Κόλπος Σούδας, Κρήτη: Στρατιωτικό σπίτι

Αμερικανικό ναυτικό, ελληνική στρατιωτική κυριαρχία

Το μεγαλύτερο νησί της Κρήτης, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, είναι γεμάτο από αξιοθέατα σχεδόν κάθε είδους, από παραλίες σε μουσεία, ιστορικά μνημεία, αρχαίες πόλεις και παρθένα φύση. Αλλά ένα μέρος της Κρήτης έχει ιδιαίτερη έλξη για μερικούς επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτός είναι ο κόλπος της Σούδας.

Ο κόλπος της Σούδας είναι ο τόπος μιας αμερικανικής στρατιωτικής εγκατάστασης, της αμερικανικής ναυτικής υποστηρικτικής δραστηριότητας (NSA) Souda Bay, η οποία λειτουργεί ως βάση για αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια.

Καλύπτει 110 στρέμματα και βρίσκεται στην ευρύτερη ελληνική βάση Πολεμικής Αεροπορίας στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης. Περίπου 750 μέλη του στρατού και των πολιτών βρίσκονται στην εγκατάσταση, η οποία υποστηρίζει τόσο τις αποστολές αναγνώρισης των ναυτικών των ΗΠΑ όσο και των ΗΠΑ, καθώς και άλλες κοινές αποστολές του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν διάφορα έθνη.

Ο κόλπος της Σούδας αναφέρθηκε στην κάλυψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης το 2012 της τραγωδίας στη Βεγγάζη της Λιβύης, όταν ο γερουσιαστής της Αριζόνα Τζον Μακέιν ρώτησε γιατί μια ομάδα ταχείας αντίδρασης δεν ήταν διαθέσιμη στη βάση, μόλις 200 μίλια από την ακτή της Λιβύης . Οι Κρήτες γνωρίζουν πολύ καλά τη στενή τοποθεσία της Λιβύης κατά μήκος του νότιου τμήματος της Μεσογείου. σε γεωγραφικές συμβάσεις ονομασίας, τα νερά που πλένουν τη νότια ακτή της Κρήτης είναι στην πραγματικότητα μέρος του «Λιβιάκου» ή του Λιβυκού πελάγους.

Τοποθεσία του κόλπου της Σούδας

Ο κόλπος της Σούδας βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης , κοντά στην πόλη των Χανίων.

Η περιοχή αυτή ήταν πάντα στρατιωτικής σημασίας, αφού είναι το πλησιέστερο σημείο της Κρήτης στην ηπειρωτική Ελλάδα και επίσης στη θαλάσσια διαδρομή από την Ιταλία και άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Πρόσβαση στον κόλπο της Σούδας

Εάν δεν είστε μέλος της οικογένειας ενός ατόμου που εξυπηρετεί τον κόλπο της Σούδας, η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Οι παράκτιες περιοχές είναι σχεδόν όλες υπό στρατιωτικό έλεγχο. εκτός από την παρουσία των ΗΠΑ και της Ελληνικής Βάσης Πολεμικής Αεροπορίας, υπάρχει Ελληνική Ναυτική Βάση στον κόλπο της Σούδας.

Το βαθύ, προστατευμένο λιμάνι έχει καταστήσει τον κόλπο της Σούδας στρατηγικά σημαντικό για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Οι οδηγοί που ταξιδεύουν κατά μήκος της εθνικής οδού μπορούν να πάρουν αναβλύσεις από τον κόλπο και πολλά χωριά προσφέρουν καλή θέα στον κόλπο.

Στρατιωτικά νεκροταφεία στην περιοχή

Λόγω της στρατηγικής σημασίας της, αυτή η περιοχή ήταν το σκηνικό σκληρών αγώνων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στην Κρήτη το 1941 κατά τη διάρκεια της «Μάχης της Κρήτης». Υπάρχει ένα Γερμανικό νεκροταφείο που βρίσκεται στο Μάλεμε, λίγα μίλια μακριά από τον κόλπο της Σούδας. Υπάρχει επίσης ένα συμμαχικό νεκροταφείο πολέμου και ένα μνημείο στα μέλη της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτά επισκέπτονται συχνά οι απόγονοι των μελών της υπηρεσίας που έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη.

Εαν πας

Θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία που ανήκουν σε τοπικό επίπεδο σε ποικίλες κατηγορίες τιμών εντός και γύρω από την περιοχή των Χανίων, κοντά στα νεκροταφεία πολέμου και κατά μήκος της εθνικής οδού που εκτείνεται στην κορυφή της Κρήτης. Πετάξτε στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Χανίων και στη συνέχεια νοικιάστε ένα αυτοκίνητο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο ξενοδοχείο σας και στον κόλπο της Σούδας.