Είναι αυτή η πιο παράξενη χώρα του κόσμου;

Θα μπορούσατε να πείτε ότι το Λιχτενστάιν είναι η Ελβετία για την Ελβετία

Αν συμβεί ανάμεσα στην Ελβετία μέσα σε μια μέρα για να χάσετε, θα χαρείτε να γνωρίζετε ότι μπορείτε να σκοτώσετε δύο πουλιά - επισκεφθείτε μια νέα χώρα και βγείτε από τη Ζυρίχη για μια μέρα - με μια πέτρα: Η μικροσκοπική κυρίαρχη κατάσταση του Λιχτενστάιν.

Με αυτό το γεγονός, ενώ το Λιχτενστάιν βρίσκεται λιγότερο από μία ώρα από τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας με το αυτοκίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει το δυναμικό να είναι ένα από τα υψηλότερα σημεία ενός ταξιδιού στην Ελβετία, η πραγματικότητα μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, σωστά.

Το Λιχτενστάιν δεν είναι καθόλου ενδιαφέρον, αλλά είναι σίγουρα περίεργο.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Λιχτενστάιν

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του Λιχτενστάιν (τετραγωνικά μίλια), η διαδρομή 10 λεπτών μέχρι το κάστρο Vaduz είναι πολύ μεγάλη, για να μην πούμε τίποτα από τα επιπλέον 10 λεπτά που χρειάζονται για να περπατήσετε στο κάστρο από τον χώρο στάθμευσης. Πράγματι, 20 λεπτά δεν είναι πολύς χρόνος για να περάσετε, αλλά είναι πολύς χρόνος για σπατάλη: Βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο να επισκεφθείτε σωστά την αίθουσα ή ότι δεν μπορείτε να εισέλθετε στο κάστρο Vaduz.

Το να βλέπετε αξιοθέατα στην υπόλοιπη πόλη / χώρα / χώρα σας εκθέτει σε παρόμοιες ευκαιρίες απογοήτευσης, από μια τουριστική άποψη ούτως ή άλλως, με λίγα περισσότερα από ένα μικρό θησαυροφυλάκιο μουσείων (όπως το Εθνικό Μουσείο του Λιχτενστάιν και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Λιχτενστάιν, μεταξύ μερικών άλλων), μια εκκλησία και έναν πεζόδρομο όπου ορισμένα αυτοκίνητα φαίνεται να οδηγούν όπως θέλουν - προσέξτε.

Από τη φύση, δεν υπάρχει τίποτα μέσα στο μικροσκοπικό έδαφος της χώρας που δεν είναι κατοικημένο, αν και η θέα από το κάστρο Vaduz είναι μάλλον γραφική.

Εάν διαθέτετε εξοπλισμό ορειβασίας (ή, κυρίως, δεξιότητες), θα μπορούσατε να κλιμακώσετε τεχνικά κάποιες από τις κορυφές της ανόδου πίσω από το κέντρο της πόλης του Βαντούζ, αν και το τοπίο των Άλπεων και οι δραστηριότητες εντός της Ελβετίας είναι ανώτερες ανεξάρτητα από τον τρόπο που το βλέπετε.

Γιατί υπάρχει το Λιχτενστάιν, ούτως ή άλλως;

Το να είσαι στο Λιχτενστάιν ίσως να είναι απογοητευτικό ή και εντελώς βαρετό, αλλά η χώρα φαίνεται λίγο πιο ενδιαφέρουσα (ή, τουλάχιστον, περίεργη) όταν καταλαβαίνεις λίγα πράγματα.

Από τη μια πλευρά, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό όριο μεταξύ Ελβετίας και Λιχτενστάιν - και οι δύο αποτελούν μέρος του χώρου Σένγκεν χωρίς διαβατήρια, ο οποίος υπάρχει στην ευρωπαϊκή ήπειρο όσο ταξιδεύω. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα προφανές γεωγραφικό όριο, το οποίο σε συνδυασμό με το εύκολο να χάσετε οδικό σημάδι που αναγγέλλει την άφιξή σας στο Λιχτενστάιν, σας κάνει να θέσετε υπό αμφισβήτηση την αναγκαιότητα της ίδιας της ύπαρξής του.

Η απάντηση, ή τουλάχιστον μία από αυτές, φαίνεται ειρωνική όταν θεωρείτε τη φήμη της Ελβετίας ως φορολογικό παράδεισο για τους πλούσιους. Οι φορολογικοί συντελεστές είναι ακόμη χαμηλότεροι στο Λιχτενστάιν, ενώ τα εισοδήματα είναι υψηλότερα και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι τόσο πιο εκτεταμένες και ακριβότερες. "Θα μπορούσατε να πείτε ότι" οι φορολογικοί άνδρες των Ελβετών είναι γνωστοί να λένε ο ένας στον άλλο σε μια συνομιλία, "είναι η Ελβετία για την Ελβετία".

Επιπλέον, υπάρχουν ιστορικοί λόγοι για την ύπαρξη του Λιχτενστάιν, αν και το βάρος της ιστορίας μπορεί να σας ξεφύγει καθώς προσπαθείτε να απομακρύνετε τον ύπνο κατά τη διάρκεια του περιπάτου σας μέσα από το κέντρο της πόλης του Vaduz. Ίσως να ονειρεύεστε διακοπές σε άλλες μικροσκοπικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως ο Άγιος Μαρίνος, η Ανδόρα ή η πόλη του Βατικανού;

Πώς να φτάσετε στο Λιχτενστάιν

Αποποίηση ευθυνών: Υπάρχουν δεκάδες άλλες (καλύτερες) ημερήσιες εκδρομές που μπορείτε να κάνετε αν βρίσκεστε στη Ζυρίχη χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο, από τη μεσαιωνική ακρόπολη Baden, Aargau έως τον μαγευτικό καταρράκτη Rheinfall, στη γραφική πόλη της Λουκέρνης, στους πρόποδες των Άλπεων, μιας πόλης που είναι ταυτόχρονα δυναμική και όμορφη.

Εάν θέλετε ακόμα να πάτε στο Λιχτενστάιν - hey, είναι μια άλλη χώρα για να προσθέσετε στη λίστα σας - είναι μάλλον απλό. Ο ευκολότερος τρόπος να πάτε είναι με αυτοκίνητο: Είναι περίπου μια ώρα από τη Ζυρίχη μέσω του Α3. μπορείτε να την φτάσετε και από το Μόναχο ή από διάφορες πόλεις της δυτικής Αυστρίας, αν και σίγουρα δεν αξίζει να πάτε τόσο μακριά από το δρόμο σας. Εναλλακτικά, πάρτε ένα τρένο από το Zurich Hauptbahnhof στις πόλεις Buchs ή Sargans και συνδεθείτε από εκεί μέσω λεωφορείου.

(Εάν πρέπει να πάτε σε περισσότερες προσπάθειες από αυτό για να επισκεφθείτε το Λιχτενστάιν, ίσως δεν αξίζει τον κόπο.)