Το Σιάτλ είναι έτοιμο για ένα μεγάλο σεισμό;

Πώς ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο;

Είναι το Σιάτλ προετοιμασμένο για μεγάλο σεισμό; Η θέα του καταστροφικού σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία κοντά στα καταφύγια του καταστροφικού σεισμού του 2010 στη Χιλή, μια άλλη σχετικά πλούσια, φαινομενικά προετοιμασμένη χώρα, έχει πολλά στη Βορειοδυτική αναρωτιέται πόσο προετοιμασμένοι είναι οι πόλεις και οι πόλεις τους για μεγάλο σεισμό.

Τα ελαττώματα

Το Cascadia Fault (ή η ζώνη υποδιαμόρφωσης Cascadia, για να χρησιμοποιήσει τον πιο ακριβή όρο) τρέχει ακριβώς έξω από την ακτή από το βορειότερο άκρο του νησιού του Βανκούβερ, μετά το Σιάτλ και το Πόρτλαντ, στη βόρεια Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το τεκτονικό ρήγμα είναι ικανό να δημιουργήσει εξαιρετικά μεγάλους σεισμούς, φτάνοντας το 9,0 στην κλίμακα Ρίχτερ και ότι υπάρχει περίπου 40% πιθανότητα τέτοιου μεγα-σεισμού να συμβεί τα επόμενα 50 χρόνια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλέψουμε το χρονοδιάγραμμα ενός τέτοιου σεισμού, ακριβώς ότι είναι πολύ πιθανό. Και επειδή το σφάλμα είναι off-shore, ένας μεγάλος σεισμός Cascadia έχει ισχυρές πιθανότητες να δημιουργήσει ένα μεγάλο τσουνάμι.

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μικρό, ρηχό σφάλμα που τρέχει ακριβώς κάτω από την ίδια πόλη του Σηάτλ, που ονομάζεται Σφάλμα του Σηάτλ. Αυτό το σφάλμα είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσει ένα mega-σεισμό πάνω από 8,0, αλλά θα μπορούσε να κάνει περισσότερες ζημιές στο Σηάτλ λόγω της εγγύτητάς του. Αυτό το σφάλμα αποτελεί μέρος ενός δικτύου ρηχών βλαβών, συμπεριλαμβανομένου ενός Tacoma Fault και του Olympia Fault, το καθένα από τα οποία παρουσιάζει τους δικούς του κινδύνους σε διαφορετικά μέρη της περιοχής.

Η πιθανή ζημιά

Ένας μεγάλος σεισμός στο σφάλμα Cascadia θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τσουνάμι ύψους 100 ποδιών.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Σηάτλ είναι υπερυψωμένο πάνω από 100 πόδια, ένα μεγάλο κύμα θα εξαλείψει τις παράκτιες κοινότητες και θα καταστρέψει πολλές λιθόστρωτες γέφυρες που συνδέουν το Σιάτλ με τον έξω κόσμο, προκαλώντας ενδεχομένως ανθρωπιστική κρίση, καθώς χιλιάδες θα μπορούσαν να αφεθούν χωρίς φαγητό ή γλυκό νερό για ημέρες.

Ένας λιγότερο έντονος σεισμός στο Seattle Fault θα μπορούσε να είναι πιο καταστροφικό για την πόλη, λόγω του μικρού βάθους του λάθους και της άμεσης εγγύτητάς του με την πόλη.

Μία μελέτη προέβλεψε ότι ένας σεισμός μόλις 7,0 για το σφάλμα του Σιάτλ θα κατέστρεφε 80 γέφυρες στην περιοχή του μετρό του Σιάτλ. Το μοντέλο της μελέτης υπολόγισε δυνητικά θύματα πάνω από 1.500 νεκρούς και 20.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Σημαντικές ζημιές θα συνέβαιναν στους τερματικούς σταθμούς των πορθμείων, στις λιμενικές εγκαταστάσεις, στα κτίρια γραφείων και στα νοσοκομεία. Η ταραγμένη οδός Viaduct της Αλάσκας θα καταρρεύσει εύκολα. Ένας μεγάλος αγωγός βενζίνης που διέρχεται μέσω ιδιαίτερα ασταθούς γης στο Renton θα μπορούσε να σπάσει. Τα τμήματα του Σιάτλ που χτίστηκαν σε χώρους υγειονομικής ταφής (Πλατεία Pioneer και μεγάλο μέρος της προκυμαίας) θα μπορούσαν να δουν μεγάλες καταστροφές.

