Το νησί του Πάσχα - το Navel του Κόσμου

Moais, rongo rongo και το BirdMan

Το νησί του Πάσχα, γνωστό και ως Rapa Nui και Isla de Pascua, απέχει πολύ από οπουδήποτε. Το Te Pitoote Hanua , το οποίο σημαίνει "Navel of the World", είναι το πιο απομονωμένο κατοικημένο νησί στον κόσμο, περίπου 3000 μίλια (3200 χλμ.) Από τη Χιλή και την Ταϊτή και έως ότου το διεθνές αεροδρόμιο Mataveri χτίστηκε στη δεκαετία του 1960, μόνο με πλοίο.

Έτσι το νησί "ανακαλύφθηκε" από τους Ολλανδούς το 1772, όταν ο ναυάρχης Jacob Roggeween προσγειώθηκε εκεί την Κυριακή του Πάσχα και έδωσε στο νησί το μη αυτόχθονο όνομα.

Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που περιγράφει τα ασυνήθιστα αγάλματα που χαράχτηκαν από τον ηφαιστειακό βράχο από τον Rano Raraku. Ανυψωμένοι σε ύψος 18 μ. (5,5 μ.) Και ζυγίζουν πολλούς τόνους, τα αγάλματα είναι γνωστά ως moai , και το καθένα είναι παραστάσεις του ίδιου σχήματος, ίσως θεός ή μυθικό πλάσμα ή προγόνου. Αυτή η όμορφη εκδρομή των ερειπίων θα σας δώσει μια ιδέα για το τι είδε ο Roggeween και το πλήρωμά του. Οι μελισσοκόμοι στέκονταν στη σειρά κατά μήκος της ακτής (βλέπε χάρτη ), μερικοί βλέποντας τη θάλασσα ως παρατηρητές ή κηδεμόνες του λαού της Rapa Nui, αλλά οι περισσότεροι έβλεπαν την ενδοχώρα, σαν να επιβλέπουν τη δραστηριότητα του νησιού. Υπήρχαν πολλά επιπλέον αγάλματα διαφορετικών μεγεθών και σταδίων ολοκλήρωσης στις πλαγιές του ηφαιστείου.

Ο Ναύαρχος περιέγραψε την καλλιεργούμενη γη και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και τους μώλους που θα δείτε στο νησί του Πάσχα σε 3 Διαστάσεις. Υπολόγισε τον πληθυσμό σε περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Όταν επισκέφθηκαν επιτυχώς επισκέψεις από αγγλικές, ισπανικές και γαλλικές αποστολές, επισκέφτηκαν το νησί στα τέλη του 18ου αιώνα, βρήκαν πολύ μικρότερο πληθυσμό, πολλοί μώλοι ανατράπηκαν και καλλιεργήθηκαν πολύ λίγα εδάφη.

Οι φαλαινοθήρες έκαναν το νησί να σταματήσει και αργότερα οι έμποροι σκλάβων κατέλαβαν 1000 ιθαγενείς και τους πήραν να εργάζονται τα νησιά Guano από την ακτή του Περού το 1862. Από τα 100 που επέζησαν, 15 επέστρεψαν στο Rapa Nui με την ευλογιά. Ο αριθμός των απογραφών του 1881 περιείχε λιγότερα από 200 άτομα.

Η Χιλή συνέδεσε το νησί το 1888 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επέκτασης μετά τον πόλεμο του Ειρηνικού που απέσυρε την πρόσβαση της Βολιβίας στον Ειρηνικό.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950 η Compañia Exploradora de la Isla de Pascua (CEDIP) ήταν το de facto διοικητικό όργανο, ως βραχίονας μιας αγγλο-χιλιανής επιχείρησης. Η κυβέρνηση της Χιλής ανακάλεσε τη μίσθωση του CEDIP και το χιλιανό ναυτικό διοίκησε το νησί. Με βελτιώσεις στη βασική ποιότητα ζωής, η ζωή στο Rapa Nui έγινε ευκολότερη.

