Βιογραφία του Carl B. Stokes, 51ου Δημάρχου του Κλίβελαντ

Ο Carl B. Stokes είναι γνωστός για τον 51ο δήμαρχο του Κλίβελαντ, ο πρώτος αφρικανικός-αμερικανός δήμαρχος μιας μεγάλης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν επίσης στρατιώτης, δικηγόρος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Οχάιο, ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, δικαστής, πατέρας, αδελφός του Κογκρέσου και Αμερικανός Πρεσβευτής.

Πρώτα χρόνια

Ο Carl Burton Stokes γεννήθηκε στο Κλίβελαντ το 1927 ο δεύτερος γιος του Charles και Louise Stokes. Οι γονείς του ήταν από τη Γεωργία και είχαν έρθει βόρεια κατά τη διάρκεια της "Μεγάλης Μετανάστευσης" για την επιδίωξη καλύτερων κοινωνικών και οικονομικών ευκαιριών.

Ο πατέρας του ήταν ένας καθαριστής και η μητέρα του μια γυναίκα καθαρισμού. Ο Charles Stokes πέθανε όταν ο Carl ήταν μόλις δύο χρονών και η μητέρα του έθεσε τα δύο αγόρια του στο έργο περίθαλψης Outhwaite Homes στην οδό E 69th St.

Στο στρατό

Πρόθυμος να ξεφύγει από τη φτώχεια της παιδικής ηλικίας του, ο Stokes αποχώρησε από το γυμνάσιο το 1944 και εργάστηκε σύντομα για τα προϊόντα Thompson (αργότερα για να είναι TRW). Το 1945, έγινε μέλος του στρατού. Μετά την απομάκρυνσή του το 1946, επέστρεψε στο Κλήβελαντ. τελικό γυμνάσιο? και, με τη βοήθεια του νομοσχεδίου GI, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και αργότερα από τη νομική σχολή του Cleveland Marshall.

Πολιτική ζωή

Ο Stokes ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στο εισαγγελέα του Κλίβελαντ. Το 1962, εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Οχάιο, μια δουλειά που κατείχε για τρεις όρους. Το 1965, νικήθηκε στενά σε προσφορά για δήμαρχο του Κλήβελαντ. Έτρεξε και πάλι το 1967 και απλά νίκησε (είχε το 50,5% των ψήφων) Seth Taft, εγγονός του Προέδρου William H.

Taft. Με τη νίκη του, η εποχή της μαύρης πολιτικής δύναμης στις ΗΠΑ είχε φτάσει σε ηλικία.

Πρώτος Μαύρος Δήμαρχος της Αμερικής

Ο Stokes κληρονόμησε ένα Κλίβελαντ που ήταν φυλετικά πολωμένο, με σχεδόν όλους τους μαύρους Κλήβελαντς (99,5%) που ζούσαν στην ανατολική πλευρά του ποταμού Cuyahoga, πολλοί γεμάτοι σε παλιές γειτονιές.

Ο Stokes αύξησε τον φόρο εισοδήματος της πόλης και κέρδισε την έγκριση των ψηφοφόρων για σχολεία, στέγαση, ζωολογικό κήπο και άλλα έργα πόλης. Δημιούργησε επίσης το "Cleveland Now!" πρόγραμμα, μια ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη οργάνωση για να βοηθήσει ένα ευρύ φάσμα κοινοτικών αναγκών.

Ο πρώιμος ενθουσιασμός της διοίκησής του έπληξε τη γειτονιά του Γκλένβιλ του Κλίβελαντ που ξέσπασε στη βία το 1968. Όταν πληροφορήθηκε ότι οι διοργανωτές των ταραχών είχαν λάβει χρηματοδότηση από το «Cleveland Now!», Οι δωρεές αποξηράνθηκαν και η αξιοπιστία του Stokes υπέστη . Επέλεξε να μην επιδιώξει τρίτη θητεία.

Εκπρόσωπος, δικαστής, πρεσβευτής

Αφού εγκατέλειψε το γραφείο του δημάρχου το 1971, ο Stokes μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε ο πρώτος αφρικανικός-αμερικανός αρχαιολόγος στην πόλη αυτή το 1972. Το 1983 επέστρεψε στο Κλίβελαντ για να υπηρετήσει ως δημοτικός δικαστής, θέση που κατείχε για 11 χρόνια . Το 1994, ο Πρόεδρος Κλίντον τον διόρισε πρέσβη των ΗΠΑ στη Δημοκρατία των Σεϋχελλών.

Οικογένεια

Ο Stokes παντρεύτηκε τρεις φορές: στον Shirley Edwards το 1958 (διαζευγμένος το 1973) και στην Raija Kostadinov το 1981 (διαζευγμένος το 1993) και πάλι το 1996. Είχε τέσσερα παιδιά - Carl Jr., Cordi, Cordell και Cynthia . Ο αδελφός του είναι ο πρώην Αμερικανός Κογκρέσο, Louis Stokes. Οι ανιψίες του περιλαμβάνουν τον κριτή της Κλίβελαντ Άντζελα Στόκε και τη δημοσιογράφο Lori Stokes.

Θάνατος

Ο Carl Stokes διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου ενώ σταθμεύθηκε στις Σεϋχέλλες. Επέστρεψε να θεραπευτεί στην Κλίβελαντ Κλινική, όπου πέθανε το 1996. Είναι θαμμένος στο νεκροταφείο της Λίμνης View του Κλίβελαντ, όπου ο σοβαρός δείκτης λέει "Πρεσβευτής Carl B. Stokes", μια δουλειά της οποίας ήταν πολύ υπερήφανη. Κάθε 21 Ιουνίου στην επέτειο από τη γέννησή του, μια ομάδα Clevelanders γιορτάζει τη ζωή του στον τάφο τόπο.

> Πηγές

> Ο Carl B. Stokes και η Άνοδος της Μαύρης Πολιτικής Ισχύος , Leonard N. Moore. Πανεπιστήμιο του Illinois Press; 2002
Εγκυκλοπαίδεια της ιστορίας του Κλίβελαντ , που συντάχθηκε και επεξεργάστηκε από τους David D. Tassel και John J. Grabowski. Indiana University Press; 1987; σελίδα 670

> Υποσχέσεις Εξουσίας: Πολιτική Αυτοβιογραφία , Carl B. Stokes; Simon και Schuster. 1973