Πόσο προετοιμασμένος είναι το Σιάτλ;

Το 2010, ο εμπειρογνώμονας του σεισμού Πέτερ Γιανέβ έγραψε ένα συντριπτικό συντακτικό στην New York Times ξεχωρίζοντας το Σιάτλ γιατί ήταν ιδιαίτερα κακώς προετοιμασμένο για ένα μεγάλο σεισμό. Ισχυρίστηκε ότι η χαμηλότερη συχνότητα μεγάλων σεισμών στη βορειοδυτική περιοχή οδήγησε σε πιο χαλαρούς κατασκευαστικούς κώδικες από πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες. Σύμφωνα με τον Γιανέβ, "Οι πόλεις Βορειοδυτικού Ειρηνικού είναι γεμάτες από κτίρια με λεπτές δομικές κατασκευές και λιγότερους και μικρότερους τοίχους διάτμησης. Σε ένα μεγα-σεισμό, πολλά από τα εικονικά ψηλά κτίρια της περιοχής θα καταρρεύσουν πιθανώς. "Ο Rob Witter, γεωλόγος του Όρεγκον, δήλωσε στον The Oregonian," Το μέγεθος της καταστροφής θα είναι απίστευτο.

Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να είναι έτοιμοι γι 'αυτό. "

Ο σεισμός Nisqually του 2001 ενήργησε ως ένα αίτημα αφύπνισης για το Σιάτλ, προκαλώντας ενέργεια για την ανακαίνιση των πιο ευάλωτων κτιρίων και δομών της πόλης. Το Harborview, το αρχικό κέντρο τραυματισμών της περιοχής, προσαρμόστηκε εκ των υστέρων. Οι νέοι πυροσβεστικοί σταθμοί ανεγέρθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο κώδικα. Και όμως, δέκα χρόνια αργότερα, το Viaduct της Αλάσκας Δρόμου εξακολουθεί να λειτουργεί, η πλωτή γέφυρα 520 εξακολουθεί να μεταφέρει χιλιάδες αυτοκίνητα την ημέρα και η πόλη ανέστειλε το πρόγραμμα ανακαίνισης για παλαιότερα κτίρια από τούβλα το 2008. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η χρηματοδότηση. Η ανακαίνιση κάθε δομής κινδύνου στην περιοχή θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν επιθυμούν να πληρώσουν για την ανακαίνιση και η πολιτεία και οι τοπικές κυβερνήσεις είναι συνδεδεμένες με μετρητά. Ωστόσο, το κόστος της ανακαίνισης είναι πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο οικονομικό κόστος ενός σεισμού του Seattle Fault, στο πάρκο 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι μπορείς να κάνεις?

Υπάρχουν δύο πρωταρχικοί κίνδυνοι για τους κατοίκους του Σιάτλ, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι η κατάρρευση παλαιότερων κτιρίων από τούβλα. Όσοι κατοικούν ή εργάζονται σε ένα από αυτά τα κτίρια ενδέχεται να θέλουν να εξετάσουν την αλλαγή του χώρου. Επιπλέον, ορισμένες γειτονιές είναι πιο επικίνδυνες από άλλες: η πλατεία Pioneer, η Georgetown και η Interbay είναι πολύ πιο επικίνδυνες από το Capitol Hill, το Northgate ή την Rainier Valley.

Η μακροπρόθεσμη απειλή δεν είναι άμεση σωματική βλάβη, αλλά η πιθανότητα ότι ένας μεγάλος σεισμός θα σπάσει τις γραμμές του νερού και θα κόψει δρόμους που φέρνουν φαγητό στην πόλη για μέρες. Οι ειδικοί συστήνουν τη συναρμολόγηση ενός κιτ έκτακτης ανάγκης στο σπίτι σας, το οποίο θα σας συντηρούσε με τρόφιμα, νερό και προμήθειες πρώτων βοηθειών για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο δημιούργησε το εξαιρετικό SF72.org που σας καθοδηγεί στη δημιουργία ενός κιτ έκτακτης ανάγκης.