Σήμερα, με αεροπορικά ταξίδια, προμήθειες και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, ο πληθυσμός του νησιού του Πάσχα αυξάνεται. Όλοι ζουν στη μοναδική πόλη της Hanga Roa. Το Rapa Nui έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς. Υπάρχουν τακτικές πτήσεις από το Σαντιάγο και οι τουρίστες, οι επιστήμονες και οι αναζητητές περιέργειας έρχονται για να εξετάσουν τους μώλους , να μάθουν για το παρελθόν του νησιού και να αναλογιστούν τα διδάγματα που έχει για το μέλλον.

Υπάρχουν πολλά μυστήρια στο νησί του Πάσχα. Για ένα μικρό νησί, περίπου 64 τ.μ. (166,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα), υπάρχουν πολλά που πρέπει να ανακαλυφθούν και να ερμηνευτούν.

Ένα από τα ευκολότερα μυστήρια είναι το μυστήριο του αγνοουμένου πληθυσμού μεταξύ των επισκέψεων του ναύαρχου Jacob Roggeween και του Captain Cook το 1774. Η αποδεκτή εξήγηση είναι ότι οι νησιώτες είχαν ξεπεράσει τους πόρους τους: η γεωργία δεν μπορούσε να ταΐσει τον αυξανόμενο πληθυσμό .

Κόβουν τα δέντρα και χωρίς τα μέσα να χτίσουν κανό και να εγκαταλείψουν το νησί, κατέληξαν τελικά σε πόλεμο και κανιβαλισμό. Οι μώλοι τραβήχτηκαν ως πρώτη φατρία και τότε ο άλλος κατέστρεψε τα αγάλματα τους. Πολλοί θεωρητικοί βλέπουν το τι συνέβη στο νησί του Πάσχα, το χαρακτηρίζουν σύνδρομο Rapa Nui και το βλέπουν ως προειδοποίηση για τον υπόλοιπο πληθυσμό της Γης.

Το διαρκές μυστήριο είναι τα αγάλματα Moai του Rapa Nui. Τι είναι? Γιατί είναι; Ποιοι είναι αυτοί? Μια επικρατούσα θεωρία είναι ότι κάθε ένας από τους moai είναι μια αναπαράσταση του θεού και του προγόνου και, όπως και σε άλλες πολυνησιακές θρησκείες, έδωσε δύναμη ή μάνα στους ανθρώπους που ανέστησαν και διατήρησαν το άγαλμα. Εάν, όπως θεωρήθηκε, κάθε οικογένεια ή οικογένειες στο νησί είχαν το δικό τους μωσαϊκό , οικοδομώντας μια πλατφόρμα που ονομάζεται ahu για να χρησιμεύσει ως οικογενειακή θήκη θήρας, τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τα αντιανταγωνιστικά στρώματα θα ήθελαν να καταστρέψουν την πηγή η δύναμη του άλλου.

Αυτή η θεωρία δεν εξηγεί την τοποθέτηση του μωσαϊκού , ούτε γιατί κάποιοι φαίνονται τόσο διαφορετικοί από εκείνους με τα επικρατέστερα μακρά αυτιά, τα λεπτά χείλη και τις ξεθωριασμένες εκφράσεις. Παραδοσιακά, οι αντιμαχόμενες φατρίες έχουν αναγνωριστεί ως βραχέα αυτιά και μακρύστενα αυτιά, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τον μεγαλύτερο αριθμό αγαλμάτων με μακρύ κούραση.

