Τα ολλανδικά και το πορτοκαλί χρώμα

Υπάρχει ιστορία πίσω από την οσπριακή εμμονή των Κάτω Χωρών

Τα χρώματα της ολλανδικής σημαίας είναι κόκκινα, λευκά και μπλε - δεν υπάρχει καθόλου πορτοκαλί. Αλλά σε όλο τον κόσμο, οι Κάτω Χώρες αναγνωρίζονται στενά με πορτοκαλί, όλων των χρωμάτων. Το φοράνε στις μέρες της εθνικής υπερηφάνειας και οι στολές των αθλητικών ομάδων τους είναι σχεδόν όλα λαμπερά πορτοκαλί.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την αγάπη που έχουν οι Ολλανδοί για το συγκεκριμένο χρώμα.

Αλλά πρώτα, αξίζει να εξεταστεί γιατί, αν οι Ολλανδοί είναι τόσο εμμονή με πορτοκαλί, η σημαία τους είναι ένα τρίχρωμο κόκκινο, λευκό και μπλε;

Οι Κάτω Χώρες έχουν την παλαιότερη τρίχρωμη σημαία (οι γαλλικές και γερμανικές σημαίες είναι μερικά άλλα παραδείγματα), τα οποία υιοθέτησε η χώρα το 1572 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας. Τα χρώματα προήλθαν από το παλτό του Πρίγκιπα του Νασάου.

Και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, η μεσαία λωρίδα (ή fess) της ολλανδικής σημαίας ήταν αρχικά πορτοκαλί, αλλά ο μύθος το έχει ότι η πορτοκαλί βαφή ήταν πολύ ασταθής. Δεδομένου ότι οι λωρίδες θα γίνουν κόκκινες λίγο μετά τη δημιουργία μιας σημαίας, η ιστορία πηγαίνει, το κόκκινο έγινε το επίσημο χρώμα της λωρίδας.

Παρά την αποτυχία της να γίνει μέρος της ολλανδικής σημαίας, το πορτοκάλι παραμένει ένα τεράστιο κομμάτι της ολλανδικής κουλτούρας. Η πορτοκαλί μανία μπορεί να βρεθεί πίσω στις ίδιες τις ρίζες των Κάτω Χωρών: Το πορτοκάλι είναι το χρώμα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας .

Η γενεαλογία της τρέχουσας δυναστείας - το Σπίτι της Orange-Nassau - χρονολογείται από τον Willem van Oranje (William of Orange). Αυτός είναι ο ίδιος Willem που δίνει το όνομά του στον ολλανδικό εθνικό ύμνο, τον Wilhelmus.

Ο Βίλλεμ βαν Οράνι (Γουίλιαμ του πορτοκαλί)

Ο Βίλλεμ ήταν ο ηγέτης της ολλανδικής εξέγερσης εναντίον των ισπανικών Αψβούργων, ένα κίνημα που οδήγησε στην ανεξαρτησία των Κάτω Χωρών το 1581. Γεννήθηκε στο Σπίτι του Νασάου, ο Βίλλεμ έγινε Πρίγκηπας της Orange το 1544 όταν ο ξάδερφος του Ρεν του Χάλον, τότε ονόμασε τον κληρονόμο του Willem.

Έτσι ο Willem ήταν ο πρώτος κλάδος του οικογενειακού δέντρου του Οίκου της Orange-Nassau.

Ίσως η μεγαλύτερη εκδήλωση πορτογαλικής εθνικής υπερηφάνειας να λάβει χώρα στο Koningsdag (Ημέρα του Βασιλιά), στις 27 Απριλίου, που γιορτάζουν τα γενέθλια του βασιλιά της χώρας. Μέχρι το 2014, ο εορτασμός ήταν γνωστός ως Ημέρα της Βασίλισσας, προς τιμήν του προηγούμενου μονάρχη. Θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα ολλανδικό άτομο που δεν έχει αθλητικό χρώμα αυτήν την ημέρα. Και σε κάθε βασιλική γενέθλια, η ολλανδική σημαία τρικολών φέρνεται με πορτοκαλί πανό.

Ολλανδούς Αθλητικούς Οπαδούς και Οράντζεκε

Αλλά ενώ το πορτοκαλί χρώμα έχει βασιλικές ρίζες στις Κάτω Χώρες, σήμερα συμβολίζει μια ευρύτερη υπερηφάνεια στη χώρα και την ολλανδική. Είναι γνωστή είτε ως Oranjegekte είτε ως Oranjekoorts (πορτοκαλί πυρετός), η εμμονή με το χρώμα μεταφέρθηκε σε ολλανδικά αθλητικά γεγονότα τον 20ο αιώνα.

Ολλανδοί οπαδοί φορούσαν πορτοκαλί για να υποστηρίξουν τις ομάδες τους κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ποδοσφαίρου από το 1934 περίπου. Πορτοκαλί μπλουζάκια, καπέλα και κασκόλ δεν είναι οι μόνες εκδηλώσεις αυτού του πορτοκαλί πυρετού. μερικοί φλογεροί ολλανδοί οπαδοί ζωγραφίζουν τα αυτοκίνητα, τα σπίτια, τα καταστήματα και τους δρόμους πορτοκαλί Η KLM Royal Dutch Airlines πήγε τόσο πολύ ώστε να ζωγραφίσει ένα πορτοκαλί αεροπλάνο Boeing 777, μια άλλη επίδειξη της ολλανδικής εθνικής υπερηφάνειας.

Έτσι, αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε το Άμστερνταμ ή οπουδήποτε αλλού στην Ολλανδία, ίσως θελήσετε να συσκευάσετε ένα πορτοκαλί αντικείμενο ρούχων (ή δύο). Μπορεί να μην είναι η πιο κολακευτική επιλογή χρώματος, αλλά όταν βρίσκεστε στην Ολλανδία, η φθορά πορτοκαλιού θα σας βοηθήσει να φανείτε σαν τοπικός.