Πέτρες με χρυσό από τον David Long - κριτική βιβλίου

Ανακαλύπτοντας το West End του Λονδίνου

Έχετε περπατήσει κάτω από έναν δρόμο του Λονδίνου και αναρωτήθηκε ποια είναι η ιστορία της περιοχής; Πώς πήρε το όνομά του ο δρόμος; Τι είναι εκείνο το κτίριο εκεί; Ποιος ζούσε εκεί; Τι ήταν εδώ πριν; Τότε αυτό είναι το βιβλίο που χρειάζεστε. Το Paved with Gold καλύπτει οκτώ κεντρικές συνοικίες του Λονδίνου και εξετάζει κάθε δρόμο προσεκτικά και με εμπεριστατωμένη έρευνα.

Ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας είναι ο David Long, ο οποίος - και πάντα πρέπει να πω αυτό στην αρχή οποιασδήποτε βιβλιογραφικής ανασκόπησης ενός από τους τίτλους του - είναι κάποιος που θαυμάζω.

Ο David Long είναι ένας απίστευτα παραγωγικός συγγραφέας που έχει γράψει πολλά βιβλία για το Λονδίνο (δείτε περισσότερες κριτικές βιβλίων παρακάτω). Μακριά φέρνει στη ζωή την ιστορία του Λονδίνου με την λεπτομερή έρευνα και ενδιαφέροντα ανέκδοτα του.

Οι γειτονιές

Όπως είναι επικεντρωμένο στο Gold , επικεντρώνεται στο West End (κεντρικό Λονδίνο), οι οκτώ περιοχές που παρουσιάζονται είναι: Mayfair, St James's, Fitzrovia, Bloomsbury, Soho, Covent Garden και Strand, Westminster και Belgravia.

Κάθε τμήμα γειτονιάς ξεκινά με ένα χάρτη και μερικές σελίδες που το περιγράφουν, που μας θυμίζει συχνά τις ταπεινές αρχές για αυτές τις πλούσιες περιοχές.

Μορφή Βιβλίου

Δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2015, αυτό το σκληρό δίσκο μεγάλου μεγέθους έχει 376 σελίδες. Οι δρόμοι για κάθε περιοχή παρατίθενται αλφαβητικά και υπάρχει ένας περιεκτικός Δείκτης. Σημειώστε ότι το Paved with Gold καλύπτει ένα υψηλό ποσοστό των δρόμων στο West End του Λονδίνου αλλά όχι όλους.

Υπάρχουν πάνω από 200 ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε ολόκληρο το βιβλίο, καθώς και ένα τμήμα 16 φύλλων σε πλήρες χρώμα στο κέντρο.

Κάθε μέρα υπάρχουν σελίδες αφιερωμένες σε ένα θέμα όπως το "The London Club", το οποίο εξηγεί λεπτομερέστερα το θέμα των συλλόγων κυρίων στο Λονδίνο. Ή "Η πολιορκία της πλατείας Grosvenor" που χαρακτηρίζει ένα ιστορικό γεγονός.

Η κριτική βιβλίου μου

Κάθισα και διάβασα αυτή τη σελίδα ανά σελίδα, ενώ περιμένω ότι οι περισσότεροι αναγνώστες θα το χρησιμοποιήσουν ως βιβλίο αναφοράς και θα αναζητήσουν τους δρόμους που τους ενδιαφέρουν.

Αισθανόταν παράξενο να το διαβάσετε στα κεφάλαια, καθώς η αλφαβητική διάταξη σημαίνει ότι οι δρόμοι δεν αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο τα βρίσκετε γεωγραφικά.

Το βιβλίο είναι μεγάλο και βαρύ, οπότε είναι καλύτερο να κρατάτε στο σπίτι και όχι να βγάλετε μαζί σας κατά την εξερεύνηση. Αλλά νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένας υπέροχος σύντροφος σε πολλές ευτυχισμένες ώρες στο σπίτι χρησιμοποιώντας το Google Street View για να κοιτάξει γύρω από το West End.

Η έρευνα του Long είναι πάντα εκτεταμένη και κατά την ανάγνωση μπορεί να αισθάνεται σαν να περπατάς στους δρόμους με έναν πολύ καταρτισμένο φίλο.

