κονγκ με λίγα λόγια:

Από πού προέρχεται η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ;

Πολλά από τα χρήματα που κάνει το Χονγκ Κονγκ είναι ένα μείγμα φόρου επί των κερδών και της πώλησης και μίσθωσης της πολύ περιορισμένης έκτασης γης του Χονγκ Κονγκ. Δεν μπορείτε να πληρώσετε πολύ φόρο εδώ, αλλά η αγορά ακινήτων είναι πολύ, πολύ ακριβά.

Ενδιαφέρεστε να εργαστείτε στο Χονγκ Κονγκ; Διαβάστε τις δουλειές μας που είναι διαθέσιμες στον οδηγό του Χονγκ Κονγκ για να μάθετε ποιες θέσεις εργασίας προσελκύουν expats.