Γιατί υπάρχουν κάποια πάρκα ψυχαγωγίας γνωστά ως τροχόσπιτα;

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο "πάρκο τρόλεϊ" σε σχέση με ένα πάρκο ψυχαγωγίας και αναρωτήθηκε τι σήμαινε; Αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο είδος πάρκου που ήταν κάποτε αρκετά δημοφιλής, αλλά σχεδόν εξαφανίστηκε. Η χούφτα που παραμένουν είναι κλασικά παραδείγματα μιας περασμένης εποχής.

Τα τροχαία πάρκα ονομάζονται έτσι επειδή οι αμερικανικές σιδηροδρομικές εταιρείες τα κατασκεύαζαν στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900 ως τρόπος να ξεδιπλώσουν τις εργασίες του Σαββατοκύριακου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι επιβάτες κράτησαν τα καρότσια γεμάτα καθώς άλλαζαν από και προς την εργασία, αλλά τα σαββατοκύριακα, τα εισιτήρια και τα έσοδα από τους εισπρακτέους ναύλους ήταν χαμηλά. Οι εταιρείες τοποθετούσαν συνήθως τα πάρκα στα άκρα των γραμμών τους για να μεγιστοποιήσουν τη χρήση των τραίνων (και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους). Εκτός από την οικοδόμηση των πάρκων, οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις κατά κανόνα ανήκουν και εκμεταλλεύονται τα πάρκα.

Συχνά, οι σιδηροδρομικές εταιρείες κατείχαν επίσης το ηλεκτρικό δίκτυο σε μια κοινότητα και θα χρησιμοποιούσαν τα πάρκα για να επιδείξουν ηλεκτρικό ρεύμα (το οποίο πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού δεν είχαν στα πρώτα χρόνια των πάρκων) διακοσμώντας τους με πολλά φώτα. Χαρακτηριστικά χτισμένα από λίμνες, ποτάμια ή παραλίες, τα πάρκα πρόσφεραν κολύμπι μαζί με συγκροτήματα μπάνιου, εκτάσεις πικνίκ και πεδία σφαίρας. Ένα καρουσέλ ήταν συχνά η πρώτη διασκεδαστική διαδρομή για να ανοίξει σε ένα πάρκο. Τα κυλινδροφόρα και οι περιστρεφόμενες βόλτες ήρθαν αργότερα.

Σύμφωνα με την ιστορική ένωση εθνικών πάρκων ψυχαγωγίας, μέχρι το 1919, 1.000 τροχόσπιτα διασκορπίστηκαν στις ΗΠΑ.

Καθώς τα αυτοκίνητα κέρδισαν δημοτικότητα, ωστόσο, οι εταιρείες τρόλεϊ και τα πάρκα άρχισαν να κλείνουν. Μετά την ίδρυση της Disneyland το 1955, τα παραδοσιακά πάρκα ψυχαγωγίας άρχισαν μια ακόμα ταχύτερη πτώση υπέρ του νέου στυλ των «θεματικών πάρκων». (Δείτε το άρθρο μου, " Η διαφορά μεταξύ θεματικού πάρκου και ψυχαγωγικού πάρκου ", για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διάκριση.)

Σήμερα, 13 τροχόσπιτα παραμένουν. Περιλαμβάνουν συνήθως μερικές από τις κλασσικές βόλτες που έχουν απολαύσει τις βάσεις τους για δεκαετίες, συχνά ανήκουν και λειτουργούν ανεξάρτητα και έχουν μια αποφασιστικά μη-εταιρική εμφάνιση και αίσθηση σε τους. Τα τροχαία πάρκα μπορεί επίσης να είναι γνωστά ως πάρκα ψυχαγωγίας, εκτάσεις πικνίκ, πάρκα πικνίκ ή πάρκα αναψυχής.

Ένας στενός συγγενής του τροχαίου πάρκου είναι το παραθαλάσσιο πάρκο. Ήρθαν στη σκηνή περίπου την ίδια ώρα. Αντί να συνδέονται με έναν τρόπο μεταφοράς, τα παραθαλάσσια πάρκα αφορούσαν όλες τις τοποθεσίες τους στις δημοφιλείς παραλίες. Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα ενός παραθαλάσσιου πάρκου είναι το νησί Coney . Η θρυλική περιοχή διασκέδασης Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη εξακολουθεί να συνδέεται. Αλλά όπως και με τα τρόλεϊ πάρκα, τα περισσότερα παραθαλάσσια πάρκα έχουν κλείσει.

Τα παρακάτω τροχόσπιτα παραμένουν ανοιχτά. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ:

  1. Bushkill Pak στο Easton, PA. Άνοιξε το 1902.
  2. Camden Park στο Huntington, WV. Άνοιξε το 1903
  3. Canobie Lake Park στο Salem, NH. Άνοιξε το 1902
  4. Κλίμεντον Παρκ στο Κλέμεντον της Νέας Υόρκης. Άνοιξε το 1907
  5. Το πάρκο Dorney στο Allentown, PA. Άνοιξε το 1884
  6. Kennywood στο δυτικό Mifflin, PA. Άνοιξε το 1898
  7. Πάρκο Lakemont στο Altoona, PA. Άνοιξε το 1894. Σημειώστε ότι ο Lakemont έκλεισε για την εποχή του 2017, αλλά μπορεί να ξανανοίξει το 2018.
  1. Πάρκο ψυχαγωγίας Lakeside στο Ντένβερ, CO Ανοίχτηκε το 1908
  2. Πάρκο Midway στο Maple Springs, Νέα Υόρκη. Άνοιξε το 1898
  3. Πάρκο ψυχαγωγίας Oaks στο Πόρτλαντ, OR. Άνοιξε το 1905
  4. Πάρκο ψυχαγωγίας Quassy στο Middlebury, CT. Άνοιξε το 1908
  5. Seabreeze ψυχαγωγικό πάρκο στο Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη. Άνοιξε το 1879
  6. Το πάρκο Waldameer στο Erie, PA. Άνοιξε το 1896