Απαιτήσεις διαβατηρίου για οδήγηση στον Καναδά

Από την 1η Ιουνίου 2009, όλοι οι οποίοι έρχονται στον Καναδά από ξηρά ή θάλασσα έχουν υποχρεωθεί να έχουν διαβατήριο ή ισοδύναμο ταξιδιωτικό έγγραφο , το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάρτα διαβατηρίου - μορφή διαβατηρίου που επιτρέπει μόνο διεθνή ταξίδια μεταξύ Μεξικού, Ηνωμένων Πολιτειών, και τον Καναδά με αυτοκίνητο, τρένο ή βάρκα.

Αν και οι Αμερικανοί και οι Καναδοί πολίτες διέσχιζαν αρκετά ελεύθερα μεταξύ των χωρών, τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου οδήγησαν σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα και απαιτήσεις διαβατηρίων και από τις δύο πλευρές και τώρα αν φτάσετε στον Καναδά χωρίς διαβατήριο δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα επιτρέπεται να εισέλθει · στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα έχετε απομακρυνθεί.

Αν σχεδιάζετε να οδηγήσετε στον Καναδά και δεν έχετε κάρτα διαβατηρίου ή διαβατηρίου, ζητήστε το αντίστοιχο διαβατήριο ή διαβατήριο τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή σας για να διασφαλίσετε ότι θα παραδοθεί εγκαίρως. Παρόλο που υπάρχουν ταχείες υπηρεσίες διαθέσιμες για διαβατήρια, δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτή την κυβερνητική υπηρεσία για να είστε πολύ γρήγορα.

Εάν χρειάζεστε ένα διαβατήριο αμέσως, μπορείτε να πάρετε ένα διαβατήριο εντός 24 ωρών με υπηρεσίες όπως το Rush My Passport. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να ταξιδεύετε τακτικά μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, υποβάλετε αίτηση για την κάρτα NEXUS σας, η οποία επιτρέπει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

Απαιτήσεις διαβατηρίου για την είσοδο στον Καναδά

Η Πρωτοβουλία για το Ταξίδι στο Δυτικό Ημισφαίριο (WHTI), που θεσπίστηκε το 2004 από την αμερικανική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων των ΗΠΑ και την τυποποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, απαιτεί από όλους τους πολίτες των ΗΠΑ να προσκομίσουν έγκυρο διαβατήριο ή ισοδύναμο ταξιδιωτικό έγγραφο για να εισέλθουν ή να επανέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες .

Από τεχνικής απόψεως, οι Υπηρεσίες Συνόρων του Καναδά δεν απαιτούν από τους πολίτες των ΗΠΑ να παρουσιάσουν διαβατήριο για να εισέλθουν στον Καναδά. Ωστόσο, οι Αμερικανοί χρειάζονται ένα διαβατήριο ή ισοδύναμο ταξιδιωτικό έγγραφο για να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ οι απαιτήσεις των συνόρων αυτών των χωρών μπορεί να διαφέρουν σε χαρτί, είναι οι ίδιες στην πράξη και οι αμερικανικοί νόμοι περί συνόρων ουσιαστικά αγωνίζονται για τον Καναδά.

Κάποια στιγμή, οι πολίτες των ΗΠΑ που εισέρχονται στον Καναδά θα μπορούσαν να παρουσιάσουν άδεια οδήγησης μαζί με ένα άλλο αναγνωριστικό στοιχείο για να διασχίσουν τα σύνορα στον Καναδά, αλλά τώρα είναι υποχρεωτικό για την είσοδο ένα έγκυρο διαβατήριο ή άλλες μορφές τεκμηρίωσης ταυτοποίησης.

Η μόνη εξαίρεση αφορά σε παιδιά 15 ετών ή νεότερα, τα οποία επιτρέπεται να διασχίζουν τα σύνορα σε σημεία εισόδου στην ξηρά και θάλασσα με επικυρωμένα αντίγραφα των πιστοποιητικών γέννησής τους αντί για διαβατήρια, εφόσον έχουν την άδεια των νόμιμων κηδεμόνων τους.

Ταξιδιωτικά έγγραφα και υποκατάστατα διαβατηρίων για τον Καναδά

Η κατοχή έγκυρου διαβατηρίου, κάρτας NEXUS ή κάρτας US Passport δεν είναι οι μόνοι τρόποι να εισέλθετε στον Καναδά εάν είστε Αμερικανός πολίτης - μπορείτε επίσης να παρέχετε μια Ενισχυμένη άδεια οδήγησης (EDL) ή μια κάρτα FAST / Expres, ανάλογα με τα οποία δηλώνουν ότι ζείτε και πώς σχεδιάζετε να οδηγείτε στη χώρα. Τόσο τα EDL όσο και οι κάρτες FAST / Express είναι μορφές ισοδύναμων διαβατηρίων που γίνονται αποδεκτά στα σημεία διέλευσης των συνόρων για τη μεταφορά στο έδαφος.

Οι ενισχυμένες άδειες οδηγού εκδίδονται μόνο στις πολιτείες της Ουάσινγκτον, Νέας Υόρκης και Βερμόντ και επιτρέπουν στους οδηγούς να έχουν έγκυρη είσοδο στον Καναδά καθώς εκφράζουν την χώρα της υπηκοότητας, το κράτος διαμονής και την ταυτότητα του οδηγού και πρέπει να επαληθεύονται μέσω επίσημων κρατικών αδειοδοτικών τμημάτων .

Οι κάρτες FAST / Expres, από την άλλη πλευρά, εκδίδονται από το Πρόγραμμα Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ ως προ-εγκρίσεις για τους οδηγούς φορτηγών που ταξιδεύουν συχνά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Αυτά δεν εκδίδονται σε τακτικούς μη εμπορικούς οδηγούς, οπότε ισχύουν μόνο για αυτή τη συγκεκριμένη κάρτα μέσω της εταιρείας φορτηγών σας.