Πληροφορίες σχετικά με την ετήσια σαρδέλα της Νότιας Αφρικής

Κάθε χρόνο μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου, η ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής ασκείται από ένα περίεργο είδος πυρετού. Τα ωραία μάτια σαρώνουν τον απομακρυσμένο ορίζοντα για σημάδια ζωής. ενώ οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί προγραμματίζουν καθημερινές ενημερώσεις δίνοντας πληροφορίες σχετικά με ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά φαινόμενα του πλανήτη - το τρέξιμο σαρδέλας.

Ο μεγαλύτερος πνεύμονας στη γη

Το τρέξιμο της σαρδέλας περιλαμβάνει την ετήσια μετανάστευση δισεκατομμυρίων Sardinops sagax , πιο γνωστή ως ζαχαροπλάστες της Νότιας Αφρικής ή σαρδέλες.

Έχει εμφανιστεί σε αμέτρητα ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εκδηλώσεων του BBC Nature's . και έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας. Παρ 'όλα αυτά, πολύ λίγα είναι οριστικά γνωστά για τους μηχανικούς της Τροχαίας, ή γιατί συμβαίνει στην πρώτη θέση.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το τρέξιμο ξεκινάει κάθε χρόνο, όταν τα τεράστια σπαθιά σαρδελών ωοτοκούν στα παγωμένα νερά της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά πούλμαν Agulhas Bank. Μετά την ωοτοκία, η πλειοψηφία των σαρδέλων κινείται βόρεια κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νότιας Αφρικής, όπου τα νερά είναι δροσερά όλο το χρόνο. Εδώ, οι συνθήκες είναι τέλειες για τις σαρδέλες, ένα είδος κρύου νερού που μπορεί να ανεχθεί τις θερμοκρασίες κάτω από 70 ° F / 21 ° C.

Η ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής, από την άλλη πλευρά, πλένεται από το πολύ θερμότερο, προς τα νότια ρέοντα ρεύμα Agulhas. Ωστόσο, κάθε χρόνο από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, το κρύο Benguela Current ωθεί προς τα βόρεια από το ακρωτήριο, δημιουργώντας ένα στενό κανάλι μεταξύ της ακτής και του υπεράκτιου θερμού ύδατος.

Με αυτόν τον τρόπο, μερικές από τις σαρδέλες από την Τράπεζα Agulhas είναι σε θέση να ταξιδεύουν μέχρι την ανατολική ακτή μέχρι το KwaZulu-Natal.

Τα ψάρια μετακινούνται σε τεράστιες εκτάσεις, στριμώχνονται στην ακτή από το ένστικτό τους για να αναζητήσουν ασφάλεια σε αριθμούς και την ανικανότητά τους να διασχίσουν το φράγμα μεταξύ των ρευμάτων Benguela και Agulhas. Μερικές φορές, αυτά τα κοπάδια μπορούν να μετρήσουν έως 4,5 μίλια / 7 χιλιόμετρα σε μήκος και 100 πόδια / 30 μέτρα σε βάθος, και ο μύθος το έχει ότι μερικά είναι ακόμη ορατά από το διάστημα.

Οι θηρευτές της σαρδέλας

Αναπόφευκτα, η άφιξη μιας τέτοιας απίστευτης εισροής τροφίμων προσελκύει αμέτρητους θαλάσσιους θηρευτές. Από αυτούς, οι δύο συνηθέστερα συσχετισμένες με το σαρδέλα είναι το ακρωτήριο gannet, ένα όμορφο θαλασσοπούλι με κρέμα χρώματος. και το κοινό δελφίνι. Αυτά τα δύο είδη είναι ειδικά προσαρμοσμένα ώστε να είναι σε θέση να βρουν πρώτα τα κοπάδια. Ως εκ τούτου, λειτουργούν ως αξιόπιστος δείκτης της δράσης της σαρδέλας τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους θηρευτές.

Μόλις τα δελφίνια εντοπίσουν τις σαρδέλες, δουλεύουν παράλληλα με τους γκάνες για να εκτρέψουν τα ψάρια, χωρίζοντάς τα σε μικρότερα κοπάδια γνωστά ως μπάλες δολωμάτων. Στη συνέχεια ξεκινάει η γιορτή, με τα πουλιά και τα δελφίνια να μαζεύουν τις σαρδέλες κατά βούληση, προσελκύοντας άλλους κυνηγοί στη διαδικασία. Τυπικά, αυτά περιλαμβάνουν τους καρχαρίες χαλκού, το δελφίνι και τη φάλαινα της Bryde, που συχνά καταναλώνει ολόκληρες μπάλες με δόλωμα σε μια μπουκιά.

Οι άνθρωποι αναμένουν επίσης με ανυπομονησία τη γενναιοδωρία της Σαρδέλας. Ενώ οι αλιευτικοί στόλοι είναι απασχολημένοι στην ανοικτή θάλασσα, οι ντόπιοι που ζουν κατά μήκος της ακτής χρησιμοποιούν δίχτυα για να πιάσουν χιλιάδες σαρδέλες καθώς εισέρχονται στα ρηχά ψάχνουν για φαγητό. Θεωρείται ότι οι επιζώντες απελευθερώνουν τα αυγά τους στα ζεστά νερά του KwaZulu-Natal, αφήνοντάς τους να μετακινηθούν προς τα νότια, όλος ο δρόμος προς την Τράπεζα Agulhas όπου εκκολάπτονται το επόμενο έτος.

Η εμπειρία του φαινομένου

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε το Σαρδέλα Run είναι από το νερό και μάλιστα έχει γίνει μια εκδήλωση λίστας κάδων για δύσκολους δύτες και υποθαλάσσιους φωτογράφους. Δεν υπάρχει τίποτα σαν την αδρεναλίνη να βλέπεις, καθώς το δόλωμα παίρνει εξαντλημένο από τους καρχαρίες και τα δελφίνια μπροστά στα μάτια σου και δεν χρειάζεται να έχεις πιστοποίηση για να το κάνεις. Πολλοί φορείς εκμετάλλευσης προσφέρουν επίσης εκδρομές ελεύθερου χρόνου ή κολύμπι με αναπνευστήρα.

Για όσους δεν θέλουν να βρέξουν, μεγάλο μέρος της δράσης μπορεί να παρατηρηθεί από πάνω από τα κύματα. Η σαρδέλα Run συμπίπτει με την ετήσια μετανάστευση φάλαινας της Νότιας Αφρικής και οι εκδρομές με σκάφος προσφέρουν την ευκαιρία να απολαύσετε την ακροβασία των φαλαινών ενώ παράλληλα παρακολουθούμε τα δελφίνια και τα θαλάσσια πτηνά. Στη γη, οι παραλίες όπως το Margate, το Scottburgh και το Park Rynie γίνονται μια κυψέλη δραστηριότητας κάθε φορά που περνούν τα σμήνη της σαρδέλας.

ΣΗΜ .: Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ το τρέξιμο σαρδέλας συμβαίνει παραδοσιακά κάθε χρόνο από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η αλλαγή του κλίματος και η υπεραλίευση καθιστούν το τρέξιμο όλο και πιο αναξιόπιστο. Εκείνοι που σχεδιάζουν ένα ταξίδι γύρω από το τρέξιμο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παρατηρήσεις δεν είναι εγγυημένες και η δραστηριότητα αυτή ποικίλλει σημαντικά από το ένα έτος στο άλλο.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 5 Οκτωβρίου 2016.