Γεγονός ή μυθοπλασία: Σπίτια Munchkin στη La Jolla

Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τον αστικό θρύλο του San Diego των σπιτιών Munchkin;

Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα καλό αστικό μύθο για να τροφοδοτήσει τη φαντασία, και το Σαν Ντιέγκο έχει τη δική του διαρκή. Δεν είναι υπερβολικά γνωστό, αν φαίνεται, αλλά αν έχετε μεγαλώσει εδώ ή πηγαίνετε στο κολέγιο στην πόλη, πιθανότατα έχετε ακούσει φήμες για τα "σπίτια του Μουντσκίν".

Σπίτια Munchkin λέτε; Α, ναι. Και πρέπει να πω ότι έχω εμπειρία που διαιωνίζει αυτόν τον μύθο ανάμεσα στους φίλους μου τα τελευταία χρόνια. Από την οποία θα δημιουργήσω ένα ιστορικό:

Άκουσα για πρώτη φορά τα σπίτια του Munchkin γύρω στο 1980 από τον φίλο μου, ο οποίος είπε ότι ήταν στο Mount Soledad. Δεν είχα ακούσει για αυτούς και, φυσικά, ήθελα να δω αν ήταν αλήθεια.

Έτσι, κατευθυνθήκαμε στο αυτοκίνητό του, οδηγώντας το Hillside Drive στη La Jolla . Ήταν αρκετά σκοτεινό και ομιχλώδες και ο φίλος μου γύρισε τον σταθμό κλασικής μουσικής για αποτέλεσμα. Καθώς οδηγούμε, πρόσθεσε: "Κοιτάξτε για τέσσερις γέφυρες - αν περάσετε το τέταρτο, κάτι κακό θα συμβεί." Εντάξει, λοιπόν τώρα έβγαζα λίγο.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κάπου στο δρόμο όταν ο φίλος μου είπε: "Εδώ είναι!" Πραγματοποιήσαμε επιβράδυνση. Το σπίτι που είδα δεν έμοιαζε να είναι από τα συνηθισμένα - μάλλον σαν ένα σπίτι ράντσο, αν και το ανάστημα φαίνεται λίγο ... μικρό. Αλλά δεν ήμουν σίγουρος.

Άρχισα να λέω στους άλλους φίλους μου για τα σπίτια του Munchkin και ήταν εξίσου δυσαρεστημένοι και με επικεφαλής τις επόμενες αποστολές στο Land Munchkin.

Μια φορά, μία από τις ομάδες μας βγήκε από το αυτοκίνητο για να μετρήσει το ύψος του σπιτιού - θα μπορούσε πραγματικά να αγγίξει την οροφή.

Η αλήθεια πίσω από τα σπίτια Munchkin

Εντάξει, έτσι θέλετε την αλήθεια; Δεν υπάρχουν σπίτια munchkin. Και δεν έχει καμία σχέση με το Wizard of Oz , του οποίου ο συντάκτης L. Frank Baum έγραψε τμήματα του βιβλίου ενώ στο Σαν Ντιέγκο , αν και η ταινία βγήκε από την εποχή κατασκευής των σπιτιών, διαιωνίζοντας τις φήμες ότι οι μικρότεροι που έπαιξε το Munchkins στην ταινία που ζούσε στα σπίτια κατά τη διάρκεια της γυρισμάτων.

Τα σπίτια (υπήρχαν αρχικά τέσσερα) είναι πράγματι πραγματικά. Στην πραγματικότητα, χτίστηκαν από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Cliff May, ο οποίος συχνά έχτισε σπίτια για να φιλοξενήσει την ανέγερση της γης (στην περίπτωση αυτή, μια πλαγιά). Υπάρχει μόνο ένα εναπομείναν σπίτι στο La Jolla. Έχει κάποια χαρακτηριστικά που μια ζωντανή φαντασία θα μπορούσε να ερμηνεύσει ως "εμπνευσμένη από το munchkin", όπως τα δάπεδα με καμπαναριά και ένα στρογγυλό τζάκι.

Η θέση εξηγεί την οπτική ψευδαίσθηση του μικρού αναστήματος. Τα σπίτια είναι χτισμένα στην πλαγιά του λόφου ακριβώς κάτω από το βαθμό του δρόμου, οπότε από το δρόμο οι κατασκευές εμφανίζονται μικρότερες από τις κανονικές, παρόλο που τα σπίτια έχουν τις κανονικές διαστάσεις για την εποχή (τα τέλη της δεκαετίας του 1930). Αυτό εξηγεί γιατί ο φίλος μου μπορούσε να αγγίξει τη γραμμή οροφής.

Φυσικά, με τα χρόνια, οι ιστορίες μετατράπηκαν σε κάτι πιο ενδιαφέρον: λίγοι άνθρωποι που έκαναν χρήματα που εμφανίστηκαν στον κινηματογράφο του Wizard of Oz κατέβηκαν στην La Jolla και έχτισαν μια αποικία. Σύμφωνα με τον Matthew Alice του Αναγνώστη του Σαν Ντιέγκο , οι μύθοι έχουν εξελιχθεί σε ιστορίες κινέζων λαθρεμπόρων, ερμηνευτών τσίρκο Barnum & Bailey, μυστήριους Ευρωπαίοι εκατομμυριούχοι, αναλαμπές φλας σημάτων και παρατηρήσεις νάνων. Τίποτα δεν είναι αλήθεια, παρεμπιπτόντως.

Έτσι, εκεί το έχετε. Το δικό σας κομμάτι της Λαογραφίας του Σαν Ντιέγκο - ένας γνήσιος αστικός μύθος που μπορείτε να μεταδώσετε σε άλλους.

Κάνει μια μεγάλη συζήτηση, ειδικά όταν υπάρχει μια ηρεμία σε ένα πάρτι ή τη συγκέντρωση: "Ξέρετε ότι υπάρχουν σπίτια munchkin στη La Jolla;"

Απλά σιγουρευτείτε ότι θα πάτε τη νύχτα, κατά προτίμηση όταν είναι ομίχλη. Ω, και μην ξεχάσετε να παίξετε την κλασσική μουσική για μέγιστο αποτέλεσμα.

Για να δείτε αυτό το ελκυστικό αξιοθέατο στο Σαν Ντιέγκο για τον εαυτό σας, πάρτε το Hillside Drive στο μπλοκ 7470, στη βορειοδυτική πλευρά του Mount Soledad. Μπορείτε να φτάσετε στο Hillside Drive από το Torrey Pines Road.