Τι είναι το Paczki;

Το Paczki, έντονο PUNCH-κλειδί, είναι πολωνικά ζελέ γεμιστά ντόνατς, παραδοσιακά σερβίρονται τις εβδομάδες λίγο πριν τη Σαρακοστή. Στο βορειοανατολικό Οχάιο, αυτά τα νόστιμα γλυκά μπορούν να βρεθούν στους αρτοποιούς του Σλαβικού Χωριού και σε άλλα ανατολικοευρωπαϊκά καταστήματα τροφίμων κατά τη διάρκεια της προπολεμικής περιόδου (από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου).

Σημείωση: η λέξη "paczki" είναι ο πληθυντικός του "paczek" στα πολωνικά (κυριολεκτικά "πακέτο" ή "πακέτο").

Στην Αμερική, ωστόσο, η μοναδική μορφή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια. Θα ακούσετε ακόμη και οι μη πολωνοί ομιλητές να λένε "paczkis". (Αυτό δεν είναι σωστό και σας σηματοδοτεί ως πολωνικό αρχάριο τροφίμων.)

Ιστορία του Paczki

Η παράδοση της εξυπηρέτησης του paczki πριν από τη Σαρακοστή προέκυψε στην Πολωνία κατά τον Μεσαίωνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυγούστου ΙΙΙ, ο οποίος προσκάλεσε γάλλους μαγειρεμένους να εργαστούν στο κάστρο του.

Ημέρα Paczki στο Κλίβελαντ

Η μέρα του Paczki προηγείται της αρχής της Σαρακοστής και το ψήσιμο του paczki είναι παραδοσιακά ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε όλο το λίπος, τη ζάχαρη και τα φρούτα στο σπίτι - πράγματα που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της αυστηρής πολωνικής εποχής.

Στην Πολωνία, η μέρα Paczki, την ημέρα που καταναλώνονται όλα τα τελευταία paczki, είναι η Πέμπτη πριν από την Τέταρτη Τέφρα. Στο Κλίβελαντ και το υπόλοιπο Midwest, η ημέρα Paczki γιορτάζεται στο Fat Tuesday (mardi gras), την ημέρα πριν από την Ash Wednesday.

Κάνοντας το Paczki

Paczki είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να γίνει και φθηνή για να αγοράσει.

Ακόμα και οι πιο παραδοσιακές πολωνικές γιαγιάδες της γνωριμίας μου αγοράζουν paczki τους. Ωστόσο, αν θέλετε να δοκιμάσετε το χέρι σας για να κάνετε αυτά τα αρτοσκευάσματα, αυτή η συνταγή είναι μία από τις καλύτερες.

Αγοράζοντας Paczki στο Κλίβελαντ

Στο Κλίβελαντ, τα αρτοποιεία και οι αγορές του Σλαβικού Χωριού κάνουν όλα paczki, αρχίζοντας περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν από τη Σαρακοστή.

Αν ενδιαφέρεστε για μια ποσότητα paczki, ειδικά για την ημέρα Paczki, είναι σοφό να παραγγείλετε εκ των προτέρων. Το Seven Roses Deli και η Europa Market είναι και οι δύο καλές πηγές paczki στο Κλίβελαντ.