Παραδοσιακές μπύρες της Αφρικής: Chibuku Shake-Shake

Συσκευασμένα σε ένα διακριτικό κόκκινο, λευκό και μπλε χαρτοκιβώτιο που οι περισσότεροι Δυτικοί θα συνεργάζονταν πιο εύκολα με γάλα ή χυμό φρούτων, το Chibuku Shake-Shake είναι μια μάρκα μπίρας δημοφιλής σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική. Είναι φτιαγμένο από βύνη σόργου και αραβοσίτου και εμπνέεται από την παραδοσιακή νοτιοαφρικανική μπύρα Umqombothi.

Ρίζες στη φυλετική κουλτούρα

Το Umqombothi είναι μια σπιτική μπύρα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να γιορτάσει την επιστροφή των νέων ανδρών Xhosa από την εναρκτήρια ηλικία τους.

Σερβίρεται επίσης σε κοινωνικές τελετές, συμπεριλαμβανομένων των γάμων και των κηδειών, και πιο διασκεδαστικά, χρησιμεύει ως μια προσιτή εναλλακτική λύση για το αλκοόλ που αγοράστηκε από το κατάστημα. Το Chibuku Shake-Shake είναι η αδελφή του Umqombothi που παράγεται στο εμπόριο και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 από τον Max Heinrich, ομογενή ομογενή που έμαθε την τέχνη της ζυθοποιίας στη Γερμανία και έζησε στη Ζάμπια.

Μια επίκτητη γεύση

Το Chibuku Shake-Shake είναι αρκετά διαφορετικό τόσο από γεύση όσο και από υφή σε συμβατικές δυτικές μπύρες. Η συνοχή του μοιάζει με υδαρή χυλό, μια ψευδαίσθηση με την αδιαφανή μπεζ εμφάνιση της μπύρας. Το ζυμωτικό σόργο δίνει στο ποτό ένα ξινό άρωμα, και ως τέτοιο, θεωρείται συνήθως μια επίκτητη γεύση. Το Chibuku Shake-Shake ονομάζεται για την έντονη δράση ανάδευσης που απαιτείται από το γεγονός ότι τα μη φιλτραρισμένα σωματίδια τείνουν να εγκατασταθούν στον πυθμένα του χαρτοκιβωτίου.

Όλο και περισσότερο αλκοολικός

Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ του Chibuku Shake-Shake είναι εκπληκτικά χαμηλή - στην αρχή.

Όταν η μπύρα αρχικά συσκευάζεται, έχει αλκοόλη κατ 'όγκο (ABV) περίπου 0,5%, αλλά συνεχίζει να ζυμώνεται στο ράφι. Όσο περισσότερο μένει, τόσο ισχυρότερη γίνεται, φθάνοντας σε ένα μέγιστο ABV περίπου 4% πριν λήξει την πέμπτη ή έκτη ημέρα. Το 2012, οι αγορές της Ζάμπια ξεκίνησαν μια παστεριωμένη και ανθρακούχα έκδοση που ονομάζεται Chibuku Super, η οποία έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και σταθερό ABV 3,5%.

Μια πραγματική αφρικανική μπύρα

Το Chibuku Shake-Shake ανήκει στη διεθνή εταιρεία ζυθοποιίας SABMiller και κατασκευάζεται από διάφορους ζυθοποιούς σε διάφορες χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Γκάνα, το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Νότια Αφρική, η Ουγκάντα, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε. Η φτηνή τιμή της αγοράς καθιστά το ποτό της επιλογής για τους εργαζόμενους στο χαμηλότερο τέλος της μισθολογικής κλίμακας, αλλά ακόμη και εκείνοι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά φθηνότερα εμφιαλωμένα εμπορικά σήματα θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να δοκιμάσουν αυτή τη μοναδική μπύρα τουλάχιστον μία φορά.

Fun Chibuku Γεγονότα

Ο αρχικός ζυθοποιός Max Heinrich χρησιμοποίησε για να καταγράψει προσεκτικά τα σχόλια των καταναλωτών και τις ιδέες παρασκευής σε ένα ειδικό ημερολόγιο, εμπνέοντας τον να καλέσει την μπύρα του Chibuku μετά την τοπική λέξη για «βιβλίο». Το ποτό μοιράζεται το όνομά του με ένα δημοφιλές χορευτικό σύλλογο στο Λίβερπουλ, Αγγλία, το οποίο βαφτίστηκε προς τιμήν της μπύρας, αφού ο ιδιοκτήτης της λέσχης δειγματοληψία του Chibuku Shake-Shake κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Μαλάουι. Στη μη εμπορική της μορφή, το Chibuku (ή το Umqombothi) υπήρξε εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 16 Νοεμβρίου 2016.