Πώς να αποφύγετε τη μολύνσεις από το Putzi όταν ταξιδεύετε στην Αφρική

Επίσης γνωστή ως μύγα μάνγκο, πεταλούδα tumbu ή μύγα δερμάτων δέρματος, η μύγα putzi ( Cordylobia anthropophaga ) είναι είδος που μοιάζει με φυσάει στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική . Όπως και πολλά άλλα είδη fly-fly, οι προνύμφες του fly putzi είναι παρασιτικές. Αυτό σημαίνει ότι γέρνουν κάτω από το δέρμα ενός ζώου ξενιστή, όπου τρέφονται με υποδόριο ιστό μέχρι να είναι έτοιμοι να αναδυθούν αρκετές μέρες αργότερα. Συχνά, αυτοί οι ξενιστές είναι άνθρωποι, προκαλώντας μια κατάσταση γνωστή ως δερματική μυάση.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα συμπτώματα της λοίμωξης από τη μύτη putzi, καθώς και τους ευκολότερους τρόπους να την αποφύγουμε.

Ο κύκλος ζωής του Putzi Fly

Το επιστημονικό όνομα του putzi fly, το ανθρόφαγα , μεταφράζεται χονδρικά από την ελληνική γλώσσα ως "ανθρώπινος τρώγων" - ένα ακριβές μανικιούρ, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις του που τρώει σάρκα. Συνήθως, το putzi πετούν θηλυκά τοποθετεί τα αυγά της σε χώμα μολυσμένο με ανθρώπινα ή ζωικά κόπρανα. Οι προνύμφες εκκολάπτονται μετά από μια σύντομη περίοδο επώασης μέχρι τρεις ημέρες, μετά την οποία μπορούν να επιβιώσουν για περίπου δύο εβδομάδες πριν βρουν έναν κατάλληλο ξενιστή. Μόλις βρεθεί ένας ξενιστής (συνήθως ένα μεγάλο θηλαστικό), οι προνύμφες διεισδύουν στο δέρμα και στη συνέχεια περνούν 8-12 ημέρες πριν από την εμφάνισή τους ως πλήρως ανεπτυγμένα βακαλάκια έτοιμα να κοκκινοποιηθούν σε ενήλικες μύγες.

Πώς οι μύγες Putzi επηρεάζουν τους ανθρώπους

Στις περιοχές της ανθρώπινης κατοίκησης, οι άνθρωποι χρησιμεύουν ως ο ιδανικός οικοδεσπότης για τις προνύμφες μύτης putzi. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος μόλυνσης συμβαίνει όταν το putzi φέρει θηλυκά βάζει τα αυγά της σε ρούχα που αφήνονται να στεγνώσουν.

Οι νύμφες εκκολάπτονται έπειτα στις ραφές, πριν ρίξουν κάτω από το δέρμα του ατυχούς φέροντος. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν έως και δύο ημέρες για να εκδηλωθούν και μπορεί να κυμαίνονται από ασαφή δυσφορία και φαγούρα έως αϋπνία και έντονο πόνο. Μέσα σε έξι ημέρες, ο οικοδεσπότης αναπτύσσει πολλαπλές βλάβες πληγές ή φούσκες.

Τελικά, αυτές οι εκρήξεις, εκκρίνουν πύον, αίμα και τελικά, το ίδιο το μαργαρίτα.

Πώς να αποφύγετε τη μόλυνση

Εάν σχεδιάζετε ένα πολυτελές σαφάρι της Τανζανίας ή ένα ταξίδι σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο πέντε αστέρων στην Κένυα, τα ρούχα σας πιθανόν να πλυθούν χρησιμοποιώντας σύγχρονες εγκαταστάσεις πλυντηρίων ρούχων - μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα έκθεσης σε προνύμφες βάρκας putzi. Ωστόσο, εάν επιλέγετε ένα σαφάρι με αυτοκατοχή ή μακροχρόνια παραμονή σε καταλύματα για backpacker, πιθανότατα θα καταλήξετε να πλένετε τα ρούχα σας τουλάχιστον μια φορά. Στην περίπτωση αυτή, ο πρώτος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγετε τη μόλυνση είναι να σιδερώσετε τα ρούχα σας, καθώς η θερμότητα σκοτώνει τα αυγά προτού να εκκολαφθούν. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε σίδερο, κρεμάστε τα ρούχα σας μέσα και ποτέ μην αφήστε τα να στεγνώσουν στο έδαφος.

Διάγνωση της λοίμωξης του Putzi Fly

Στις τροπικές περιοχές, οι πληγές και οι μικρές λοιμώξεις είναι κοινές - έτσι πώς διακρίνετε ένα παράσιτο πετάγματος από το κουνούπι ή το δάγκωμα ψύλλων; Στην αρχή, είναι σχεδόν αδύνατο, καθώς η λοίμωξη αρχικά εκδηλώνεται ως ένα μικρό κόκκινο σπυράκι, που βρίσκεται συχνότερα στο πίσω μέρος των βραχιόνων του ξενιστή ή στη μέση, στο κάτω μέρος της πλάτης ή στους γλουτούς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μερικών ημερών, το σπυράκι επεκτείνεται, τελικά αναπτύσσοντας ένα λευκό κεφάλι.

Μια βασική μέθοδος ταυτοποίησης είναι ένα άνοιγμα pinprick στο κέντρο του βρασμού, μέσω του οποίου οι προνύμφες putzi αναπνέουν και αποβάλλουν τα σωματικά υγρά. Στα τελικά στάδια της λοίμωξης, μερικές φορές είναι πιθανό να δείτε την ουρά του μαργαριταριού να κινείται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Πώς να αντιμετωπίσετε πληγές Putzi Fly

Παρόλο που οι προνύμφες του fly putzi τελικά αφήνουν το σώμα σας από μόνη της, είναι καλύτερο να τις αφαιρέσετε το συντομότερο δυνατό. Μόλις αναγνωριστεί, ο ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισης του ποντικιού είναι να καλύψει το άνοιγμα της βράζας με βαζελίνη, αποκοπώντας αποτελεσματικά την παροχή αέρα της προνύμφης. Το μαργούτο θα έρθει έπειτα στην επιφάνεια και μπορεί να πιεστεί απαλά χρησιμοποιώντας τους αντίχειρές σας (με τον ίδιο τρόπο που κάποιος μπορεί να πιέσει ένα μαύρο κεφάλι ή σπυράκι). Είναι σημαντικό να απολυμάνετε και να ντυθείτε προσεκτικά το τραύμα που προκύπτει - και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτούνται αντιβιοτικά για να εξουδετερώσουν τη μόλυνση.