Τι είναι η Bilharzia και πώς μπορεί να αποφευχθεί;

Τι είναι το Bilharzia;

Επίσης γνωστή ως «chistosomiasis» ή «πυρετός σαλιγκαριού», η bilharzia είναι μια ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικούς επίπεδους σκώληκες που ονομάζονται σχιστοσώματα. Τα παράσιτα μεταφέρονται από σαλιγκάρια γλυκού νερού και οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μετά από άμεση επαφή με μολυσμένα σώματα ύδατος, όπως λίμνες, λίμνες και αρδευτικά κανάλια. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι παρασίτων schistosoma, καθένας από τους οποίους επηρεάζει διαφορετικά εσωτερικά όργανα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, περίπου το 258 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν με bilharzia το 2014. Παρόλο που η ασθένεια δεν είναι άμεσα θανατηφόρα, αν δεν θεραπευθεί, μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες εσωτερικές βλάβες και τελικά σε θάνατο. Εμφανίζεται σε μέρη της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, αλλά είναι πιο διαδεδομένη στην Αφρική, ειδικά στα τροπικά κεντρικά και υποσαχάρια έθνη.

Πώς είναι συμβόλαιο Bilharzia;

Οι λίμνες και τα κανάλια αρχίζουν να μολύννονται αφού οι άνθρωποι με το bilharzia ουρούν ή εκδιωχθούν σε αυτά. Τα αυγά Schistosoma περνούν από τον μολυσμένο άνθρωπο στο νερό, όπου εκκολάπτονται και στη συνέχεια χρησιμοποιούν σαλιγκάρια γλυκού νερού ως ξενιστές για αναπαραγωγή. Οι προνύμφες που προκύπτουν στη συνέχεια απελευθερώνονται στο νερό, μετά από τις οποίες μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος ανθρώπων που έρχονται στο νερό για να κολυμπήσουν, να κολυμπήσουν, να πλύνουν τα ρούχα ή τα ψάρια.

Οι νύμφες αναπτύσσονται στη συνέχεια σε ενήλικες που ζουν στην κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντάς τους να ταξιδεύουν γύρω από το σώμα και να μολύνουν όργανα συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του ήπατος και των εντέρων.

Μετά από μερικές εβδομάδες, τα παράσιτα των ενηλίκων ζευγαρώνονται και παράγουν περισσότερα αυγά. Είναι δυνατό να συρρικνωθεί το bilharzia με το πόσιμο νερό που δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Ωστόσο, η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να μεταδοθεί από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί το Bilharzia;

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εάν ένα σώμα νερού μολύνεται ή όχι από παράσιτα bilharzia. ωστόσο, πρέπει να θεωρείται ως πιθανότητα σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική, στην κοιλάδα του ποταμού Νείλου του Σουδάν και της Αιγύπτου και στην περιοχή του Μαγκρέμπ της βορειοδυτικής Αφρικής.

Αν και στην πραγματικότητα το κολύμπι γλυκού νερού είναι συχνά απόλυτα ασφαλές, ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τον κίνδυνο της bilharzia εντελώς δεν είναι να απολαύσετε καθόλου.

Συγκεκριμένα, αποφύγετε την κολύμβηση σε περιοχές που είναι γνωστό ότι είναι μολυσμένες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις λίμνες της κοιλάδας του Rift και της όμορφης λίμνης Malawi . Προφανώς, η κατανάλωση ανεπεξέργαστου νερού είναι επίσης μια κακή ιδέα, ειδικά επειδή το bilharzia είναι μόνο μία από πολλές αφρικανικές ασθένειες που μεταφέρονται από μολυσμένο νερό. Μακροπρόθεσμα, οι λύσεις στο bilharzia περιλαμβάνουν βελτιωμένη αποχέτευση, έλεγχο σαλιγκαριών και αυξημένη πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

Συμπτώματα και αποτελέσματα του Bilharzia

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι μπιλχάρεια: η ουρογεννητική σχιστοσωμίαση και η εντερική σχιστοσωμίαση. Τα συμπτώματα και για τα δύο εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα της αντίδρασης του θύματος στα αυγά των παρασίτων, παρά στα ίδια τα παράσιτα. Το πρώτο σημάδι της λοίμωξης είναι ένα εξάνθημα ή / και φαγούρα του δέρματος, που συχνά αναφέρεται ως κνησμός του Swimmer. Αυτό μπορεί να συμβεί με μερικές ώρες που επηρεάζονται και διαρκεί περίπου επτά ημέρες.

Αυτή είναι συνήθως η μόνη έγκαιρη ένδειξη μόλυνσης, καθώς άλλα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν τρεις έως οκτώ εβδομάδες για να εμφανιστούν. Για την ουρογεννητική σχιστοσωμίαση, το βασικό σύμπτωμα είναι το αίμα στα ούρα. Για τις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει οδυνηρή επαφή και να προκαλέσει κολπική αιμορραγία και βλάβες των γεννητικών οργάνων (η τελευταία από τις οποίες μπορεί να κάνει τα θύματα πιο ευαίσθητα στη μόλυνση από τον ιό HIV).

Και για τα δύο φύλα, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και η υπογονιμότητα μπορεί να προκύψουν από μακροχρόνια έκθεση σε παράσιτα schistosoma.

Η εντερική σχιστοσωμίαση συχνά εκδηλώνεται μέσω ποικίλων συμπτωμάτων, όπως κόπωση, σοβαρό κοιλιακό άλγος, διάρροια και διαβήτης αιματηρών κόπρανα. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό το είδος μόλυνσης προκαλεί επίσης τη διόγκωση του ήπατος και του σπλήνα. καθώς και ηπατική και / ή νεφρική ανεπάρκεια. Τα παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα από το bilharzia και ενδέχεται να πάσχουν από αναιμία, υποτονική ανάπτυξη και γνωστικά προβλήματα που δυσκολεύουν να συγκεντρωθούν και να μάθουν στο σχολείο.

Θεραπεία για το Bilharzia:

Παρόλο που οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του bilharzia μπορεί να είναι καταστροφικές, υπάρχουν διαθέσιμα αντι-σχιστοσωμιακά φάρμακα. Το Praziquantel χρησιμοποιείται για τη θεραπεία όλων των μορφών της νόσου και είναι ασφαλές, προσιτό και αποτελεσματικό για την πρόληψη μακροπρόθεσμων βλαβών.

Η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη, ωστόσο, ειδικά αν αναζητάτε ιατρική φροντίδα σε μια χώρα όπου η σφαίρα είναι σπάνια. Για αυτόν τον λόγο, είναι πάντα σημαντικό να αναφέρετε ότι πρόσφατα επέστρεψες από την Αφρική.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 5 Σεπτεμβρίου 2016.