Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το Y'all

Μιλήστε νότια σαν επαγγελματίας

Είναι τόσο νότια όσο τρώει φλοιό καλαμποκιού, απολαμβάνοντας το γλυκό τσάι και τα κουνούπια σε μια βεράντα το καλοκαίρι: χρησιμοποιώντας τη λέξη "y'all". Είτε είστε δια βίου, μεταμόσχευση Yankee ή απλά περνάτε, είστε πιθανότατα εξοικειωμένοι με αυτό το βασικό νότιο ρητό, αλλά ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε σωστά;

'Y'all' εναντίον 'Ya'll': Υπάρχει πραγματικά μια διαφορά;

Η απάντηση είναι ναι. "Ya'll" είναι μόλις νεκρός λάθος.

Υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για να γράψετε ή να χρησιμοποιήσετε το "y'all", έτσι ώστε ό, τι κι αν κάνετε, μην χρησιμοποιήσετε το φόβο "ya'll". Μπορεί να έχετε ακούσει τους ανθρώπους να λένε ότι "y'all" δεν είναι σωστό Αγγλικά, αλλά είναι πραγματικά το λάθος "ya'll" που μπορεί να σας φέρει σε μπελάδες.

Πώς λέγεται η προέλευση και η εξέλιξη

Ενώ το "y'all" είναι στην πραγματικότητα μια συστολή για "όλους εσάς" και είναι συνεπώς τεχνικά σωστό, χρησιμοποιείται πιο συχνά στη θέση του πληθυντικού τύπου "εσείς". Η απόστροφο μετά το "y" αντιπροσωπεύει τον χαμένο "ooo" ήχο από τα γράμματα O και U. Αυτό εξηγεί γιατί ο μερικές φορές ορατός "ya'll" ορθογραφικός ορθολογισμός είναι λάθος.

Γενικά, "εσύ" είναι η μοναδική αντωνυμία δευτέρου προσώπου, ενώ το "y'all" είναι η απάντηση της σύγχρονης αγγλικής γλώσσας σε μια δεύτερη ανωνυμία. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να φτιάξετε τον πληθυντικό σας σε άλλα μέρη του αγγλόφωνου κόσμου, όπως ακριβώς λέγοντας "εσείς παιδιά" (κοινές στις περισσότερες από τις Βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες), "εσείς πολύ" (Μεγάλη Βρετανία), ή ακόμα και "youse" (Αυστραλία), αλλά ακόμη και δύο από τις τρεις απλά προσθέστε μια λέξη στο "εσείς".

Στα ισπανικά, η δεύτερη προσωπική πληθυντική πληθυντική είναι ustedes ή vosotros. Σε άτυπη γερμανική, είναι ihr . Ενώ σε μια φορά οι αγγλόφωνοι ίσως έχουν χρησιμοποιήσει "εσύ" για τον πληθυντικό τους δευτέρου προσώπου, αυτές τις μέρες είμαστε πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα παραπάνω παραδείγματα, εκτός αν αναφέρουμε τον Σαίξπηρ.

Άλλοι τρόποι χρήσης του λόγου

Οι ομιλητές στην αγγλική γλώσσα δεν περιορίζονται μόνο στο "y'all" για να μεταδώσουν το νόημά τους.

Το "all y'all" (ή το "all y'all"), από την άλλη πλευρά, είναι μια περιστασιακή παραλλαγή, κάποια χρήση σημαίνει μια ομάδα ανθρώπων (σε αντίθεση με μόλις δύο ή τρία). Για παράδειγμα:

Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω όταν χρησιμοποιείτε την κτητική μορφή της λέξης. Για παράδειγμα:

Σημειώστε, ωστόσο, ότι υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με την ορθογραφία της κτητικής μορφής του "y'all". Κάποιοι θα το γράψουν "y'all's" ενώ άλλοι θα το γράψουν "y'alls". Επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει επίσημη απάντηση, είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.

Αλλά είναι αποδεκτή;

Παρόλο που το "y'all" δεν θεωρείται γενικά κατάλληλο για επίσημη γραφή, δεν είναι ακατάλληλος ή λανθασμένος όρος, ούτε δείχνει την αποτυχία να αντιληφθεί τη γραμματική ή την αγγλική γλώσσα. Είναι απλώς ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η γλώσσα έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, για να μας παράσχει μια πολυδύναμη πολυφωνική αντωνυμία δευτέρου προσώπου. Έτσι, χρησιμοποιήστε το χωρίς φόβο όταν μιλάτε με φίλους, αλλά αποφύγετε το σε σχολεία κολλεγίων ή επαγγελματικές επικοινωνίες.

Ενημερώθηκε από Holly Whitfield Αύγουστος 2017