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες των κατοίκων του παρελθόντος: εκείνες που είναι ακόμα γνωστές και παραμύθια αξιοσημείωτων ανθρώπων, οι οποίοι είναι πλέον πλέον ξεχασμένοι. Και υπάρχουν αναφορές στις μπλε πλάκες, όπως είναι συχνά αυτό που μπορούμε τώρα να δούμε για σημαντικές ζωές σε μια τοποθεσία.

Οι λεπτομέρειες περιλαμβάνουν ένα σπίτι που σχεδιάστηκε από τον William Kent που έχει περιγραφεί ως "το ωραιότερο σπίτι στο Λονδίνο" και όπου μπορείτε να δείτε το παλαιότερο ιδιόκτητο μνημείο στο Λονδίνο.

Μερικές φορές ένιωσα χαρακτηριστικά που απολάμβανα κατά μήκος των δρόμων αγνοήθηκαν (όπως τα αγάλματα του Bourdon Place) αλλά κυρίως υπήρχε κάτι νέο για να ανακαλύψετε σε κάθε σελίδα κάνοντας αυτό το βιβλίο μεγάλο για τους Λονδρέζους και για όσους δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ.

Υπάρχει μια θαυμάσια περιγραφή ενός τεράστιου γεωργιανού αρχοντικού στο Mayfair, γεμάτο με αυτοκίνητα και πύλες, που περπάτησα από το παρελθόν αλλά ποτέ δεν σταμάτησα να θαυμάσω.

Συν διάσημες γεννήσεις, θανάτους και εγκλήματα σε όλη τη χώρα. Άρχισα να αισθάνομαι ότι περπατούσα με φώτα, αν δεν είχα χάσει όλα τα πράγματα, αλλά, φυσικά, ζωντανεύει μόνο όταν κάποιος μοιράζεται τις πληροφορίες.

Μερικές φορές είχα κάτι να προσθέσω (όπως το Fitzroy House του Λ. Ρον Χάμπαρντ στην οδό Fitzroy), αλλά κυρίως έκανα σημειώσεις για μέρη που ήθελα να επιστρέψω, ώστε να τα ξανακοιτάξω με νέο ενδιαφέρον. Δεν είχα δώσει προσοχή στο εργαστήριο του Cleveland Street που ήταν πιθανότατα η έμπνευση για το εργαστήριο στο Oliver Twist από τον Charles Dickens όπως είχε ζήσει κοντά. Ή στην ιστορία πίσω από τα ονόματα των pubs του Λονδίνου όπως το The Blue Posts. (Ονομάστηκε μετά από δύο θέσεις / μπουλόνια στο περίπτερο που θα ήταν το μέρος για να περιμένετε μια καρέκλα sedan, μάλλον σαν ταξί.)

Και μου άρεσε πολύ που υπήρχαν αναφορές σε πότε ήταν πραγματικά "όλα τα πεδία".

Έξυπνη αρχιτεκτονική ανακύκλωση

Ήταν συναρπαστικό να διαβάζετε πόσο συχνά σώζονται τμήματα κτιρίων και επαναχρησιμοποιούνται αλλού ή αποθηκεύονται και εμφανίζονται σε ένα μουσείο όπως το V & A. Οι κίονες από το Carlton House μπορούν τώρα να προβληθούν μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη στην πλατεία Τραφάλγκαρ και τα τζάκια επαναχρησιμοποιήθηκαν στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ και στο Κάστρο του Windsor .

Οτιδήποτε δεν μου άρεσε;

Οι μαύρες και άσπρες φωτογραφίες δεν είναι πάντα οι πιο κολακευτικές εικόνες και εύχομαι ο φωτογράφος να είχε περάσει περισσότερο σε κάθε βολή, ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι με σακούλες στο πλαίσιο ή τα φορτηγά που οδηγούν στο παρελθόν. Αλλά οι λέξεις έφεραν τη θέση στη ζωή για μένα και οι φωτογραφίες ήταν απλώς συνοδεία.

συμπέρασμα

Πλάκες με χρυσό είναι ένα άλλο απολαυστικό βιβλίο του David Long. Είτε νομίζετε ότι γνωρίζετε καλά το Λονδίνο είτε απλά αρχίζετε να ανακαλύπτετε τις απολαύσεις της πόλης, θα μάθετε πολλά από αυτό το βιβλίο.