Τι συνέβη στη Βιρτζίνια τολμάς;

Μία από τις πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην αμερικανική ιστορία ήταν αυτή της "The Lost Colony" του Roanoke. Το 1585, ο Sir Walter Raleigh έφερε ένα κόμμα αγγλικών αποίκων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί Roanoke, στα βορειοανατολικά της Βόρειας Καρολίνας. Αυτή η πρώτη ομάδα αποίκων εγκατέλειψε το Roanoke το 1586 και επέστρεψε στην Αγγλία. Μια δεύτερη ομάδα έφθασε το 1587 και ίδρυσε τον πρώτο αγγλικό οικισμό σε νέο κόσμο.

Την ίδια χρονιά το πρώτο λευκό παιδί των αγγλικών γονέων γεννήθηκε στο αμερικανικό έδαφος. Το όνομά της ήταν η Virginia Dare. Μέχρις ότου συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα από την Αγγλία, το σύνολο των εποίκων είχε εξαφανιστεί. Τι συνέβη με τη Βιρτζίνια Ντάρε και τα μέλη της "The Lost Colony" του Roanoke;

Η χαμένη αποικία

Κατά την ίδρυση της πρώτης αποικίας Roanoke, αποκαλύφθηκαν οικόπεδα για την ανατροπή της Ελισάβετ Α 'και για την τοποθέτηση της Καθολικής βασίλισσας των Σκωτσέζων στο αγγλικό θρόνο. Μέσα σε μήνες από την εκτέλεση της Μαρίας τον Φεβρουάριο του 1587, η τελική αποικία του Sir Walter Raleigh ξεκίνησε για τον νέο κόσμο. Οδήγησε από τον κυβερνήτη John White, 117 άνδρες, γυναίκες και παιδιά παρέμειναν από την Αγγλία στις 8 Μαΐου 1587. Με τον πιλότο του πλοίου που ασχολήθηκε με την καλοκαιρινή εποχή των τυφώνων, οι άποικοι αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν στο νησί Roanoke, αντί να προορισμού στον κόλπο Chesapeake.

Από την αρχή, οι έποικοι είχαν μολυνθεί από την έλλειψη τροφίμων και προμηθειών και είχαν μια δύσκολη στιγμή να συνυπάρχουν ειρηνικά με τους ντόπιους Αμερικανούς. Στις 27 Αυγούστου 1587 ο John White, ο οποίος είχε διοριστεί διοικητής του Roanoke, εγκατέλειψε τον οικισμό και επέστρεψε στην Αγγλία για προμήθειες. Ένας μυστικός κώδικας είχε επεξεργαστεί με τους αποίκους, έτσι ώστε αν έπρεπε να εγκαταλείψουν το νησί Roanoke, θα χαράσσουν τη νέα τους θέση σε ένα εμφανές δέντρο ή θέση.

Εάν η κίνηση έπρεπε να γίνει λόγω μιας επίθεσης, είτε από Ινδιάνους είτε από Ισπανούς, έπρεπε να χαράξουν τα γράμματα ή να ονομάσουν ένα σήμα κινδύνου με τη μορφή ενός σταυρού της Μάλτας.

Πριν από την αποκατάσταση της αποικίας, ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Αγγλίας και Ισπανίας. Ο Λευκός δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο νησί Roanoke μέχρι το 1590, οπότε βρήκε τον εγκαταλελειμμένο οικισμό. Δύο γλυπτά παρείχαν τις μοναδικές ενδείξεις ως προς την τύχη των αποίκων: ο "Κρο" ήταν σκαλισμένος σε ένα από τα δέντρα και ο "Κροάτης" ήταν σκαλισμένος σε έναν φράχτη. Ο Κροάτης (το ινδικό όνομα για τον "Χατεράρα") ήταν το όνομα ενός κοντινού νησιού, αλλά κανένα ίχνος των εποίκων δεν βρέθηκε εκεί ποτέ ή οπουδήποτε αλλού. Οι καταιγίδες εμπόδισαν την περαιτέρω έρευνα και ο μικρός στόλος επέστρεψε στην Αγγλία, αφήνοντας πίσω του το μυστήριο της "The Lost Colony".

Περιβάλλεται στο μυστήριο

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν είναι σίγουρος για το πού πήγε η απολεσμένη αποικία ή τι συνέβη σε αυτούς. Υπάρχει γενική συμφωνία ότι δεν έχουν αποσταλεί αρκετές προμήθειες για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των αποίκων πριν ο οικισμός γίνει αυτοδύναμος. Ο Δρ. David B. Quinn, μία από τις αναγνωρισμένες αρχές για τη χαμένη αποικία, πιστεύει ότι η πλειοψηφία των αποίκων ταξίδεψε στις νότιες ακτές του Chesapeake, όπου αργότερα σφαγιάστηκαν από τους Ινδούς Powhatan.

Ο Εθνικός Ιστορικός Κόμβος του Εθνικού Πάρκου της Fort Raleigh τιμάται με τις πρώτες αγγλικές προσπάθειες αποικιοποίησης του Νέου Κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της "The Lost Colony". Το πάρκο των 513 στρεμμάτων, που ιδρύθηκε το 1941, περιλαμβάνει τη διατήρηση της εγγενής αμερικανικής κουλτούρας, τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, την αποικία του Freedman και τις δραστηριότητες του ραδιοφωνικού πρωτοπόρου Reginald Fessenden.

Επισκεφθείτε τον Εθνικό Ιστορικό Χώρο του Fort Raleigh

Το κέντρο επισκεπτών του πάρκου στεγάζει ένα μουσείο με εκθέματα για την ιστορία των αγγλικών αποστολών και αποικιών, την "Lost Colony" στο νησί Roanoke, τον εμφύλιο πόλεμο και την αποικία του Freeman. Ένα κατάστημα με είδη δώρων λειτουργεί από την ιστορική ένωση του νησιού Roanoke.

Δεν υπάρχουν καταλύματα ή κάμπινγκ στο πάρκο. Μπορούν να βρεθούν στο Manteo και στις παρακείμενες κοινότητες και στην Εθνική ακτή Cape Hatteras.

Το δράμα της χαμένης αποικίας, το οποίο λειτουργεί από το 1937 , συνδυάζει ηθοποιούς, μουσική και χορό για να μιλήσει στην ιστορία της αποικίας Roanoke του 1587. Εκτελείται κάθε βράδυ (εκτός από το Σάββατο) από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Για πληροφορίες σχετικά με τα εισιτήρια, καλέστε το 252-473-3414 ή το 800-488-5012. Κάθε 18 Αυγούστου το πάρκο και το δράμα "Η χαμένη αποικία" τιμάται για τα γενέθλια της Virginia Dare, που γεννήθηκε στο νησί Roanoke εκείνη την ημερομηνία το 1587.