Ο Ksar Ghilane είναι μια όαση της Σαχάρας στη νότια Τυνησία

Το Ksar Ghilane είναι μια μικρή όαση στη νότια Τυνησία που βρίσκεται στην άκρη του Grand Erg Oriental. Αυτή είναι η Σαχάρα των ονείρων σας, όπου οι εξαιρετικά ωραίοι, πορτοκαλί αμμόλοφοι τεντώνουν για χιλιόμετρα και μίλια. Το Ksar Ghilane είναι το ιδανικό μέρος για να εξερευνήσετε τους αμμόλοφους σε μια καμήλα για μερικές ώρες ή δύο εβδομάδες. Υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής, όλες σε σκηνές Bedouin. Υπάρχει ακόμη και μια καυτή πηγή για να πλύνετε την άμμο της ερήμου στο τέλος της ημέρας.

Τι να κάνετε στον Ksar Ghilane

Μόλις φτάσετε στο Ksar Ghilane, θα σας υποδεχτεί ένας μυστηριώδης άνδρας με άλογο που θα σας ενθαρρύνει να νοικιάσετε τα ωραία άλογα για λίγες ώρες εξερεύνησης των αμμόλοφων. Οι καμήλες επίσης προσφέρονται φυσικά και είναι γενικά φθηνότερες για ενοικίαση (βλ. Παρακάτω). Οι περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν με ένα όχημα 4x4 και υπάρχουν κάποιες διαδρομές στους αμμόλοφους που μπορείτε να οδηγήσετε και να ασκήσετε λίγη συγκέντρωση. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε καροτσάκια dune (ATV) για κάποια διασκέδαση, συνιστάται προηγούμενη εμπειρία.

Απολαύστε τις θερμές πηγές στο Campement Paradis, ψωνίστε για ένα μπλε turban Touareg ή απολαύστε μια δροσερή μπύρα σε ένα από τα καφέ κατασκηνώσεων.

Άλογο ή Καμήλα;

Εάν νοικιάσετε ένα άλογο για λίγες ώρες για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, θα πληρώσετε λίγο περισσότερο από εάν ενοικιάσετε μια καμήλα (25 Dinar έναντι 15 Dinar), αλλά είστε ελεύθεροι να μετακομίσετε ανεξάρτητα ενώ βρίσκεστε στην πίσω. Αν θέλετε να τρέξετε ξυπόλυτοι στους αμμόλοφους τότε θα πρέπει να σφίξετε το άλογό σας μαζί σας.

Αν νοικιάσετε μια καμήλα, είναι πιθανό να προσδεθεί σε άλλους, αλλά είστε ελεύθεροι να μετακινηθείτε όταν αφαιρεθεί. Τα παιδιά ενοικιάζουν άλογα στρογγυλά και φαίνονται πολύ εντυπωσιακά με τους τουρμπάνες που τυλίγονται γύρω από τα πρόσωπά τους. Είναι δύσκολο να φανείτε δροσερός όταν οδηγείτε μια καμήλα και ιδιαίτερα δύσκολο όταν αποσυναρμολογείτε ένα.

Camel Treks

Οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται το Ksar Ghilane για μια νύχτα και παίρνουν μια καμήλα ή άλογο έξω στους αμμόλοφους για λίγες ώρες για να παρακολουθήσουν το ηλιοβασίλεμα. Μπορείτε να οργανώσετε μια νύχτα στην έρημο επί τόπου, αλλά τίποτα περισσότερο θα πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων.

Υπάρχει ένα ταξίδι 8 ημερών που μπορείτε να πάρετε από τον Ksar Ghilaine στον Douz. Μπορείτε επίσης να κατευθυνθείτε νότια για δύο εβδομάδες, κάτω προς El Borma, κοντά στα σύνορα της Αλγερίας.

Πολλές διαδρομές καμήλας απαιτούν πραγματικά να περπατήσετε παράλληλα με την καμήλα σας και όχι στην πλάτη της. Τις περισσότερες ημέρες περπατάτε περίπου 5 ώρες. Τα ταξίδια δεν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Siroko Travel προσφέρει επίσης εκδρομές στην έρημο με άλογο.

Πού να μείνετε στο Ksar Ghilane

Το Ksar Ghilane διαθέτει αρκετές επιλογές διαμονής. Δύο στρατόπεδα που έβλεπα προσφέρουν βασική διαμονή σκηνής bedouin μαζί με δείπνο και πρωινό για περίπου 20-30 Dinar. Οι σκηνές έχουν τέσσερα κρεβάτια και μερικές κουβέρτες. οι τουαλέτες και οι ντους βρίσκονται σε ξεχωριστό μπλοκ. Τα στρατόπεδα έχουν ηλεκτρικές γεννήτριες που απενεργοποιούνται απότομα στις 11 μ.μ.

Πώς να φτάσετε στο Ksar Ghilane

Είδαμε ένα τουριστικό λεωφορείο που είναι σταθμευμένο στο Ksar Ghilane, αλλά οι περισσότεροι φτάνουν σε 4x4. Ενώ ο κεντρικός δρόμος είναι σε αρκετά αξιοπρεπή μορφή, οι δρόμοι που οδηγούν στα στρατόπεδα καλύπτονται με άμμο και θα ήταν δύσκολο αν δεν είχατε τουλάχιστον την επιλογή 4x4. Επιπλέον, είναι πολύ διασκεδαστικό να ταξιδεύεις λίγο στους αμμόλοφους. Δεν υπάρχει υπηρεσία τοπικού λεωφορείου ή λεωφορείου (κοινόχρηστο ταξί) στην Ksar Ghilane. Η στάση είναι απολύτως αποδεκτή, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο για μια βόλτα.