Τότε υπάρχει το μυστήριο των οφειλόμενων μάτια. Μήπως οι οπές των ματιών χαράχτηκαν και έμειναν άδειες μέχρι την ανέγερση του μωϋ και η μάννα έπρεπε να αρχίσει να εργάζεται ή τα μάτια από κοράλλια και σκωρία εισήχθησαν μόνο σε τελετουργικές περιπτώσεις;

Ο Thor Heyerdahl έδειξε ότι οι έποικοι του Rapa Nui ήρθαν από τη βαλσάδα από τη Νότια Αμερική. Το βιβλίο του Kon-Tiki δημιούργησε ένα κύμα ενδιαφέροντος και άδεια να ανασκάψει και να εξετάσει μερικούς από τους μώλους . Οι θεωρητικοί έκτοτε είτε υποστήριξαν το έργο του, όπως και στις Γλωσσικές αποδείξεις των πρώιμων Περουβιανών-Ραπανούι επαφών ή αντέκρουαν εντελώς την ιδέα ότι οι άνθρωποι είχαν οτιδήποτε σχέση με τους μωσαϊκούς . Στο The Space Gods Revealed , ο Erik von Daniken ανέπτυξε τη θεωρία ότι οι βαριούνται διαστημικοί εξωγήινοι δημιούργησαν τα αγάλματα. Ούτε η θεωρία τεκμηριώνεται από τα αρχαιολογικά στοιχεία, αν και ίσως η ομάδα της ΝΟΒΑ που προσπάθησε να ανεγείρει ένα άγαλμα χρησιμοποιώντας μόνο τα εργαλεία που ένας ντόπιος κάτοικος θα είχε, θα μπορούσε να χαιρέτισε κάποια εξωτερική βοήθεια. Διαβάστε την ιστορία τους στα μυστικά του νησιού του Πάσχα. Όλοι οι μωσαϊκοί που στέκονταν τώρα είχαν αναστηλωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Καθώς οι μοίρες ανατράπηκαν ή εγκαταλείφθηκαν και δεν δημιουργήθηκαν νέες, ο πολιτισμός μετατοπίστηκε σε αυτό που τώρα ονομάζεται λατρεία του BirdMan.

Αυτό εξακολουθούσε να υπάρχει και τεκμηριώθηκε στη δεκαετία του 1860 και υπάρχουν πάνω από 150 γλυπτά ή πετρογλυφικά στα βράχια γύρω από τα ερείπια του χωριού Orongo, κοντά στην καλντέρα του Rano Kau. Τα γλυπτά απεικονίζουν το σώμα ενός άνδρα με το κεφάλι ενός πουλιού, που μερικές φορές κρατάει ένα αυγό στο ένα χέρι και υπάρχει η θεωρία ότι αυτή η λατρεία δείχνει την επιθυμία να ξεφύγει από το νησί. Η βασική τελετή της λατρείας αυτής ήταν η αποστολή του πρώτου αυγού που έβρεπε κάθε άνοιξη σε ένα παράκτιο νησί από τον Manu Tara , ένα ιερό πουλί. Κάθε επικεφαλής της φυλής έστειλε έναν υποψήφιο, ή hopu , να κολυμπήσει στο Moto Nui, το μεγαλύτερο νησί κάτω από το Orongo, εκεί για να περιμένει τα αυγά να τοποθετηθούν. Όταν ο hopu βρήκε ένα αυγό, το τράβηξε στο μέτωπό του και στη συνέχεια έκανε την επικίνδυνη βουτιά πίσω, ανέβηκε στα βράχια και παρουσίασε το αδιάσπαστο αυγό στον αρχηγό του.

Αυτός ο επικεφαλής θα γίνει BirdMan για το επόμενο έτος, με εξουσίες και προνόμια. Ορισμένα από τα πετρογλυφικά έχουν σύμβολα γονιμότητας αναμιγνύονται μέσα. Στο άλλο άκρο του νησιού είναι μια περιοχή που θεωρείται ότι είναι ένα ηλιακό παρατηρητήριο, ή ένας πύργος αστρονομίας.

Το Rapa Nui είχε μια μορφή γραφής που ονομάζεται rongorongo την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει. Το νόημα και η πηγή αυτών των αινιγματικών χαρακτήρων ήταν ανοιχτό στην ερμηνεία για χρόνια, αφού ένα ταμπλέλο απεστάλη στον Tepano Jaussen, επίσκοπο της Ταϊτής, ως δείγμα σεβασμού, από τους μετασχηματισμένους νησιώτες.

