Ημέρα επανάστασης στο Μεξικό: 20 Νοεμβρίου

Εορτάζοντας τον εαυτό του την Revolución

Η Ημέρα της Επανάστασης ( El Día de la Revolución ) γιορτάζεται κάθε χρόνο στο Μεξικό στις 20 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή, οι Μεξικανοί θυμούνται και γιορτάζουν την Επανάσταση που ξεκίνησε το 1910 και διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια. Η αργία αναφέρεται μερικές φορές από την ημερομηνία του, el veinte de noviembre (20 Νοεμβρίου). Η επίσημη ημερομηνία είναι η 20η Νοεμβρίου, αλλά σήμερα οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι παίρνουν την ελεύθερη ημέρα της τρίτης Δευτέρας του Νοεμβρίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατά την οποία πέφτουν.

Αυτή είναι μια εθνική εορτή στο Μεξικό για τον εορτασμό της έναρξης της επανάστασης του Μεξικού .

Γιατί 20 Νοεμβρίου;

Η επανάσταση άρχισε το 1910, που ξεκίνησε από τον Francisco I. Madero, έναν μεταρρυθμιστή συγγραφέα και πολιτικό από το κράτος Τσιουάουα, για να εξαφανίσει τον πρόεδρο Porfirio Diaz που ήταν στην εξουσία εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Ο Francisco Madero ήταν ένας από τους πολλούς ανθρώπους στο Μεξικό που είχαν κουραστεί από την αυταρχική κυριαρχία του Diaz. Μαζί με το γραφείο του, ο Ντίαζ γηράτευε κρατώντας σφιχτά στα ηνία της χώρας. Ο Μαντέρο σχημάτισε το αντι-επανεκλεκτικό κόμμα και έτρεξε ενάντια στον Ντίαζ, αλλά οι εκλογές ήταν κακοποιημένες και ο Ντίαζ κέρδισε και πάλι. Ο Ντίαζ είχε τον Μαντέρο φυλακισμένο στο Σαν Λουίς Ποτόσι. Με την απελευθέρωσή του, έφυγε στο Τέξας όπου έγραψε το Σχέδιο του Σαν Λουίς Ποτόσι, το οποίο παρότρυνε τους λαούς να ανασηκωθούν ενάντια στην κυβέρνηση για να επανεγκαταστήσουν τη δημοκρατία στη χώρα. Η ημερομηνία 20 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. καθορίστηκε για να ξεκινήσει η επανάσταση.

Λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία της εξέγερσης, οι αρχές διαπίστωσαν ότι ο Aquiles Serdan και η οικογένειά του, που ζούσαν στην Puebla , σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στην επανάσταση. Είχαν αποθηκεύσει όπλα σε προετοιμασία. Τα πρώτα πλάνα της επανάστασης πυροβολήθηκαν στις 18 Νοεμβρίου στο σπίτι τους, το οποίο είναι τώρα το Museo de la Revolución .

Οι υπόλοιποι επαναστάτες προσχώρησαν στον αγώνα στις 20 Νοεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί και αυτό θεωρείται ακόμα η επίσημη αρχή της Μεξικανικής Επανάστασης.

Αποτέλεσμα της επανάστασης του Μεξικού

Το 1911, ο Porfirio Diaz αποδέχτηκε την ήττα και έφυγε από το γραφείο. Αναχώρησε για το Παρίσι όπου παρέμεινε στην εξορία μέχρι το θάνατό του το 1915 στην ηλικία των 85 ετών. Ο Francisco Madero εξελέγη πρόεδρος το 1911, αλλά δολοφονήθηκε μόλις δύο χρόνια αργότερα. Η επανάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το 1920, όταν ο Alvaro Obregón έγινε πρόεδρος και υπήρξε σχετική ειρήνη στη χώρα, αν και τα κρούσματα βίας θα συνεχιστούν για αρκετά ακόμα χρόνια, καθώς δεν ήταν όλοι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Ένα από τα σύνθημα των επαναστατών ήταν το "Sufragio Efectivo - No Reelección" το οποίο σημαίνει Αποτελεσματική προσφορά, χωρίς επανεκλογή. Αυτό το σύνθημα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στο Μεξικό σήμερα και παραμένει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του πολιτικού τοπίου. Οι μεξικανοί πρόεδροι υπηρετούν για μία μόνο εξαετή θητεία και δεν είναι επιλέξιμοι για επανεκλογή.

Ένα άλλο σημαντικό σλόγκαν και θέμα της επανάστασης ήταν η «Tierra y Libertad» (Land and Liberty), με πολλούς από τους επαναστάτες να ελπίζουν σε μεταρρύθμιση της γης, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της περιουσίας του Μεξικού κρατιόταν στα χέρια λίγων πλούσιων γαιοκτημόνων. η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού αναγκάστηκε να εργαστεί για πολύ χαμηλές αμοιβές και σε κακές συνθήκες εργασίας.

Μεγάλη μεταρρύθμιση της γης πραγματοποιήθηκε με το σύστημα Ejido της κοινοτικής ιδιοκτησίας γης που θεσπίστηκε μετά την επανάσταση, αν και εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια πολλών ετών.

20 de Noviembre Events

Η Μεξικανική Επανάσταση θεωρείται ως το γεγονός που σφυρηλατεί το σύγχρονο Μεξικό και η Ημέρα Επανάστασης στο Μεξικό χαρακτηρίζεται από παρελάσεις και πολιτικές τελετές σε ολόκληρη τη χώρα. Παραδοσιακά πραγματοποιήθηκε μεγάλη παρέλαση στο Zocalo του Μεξικού, η οποία συνοδεύτηκε από ομιλίες και επίσημες τελετές, αλλά τα τελευταία χρόνια οι εορτασμοί του Μεξικού πραγματοποιήθηκαν στον στρατιωτικό τομέα Campo Marte. Οι μαθητές ντυμένοι ως επαναστάτες συμμετέχουν σε τοπικές παρελάσεις σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το Μεξικό την ημερομηνία.

Τα τελευταία χρόνια, πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις στο Μεξικό έχουν δημιουργήσει προσφορές γύρω από αυτές τις διακοπές, μεταγλωττίζοντας το el Buen Fin ("το καλό τέλος", όπως και το Σαββατοκύριακο), προσφέροντας πωλήσεις και προσφορές παρόμοιες με τον τρόπο που γιορτάζεται η Μαύρη Παρασκευή Ηνωμένες Πολιτείες.