Αγοράζοντας ένα Sari στην Ινδία

Βασικός οδηγός για το Sari Shopping στην Ινδία

Η αρχαία και εξωτική σάρι, παραδοσιακή εθνική φορεσιά της Ινδίας για τις γυναίκες, έχει αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου και έχει πλέον πάνω από 5.000 χρόνια. Για όσους δεν το έβαζαν ποτέ, ένα sari μπορεί να είναι λίγο μυστήριο με τα πολλά πτυχώσεις και πτυχές του. Ωστόσο, μια επίσκεψη στην Ινδία δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τουλάχιστον να το δοκιμάσετε! Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν με τα ψώνια sari στην Ινδία.

Τι είναι το Sari;

Ένα sari είναι απλά ένα μακρύ ύφασμα, τυπικά έξι έως εννιά μέτρα, που φοριέται κομψά τυλιγμένο γύρω από το σώμα.

Από αυτή την άποψη, ένα μέγεθος ταιριάζει πραγματικά σε όλους. Το ένα άκρο του υλικού είναι πλούσια διακοσμημένο και ονομάζεται pallu . Είναι συνήθως φοριέται πλισέ και καρφώθηκε πάνω από τον ώμο, που κρέμονται κάτω από την πλάτη. Μπορεί επίσης να φοριέται πάνω από τον ώμο και να ντύνεται πάνω από τον βραχίονα.

Μια ειδική μπλούζα που γυρίζει το midriff, που ονομάζεται choli , και ένα πετσέτα φοριούνται κάτω από το sari. Καθώς το σέρι είναι τυλιγμένο γύρω από το σώμα, το υλικό είναι γεμάτο σφιχτά στο μεσοφόριο, ώστε να μην πέσει κάτω. Δεν χρειάζονται καρφίτσες, αν και είναι συνηθισμένο να τα χρησιμοποιείτε. Η Cholis μπορεί να αγοραστεί ξεχωριστά, παρόλο που η ποιότητα του σάρσι έρχεται με ένα συνημμένο κομμάτι από μπλούζα. Αυτό μεταφέρεται σε έναν ράφι που θα βγάλει το sari και θα κάνει την μπλούζα σε μέγεθος σε μερικές ημέρες.

Ποιοι διαφορετικοί τύποι Saris είναι διαθέσιμοι;

Κάθε κράτος σε όλη την Ινδία έχει τα δικά του ειδικά υφάσματα και υφάσματα για το σάρσι του. Ένας από τους πιο δημοφιλείς και παραδοσιακούς τύπους saris είναι το Kanchipuram / Kanjeevaram, από τη νότια Ινδία.

Αυτό το sari είναι κατασκευασμένο από βαρύ μεταξωτό υλικό και έχει ευρύ διακοσμητικά περιγράμματα και αντιθέσεις χρώματα. Πολλά από τα σχέδια προέρχονται από ναούς, παλάτια και πίνακες ζωγραφικής.

Ένας άλλος δημοφιλής τύπος sari είναι το Banarasi sari, το οποίο είναι χέρι υφαντό στο Banaras (επίσης γνωστό ως Varanasi). Αυτές οι σάρες έγιναν μοντέρνες φορές όταν οι Μαγκούλοι κυβέρνησαν την Ινδία και παρουσιάζουν μοτίβα από αυτήν την εποχή.

Ο Banarasi saris θαυμάζεται για το πολύχρωμο βαμμένο μεταξωτό ύφασμα που το παγιδεύει. Πολλά σχέδια διαθέτουν χωριά, λουλούδια και ναούς.

