Η Διαδικασία Επιλογής για τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας

Η Αυστραλία διαφέρει ελαφρώς από τις άλλες κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις

Ως αρχηγός της αυστραλιανής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας είναι επίσης ο ηγέτης της χώρας.

Το πιο ισχυρό μέλος του αυστραλιανού κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός (ή ο πρωθυπουργός) έχει αρμοδιότητες που είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης και την προώθηση της νομοθεσίας.

Τα καθήκοντα του αυστραλιανού Πρωθυπουργού είναι τυπικά ενός αρχηγού κράτους. Περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλών και την παροχή συμβουλών στον Γενικό Διοικητή, ο οποίος διορίζεται από τη βασίλισσα.

Ο Πρωθυπουργός και ο Γενικός Διοικητής μπορούν να συζητήσουν θέματα σχετικά με συνταγματικά θέματα και άλλα σημαντικά θέματα, όπως ο διορισμός επικεφαλής κυβερνητικών υπηρεσιών και πρεσβευτών.

Ρόλος του Πρωθυπουργού στην Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός αντιπροσωπεύει την Αυστραλία στο εξωτερικό, προεδρεύει συνεδριάσεις πολιτικής με μέλη του Κοινοβουλίου, εκλέγει κυβερνητικά μέλη για να υπηρετεί θέσεις, εκλέγει ομοσπονδιακές εκλογές και ενεργεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο ρόλος του Πρωθυπουργού είναι κρίσιμος για το αυστραλιανό πολιτικό κλίμα και ο ίδιος θέτει την ατζέντα της κυβέρνησης. Όπως και κάθε άλλο κοινοβουλευτικό σύστημα, δεν υπάρχει σταθερός όρος για τον Πρωθυπουργό στην Αυστραλία. αυτός ή αυτή υπηρετεί όσο το πολιτικό κόμμα διατηρεί την πλειοψηφία του. Αλλά δεν είναι απολύτως όμοιο με την βρετανική κοινοβουλευτική κυβέρνηση.

Εκλογή πρωθυπουργού της Αυστραλίας

Όπως και σε άλλα κοινοβουλευτικά συστήματα, στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός δεν εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους της χώρας.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός αποφασίζεται με ψήφο των μελών της κυβέρνησης.

Ένα πολιτικό κόμμα ή ένας συνασπισμός πολιτικών κομμάτων πρέπει να κερδίσει πλειοψηφία 150 εδρών στην Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου, το οποίο είναι γνωστό ως Κάτω Βουλή.

Για να αποτελέσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέλη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (η οποία περιλαμβάνει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία), την Κυβέρνηση του Κράτους, την Επικράτεια και τις Τοπικές Κυβερνήσεις εκλέγονται από ψηφοφόρους.

Μόλις ένα πολιτικό κόμμα κερδίσει την κυβέρνηση, επιλέγει ένα εσωτερικό μέλος για να γίνει πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Αυτό είναι παραδοσιακά ο ηγέτης του κόμματος.

Σημασία του πρωθυπουργού της Αυστραλίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δεν είναι ένας ρόλος που αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμά του, αλλά αποτελεί μέρος της πολιτικής παράδοσης και της σύμβασης της χώρας. Αλλά όπως και άλλες κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις, ο πρωθυπουργός είναι ο πιο ισχυρός εκλεγμένος αξιωματούχος στην Αυστραλία.

Διάρκεια για τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας

Δεν υπάρχει όριο καθορισμένου χρόνου στο αυστραλιανό πολιτικό τοπίο. Όσο ο πρωθυπουργός κατέχει τη θέση του ως βουλευτή και διατηρεί την υποστήριξη της κυβέρνησης, έχουν την ικανότητα να παραμείνουν σε αυτό το ρόλο εδώ και πολλά χρόνια.

Οποιοσδήποτε υπηρετεί Αυστραλό Πρωθυπουργό είναι ανοικτός να αμφισβητήσει τη θέση του από μέλη του κόμματός του ή συνασπισμού κόμματος και να απομακρυνθεί από το αξίωμα με ψήφο "χωρίς εμπιστοσύνη".

Παρά τις διακυμάνσεις της από το βρετανικό κυβερνητικό σύστημα, οι πολιτικές συμβάσεις και πρακτικές της Αυστραλίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την αιώνων δομή, με κάποια επίδραση από το αμερικανικό προεδρικό σύστημα.

Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Residence

Το Κοινοβούλιο του Κοινοβουλίου μπορεί να είναι όπου γίνονται και συζητούνται οι εθνικοί νόμοι, αλλά ο πρωθυπουργός έχει δύο κατοικίες στην Αυστραλία.

Αυτά είναι το Kirribilli House, στο Σίδνεϊ , και το The Lodge, το οποίο βρίσκεται στην αυστραλιανή πρωτεύουσα της Καμπέρα .