Πού βρίσκεται το Περού;

Νότια του Ισημερινού

Το Περού είναι μία από τις 12 ανεξάρτητες χώρες στη Νότια Αμερική, εκτός της Γαλλικής Γουιάνας, η οποία είναι μια υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας. Όλη η χώρα βρίσκεται νότια του ισημερινού - αλλά μόνο. Ο ισημερινός διέρχεται από τον Ισημερινό στα βόρεια του Περού, χάνοντας το βορειότερο σημείο του Περού με μικρό περιθώριο.

Το CIA World Factbook τοποθετεί το κέντρο του Περού στις ακόλουθες γεωγραφικές συντεταγμένες: 10 μοίρες νοτου γεωγραφικού πλάτους και 76 μοίρες δυτικού γεωγραφικού μήκους.

Το γεωγραφικό πλάτος είναι η απόσταση βόρεια ή νότια του ισημερινού, ενώ το γεωγραφικό μήκος είναι η απόσταση ανατολικά ή δυτικά του Greenwich, Αγγλία.

Κάθε γεωγραφικό πλάτος είναι περίπου 69 μίλια, οπότε η κορυφή του Περού είναι περίπου 690 μίλια νότια του ισημερινού. Όσον αφορά τον γεωγραφικό μήκος, το Περού είναι κατά προσέγγιση σύμφωνο με την Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τοποθεσία της Περού στη Νότια Αμερική

Το Περού βρίσκεται στη δυτική Νότια Αμερική, που συνορεύει με τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Η ακτογραμμή του έθνους εκτείνεται για περίπου 1.500 μίλια, ή 2.414 χιλιόμετρα.

Πέντε χώρες της Νότιας Αμερικής μοιράζονται σύνορα με το Περού:

Το ίδιο το Περού χωρίζεται σε τρεις ξεχωριστές γεωγραφικές ζώνες: την ακτή, τα βουνά και τη ζούγκλα - ή "costa", "sierra" και "selva" στα ισπανικά.

Το Περού έχει συνολική έκταση περίπου 496.224 τετραγωνικών μιλίων ή 1.285.216 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το πόσο μεγάλο είναι το Περού;