Άλλοι γνωστοί τύποι saris περιλαμβάνουν το φωτεινό γραβάτα Bandhani / Bandhej saris από το Ρατζαστάν και το Γκουτζαράτ, το βαμβάκι Gadhwal saris με μεταξωτά σύνορα και παλάγια από τον Άντρα Πραντές, το Maheshwari saris από την Madhya Pradesh και το πανέμορφο λεπτό μεταξωτό και χρυσό υφαντό Paithani saris με σχεδιασμό παγωνιού από τη Μαχαράστρα.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό των περισσότερων saris είναι το zari (χρυσό νήμα) δουλεύει σε αυτά. Αυτό το λεπτό χρυσό νήμα είναι υφαντό σε όλο το σάρι, αλλά εμφανίζεται κυρίως στα σύνορα και το παλέ . Το ίδιο το zari προέρχεται παραδοσιακά από το Surat, στην πολιτεία Γκουτζαράτ.

Ποιο είναι το κόστος ενός Sari;

Είναι δυνατό να παραλάβετε ένα φτηνό sari για μόνο 150 ρουπίες σε μια αγορά του δρόμου, ωστόσο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε πολλά περισσότερα για να πάρετε ένα ποιοτικό στοιχείο. Αγοράζοντας ένα όμορφο sari στην Ινδία είναι ακόμα φθηνές σε σύγκριση με τις δυτικές τιμές όμως.

Το κύριο πράγμα που επηρεάζει την τιμή ενός sari είναι το είδος του υφάσματος που είναι κατασκευασμένο από. Τα απλά εκτυπωμένα μεταξοτυπία είναι διαθέσιμα από 1.500 ρουπίες. Οποιοδήποτε σάρι που έχει νήματα που υφαίνονται σε αυτό θα κοστίσει περισσότερο, με την τιμή να αυξάνεται ανάλογα με το ποσό της εργασίας νήμα.

Εάν το sari έχει επίσης zari σε αυτό, το κόστος θα είναι και πάλι ψηλότερο. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την τιμή ενός sari είναι η ποσότητα και ο τύπος του κέντημα σε αυτό, όπως γύρω από τα σύνορα. Saris που έχουν πολλά χέρι ραμμένη διακόσμηση σε τους θα κοστίσει περισσότερο.

Θα πρέπει να περιμένετε να πληρώσετε τουλάχιστον 6.000 ρουπίες για ένα αξιοπρεπές και αυθεντικό σάρι Kanchipuram, αν και απομιμήσεις μπορεί να κοστίζουν μόλις 750 ρουπίες. Καλή ποιότητα Banarasi saris ξεκινούν από περίπου 2.000 ρουπίες. Το απλούστερο εξαίσιο Paithani sari δεν είναι φτηνό, και ξεκινά από περίπου 10.000 ρουπίες. Οι Bandhani saris είναι πολύ πιο προσιτοί, από 1.000 ρουπίες.

Όσον αφορά τα ανώτατα όρια τιμών για το saris, το ποσό μπορεί εύκολα να επεκταθεί σε 50.000 ρουπίες ή και περισσότερο.

Επιλέγοντας το σωστό Sari για την περίσταση

Κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε ένα σάρι είναι όπου σκοπεύετε να το φορέσετε.

Ο τύπος του υφάσματος, του χρώματος, του σχεδίου ή του σχεδίου και το κέντημα είναι όλες σημαντικές εκτιμήσεις. Ακριβώς όπως θα ήταν σκόπιμο να φορέσετε σιφόν ή μετάξι σε ένα επίσημο γεγονός και βαμβάκι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ντυθείτε στα δυτικά ρούχα, το ίδιο ισχύει και για τη φθορά ενός σάρι. Εάν αγοράζετε ένα sari για να φορέσετε σε ένα φεστιβάλ ή μια γαμήλια τελετή, ένα παραδοσιακό sari μεταξιού είναι μια καλή επιλογή. Για μια γαμήλια δεξίωση, σιφόν, georgette ή net saris είναι δημοφιλείς, με άφθονο κεντήματα και bling! Η περικοπή της μπλούζας ποικίλλει επίσης. Η μπλούζα για ένα sari βραδυνό φόρεμα θα έχει μικρότερα μανίκια και θα είναι χαμηλή κοπή στο πίσω μέρος.