Να πάρει εκεί
Πιθανότατα θα πάτε στο νησί του Πάσχα με αεροπλάνο. LAN Η Χιλή είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που πετάει εκεί αλλά μπορείτε να κάνετε τρεις φορές εβδομαδιαίες συνδέσεις από το Σαντιάγκο ή δύο φορές την εβδομάδα από την Papeete, Ταϊτή. Η πτήση από το Σαντιάγκο είναι σχεδόν έξι ώρες, αλλά η επιστροφή, λόγω των επικρατούντων ανέμων, είναι λιγότερο από πέντε ώρες. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Mataveri έξω από το Hanga Roa έχει τη μεγαλύτερη λωρίδα προσγείωσης όλων των αεροδρομίων της Χιλής και χρησιμεύει ως λωρίδα επείγουσας προσγείωσης για διαστημικά λεωφορεία.

Ελέγξτε πτήσεις από την περιοχή σας στο Σαντιάγο ή σε άλλες τοποθεσίες στη Χιλή. Μπορείτε επίσης να κάνετε αναζήτηση για ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Πότε να πάτε
Η θερμοκρασία σπάνια υπερβαίνει τους 85 (30 ° C) και δεν πέφτει κάτω από 57 μοίρες (14ºC). Να είστε έτοιμοι για άνεμο, που διατηρεί τη θερμοκρασία άνετη και για μια ελαφριά βροχή αρκετές φορές την ημέρα. Ο Μάιος είναι ο πιο βροχερός μήνας, αλλά το πορώδες ηφαιστειακό έδαφος αποστραγγίζει γρήγορα. Φέρτε άνετα ρούχα, καλά παπούτσια για περπάτημα ή μπότες, ένα πουλόβερ ή φούτερ και ένα παντελόνι. Οι ακριβότεροι μήνες είναι κατά τη θερινή περίοδο του Δεκεμβρίου μέχρι τον Μάρτιο.

Ελέγξτε τις καιρικές συνθήκες στο Rapa Nui.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε
Ανάλογα με το πόσο παραμένει η διαμονή σας και δεν θα αξίζει πραγματικά να ταξιδέψετε με αυτόν τον τρόπο και να μην περάσετε τέσσερις ή πέντε μέρες εκεί, μπορείτε να σχεδιάσετε να δείτε όλο το νησί με τα πόδια, το 4X4, το άλογο ή το μοτοσικλέτα. Εάν σε ποδήλατο ή με τα πόδια, θυμηθείτε να πάρετε άφθονο νερό, αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Πάρτε επίσης ένα σνακ, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καταστήματα έξω από Hanga Roa. Οι δρόμοι και τα κομμάτια είναι τραχύ, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση και θα είστε ασφαλείς. Οι κάτοικοι του νησιού θέλουν να πουν ότι το μόνο που καταλαμβάνει τη φυλακή είναι οι αράχνες. Μπορείτε να σχεδιάσετε μια κίνηση από, με στάσεις σε κάποια από τα πιο διάσημα moai, ή μια λεπτομερή μελέτη του καθενός, και να συμπεριλάβετε μια στάση στο χώρο του λατομείου για να αναλογιστούν τα μισά θαμμένα και ελλιπή αγάλματα εκεί.

Επισκεφθείτε τους Ahu Akivi, τον Ahu Nau Nau, τον Ahu Tahai και τον Rano Raraku. Υπάρχουν χρεώσεις για την είσοδο στο Ceremonial Village του Orongo και του Ahu Tahai.