Αν είστε σοβαροί για να κάνετε μια εντύπωση όταν φοράτε ένα sari, μην παραμελούν τα κοσμήματα σας! Είναι σημαντικό να ανοίξετε σωστά το sari, γι 'αυτό αγοράστε βραχιόλια που ταιριάζουν, καθώς και ένα σετ κοσμημάτων που ταιριάζουν (κολιέ και σκουλαρίκια).

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε ένα Sari

Πολλά μέρη προσφέρουν απομιμήσεις saris με αντίγραφα Kanjeevaram και άλλα σχέδια. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι η ποιότητα του μεταξιού και του zari στο sari. Κατά την αρχική επιθεώρηση, το μετάξι μπορεί να αισθάνεται παχύ και γυαλιστερό κοντά στο παλλό, αλλά μέσα στο sari, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι το μισό πάχος! Οι κατασκευαστές saris μικρότερης ποιότητας χρησιμοποιούν μεταξωτό μετάξι αντί τριών στρωμάτων για την ύφανση και ψεύτικο χρυσό νήμα για το έργο zari .

Το zari που χρησιμοποιείται για ένα Kanjeevaram sari είναι ένα μεταξωτό νήμα καλυμμένο με πεπλατυσμένο ασήμι στο κέντρο και χρυσό στην εξωτερική επιφάνεια. Για να ελέγξετε αν το ζάρι είναι ψεύτικο, γρατσουνίστε ή ξύστε το και αν το κόκκινο μετάξι δεν βγαίνει από τον πυρήνα, το sari δεν είναι ένα αληθινό Kanjeevaram sari. Επιπλέον, τα σύνορα, το σώμα και το παλλό ενός γνήσιου sari μεταξιού Kanjeevaram υφαίνονται ξεχωριστά και στη συνέχεια αλληλοσυνδεδεμένα.

Πού είναι τα καλύτερα μέρη για να αγοράσετε ένα Sari;

Το καλύτερο μέρος για να ψωνίσετε για Kanjeevaram saris είναι όπου είναι παραδοσιακά φτιαγμένο - στο Kanchipuram, κοντά στην Chennai στην πολιτεία Tamil Nadu . Η αγορά σας θα σας εξοικονομήσει περίπου 10% στην τιμή αγοράς. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να το κάνετε τόσο μακρινό νότο στην Ινδία, το Δελχί αλλά και το Βομβάη έχουν κάποια εξαιρετικά καταστήματα που πωλούν ένα ευρύ φάσμα saris από όλη τη χώρα. Τα παρακάτω μέρη είναι όλα πολύ αξιόπιστα και αποθεμάτων υψηλής ποιότητας αντικειμένων.

Επιπλέον, η αφθονία των saris μπορεί να βρεθεί στα βάθη της New Market στην Καλκούτα.

Συμβουλή για την αγορά Kanchipuram Kanjeevaram Saris

Οι σάρκες μετάξι από Kanchipuram είναι από τις καλύτερες saris στην Ινδία. Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχουν πολλά παράπονα εκεί έξω. Μερικές φορές, δεν είναι εύκολο να τα εντοπίσουμε. Ευτυχώς, έχει θεσπιστεί νομοθεσία για τη ρύθμιση της μάρκας Kanchipuram μεταξιού sari. Μόνο 21 συνεταιριστικές εταιρείες μεταξιού και 10 μεμονωμένες υφαντικές ύλες έχουν εξουσιοδοτηθεί να χρησιμοποιούν τον όρο βάσει του νόμου περί γεωγραφικών ενδείξεων των αγαθών (Registration and Protection) 1999. Οποιοσδήποτε άλλος έμπορος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών κλωστοϋφαντουργικών στην Chennai, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πωλούν μετάξι Kanchipuram saris μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ή να φυλακιστεί.

Τι να κάνετε εάν αγοράζετε ένα μεταξωτό sari Kanchipuram; Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσέξει την ειδική ετικέτα GI που συνοδεύει την αυθεντική saris.

Διαβάστε περισσότερα: Βασικός οδηγός για την αγορά Kanchipuram Saris στην Ινδία