Δεν θα χαθείτε. Το νησί του Πάσχα είναι περίπου τριγωνικό, με ένα ηφαίστειο να αγκυρώνει κάθε γωνιά. Το Maunga Pukatikei βρίσκεται σε βορειοανατολική γωνία, 1200μ. (400μ.), Ενώ η νοτιοανατολική γωνία Rano Kau σε ύψος 410μ. Και η υψηλότερη κορυφή, η Maunga Terevaka στα 2151,6μ. (652μ.) Προάγει τη βορειοδυτική γωνία. Οι πλαγιές είναι άγονες, και θα πάρετε την άσκηση σας ανεβαίνοντας πάνω και κάτω απαλοί λόφοι. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει περιοχή εκτός ορίων, αλλά σέβεται το αρχαιολογικό έργο, το γεγονός ότι το ένα τρίτο του νησιού είναι το Parque Nacional Rapa Nui. Δεν θα επιτρέπεται να αφαιρέσετε τυχόν αντικείμενα. Μπορείτε να αγοράσετε ρεπλίκα από moais, rongorongo tablets και άλλα τοπικά αντικείμενα στις αγορές.

Καταλύματα, δείπνο και πολλά άλλα
Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στο νησί, πολυάριθμα ξενώνες, και μπορείτε να στρατοπεδεύσετε στο Anakena στη βόρεια ακτή, αλλά όλα τα ύδατα και τα τρόφιμα πρέπει να μεταφερθούν. Συμπληρώστε αυτά τα πρόσθετα ξενοδοχεία για διαθεσιμότητα, τιμές, ανέσεις, τοποθεσία, δραστηριότητες και άλλα συγκεκριμένες πληροφορίες. Ορισμένες οικογένειες θα σας επιτρέψουν να στρατοπεδεύσετε στη βάση τους. Εάν ταξιδεύετε με περιήγηση, οι ανάγκες σας θα διατηρηθούν, διαφορετικά μπορείτε να πάρετε τις πιθανότητές σας και να κάνετε τις δικές σας ρυθμίσεις κατά την άφιξη.

Πολλοί ιδιοκτήτες πληρώνουν εισερχόμενα αεροπλάνα και μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας στη συνέχεια.

Δεδομένου ότι τα πάντα εισάγονται, να είστε προετοιμασμένοι για υψηλότερο κόστος τροφίμων. Μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρό να αγοράσετε το πρωινό και το γεύμα σας από ένα τοπικό κατάστημα (υπάρχουν δύο supermercados τώρα) και να δειπνήσετε σε ένα εστιατόριο για το βραδινό σας γεύμα. Ο αστακός είναι νόστιμος. Υπάρχει μια επιλογή από Καταστήματα και Εστιατόρια.

Καθώς η οικονομία του νησιού περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από τον τουρισμό, η δυσαρέσκεια με την ιδιοκτησία της Χιλής μεγαλώνει. Υπάρχει ένα κίνημα για αυτοδιάθεση και αυτονομία. Η ισπανική και η τοπική γλώσσα, καθώς και τοπικά φεστιβάλ όπως το Rapa Nui Tapati Fiesta, που πραγματοποιούνται κάθε Φεβρουάριο, φέρνουν την αλληλεγγύη Rapa Nui. Ορισμένες ομάδες, όπως το Consejo de Ancianos , θέλουν το εθνικό πάρκο να επιστρέψει στους αρχικούς κατοίκους, οι οποίοι δεν έχουν ιδιοκτησία εκτός της Hanga Roa.

Το Rapa Nui News θα σας κρατήσει ενήμερους. Άλλοι οργανισμοί, όπως το Rapa Nui Outrigger Club, διδάσκουν στους νέους νησιώτες τις δεξιότητες, την ιστορία και την εκτίμηση του πολιτισμού τους, εκτός από τον ανταγωνισμό σε αγωνιστικά κανό.

Θα βρείτε το Rapa Nui ένα ευχάριστο και φιλόξενο μέρος για να επισκεφθείτε, αλλά μην εκπλαγείτε αν βιώσετε μια μυστηριώδη αίσθηση, μια θλίψη και την έλξη των αρχαίων μωσαϊκών .

Απολαύστε την επίσκεψη σας!