Αγάπη φυλετική τέχνη; Πρώτη παγκοσμίως αφιερωμένη γόντινη γκαλερί τέχνης στην Ινδία

Η Ινδία έχει τόσες διαφορετικές μορφές τέχνης που αντικατοπτρίζουν την πλούσια παραδοσιακή κληρονομιά της χώρας. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες των φυλών, όπως η απώλεια γης και η ένταξη στην κυρίαρχη κοινωνία, το μέλλον της ινδικής φυλετικής τέχνης αποτελεί ανησυχία. Ο αριθμός των καλλιτεχνών μειώνεται, καθώς η φυλετική λαϊκή κουλτούρα έχει επιδεινωθεί και παραμεληθεί.

Ευτυχώς, η ινδική κυβέρνηση και άλλες οργανώσεις προσπαθούν να διατηρήσουν και να προωθήσουν τη φυλετική τέχνη.

Εάν σας ενδιαφέρει η φυλετική τέχνη, ένας τόπος που δεν μπορείτε να χάσετε την επίσκεψη είναι η γκαλερί τέχνης Must στο Δελχί . Είναι η πρώτη γκαλερί τέχνης παγκοσμίως αφιερωμένη στην φυλετική τέχνη από την κοινότητα Gond, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες των αυτόχθονων της κεντρικής Ινδίας. Η τέχνη τους χαρακτηρίζεται από μοτίβα κουκκίδων και παύλες και εμπνέεται από λαϊκές ιστορίες, καθημερινή ζωή, φύση και κοινωνικά έθιμα. Τα έργα της Must Art Gallery αποτελούνται από σύγχρονους πίνακες και γλυπτά από τις φυλές Pardhan Gond και εκπροσωπούνται πολλοί διεθνείς καλλιτέχνες.

Επίσης κάτω από την ίδια στέγη είναι η Gallerie AK, η οποία ειδικεύεται σε όλες τις μορφές παραδοσιακής, σύγχρονης και σύγχρονης ινδικής φυλής και λαϊκής τέχνης. Αυτό περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής Madhubani, Pattachitra, Warli και Tanjore.

Συνολικά, οι δύο γκαλερί έχουν μια εντυπωσιακή συλλογή από περίπου 3.000 έργα τέχνης. Πωλούν επίσης βιβλία με διάφορες φυλετικές μορφές τέχνης.

Ο ιδρυτής και διευθυντής και των δύο αυτών γκαλερί είναι η κ. Tulika Kedia.

Η ιστορία της είναι εμπνευσμένη. Ένας υπέρμαχος της σύγχρονης σύγχρονης τέχνης , μεγάλωσε στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ινδίας, την Καλκούτα, που περιβάλλεται από έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και αντικείμενα τέχνης . Ήταν στα ταξίδια της μέσω της Ινδίας με τον σύζυγό της βιομηχάνου ότι έγινε λαμπερός από την «αφελής ένταση» της τέχνης των φυλών της Ινδίας - των Bhils, Gonds, Warlis, Jogis και Jadu Patuas.

Αποφάσισε να αφιερώσει τον εαυτό της στη διατήρηση αυτής της φυλετικής τέχνης δημιουργώντας μια πλατφόρμα για την εμπορία των καλλιτεχνικών έργων και γλυπτών. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι δύο γκαλερί τέχνης της.

Οι γκαλερί βρίσκονται στο υπόγειο στο S-67, Park Panchsheel, Νέο Δελχί. Είναι ανοιχτά επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 11.00 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ. Καλέστε το 9650477072, 9717770921, 9958840136 ή 8130578333 (κελί) για να κλείσετε ραντεβού. Μπορείτε επίσης να λάβετε περισσότερες πληροφορίες και να κάνετε αγορές από τις ιστοσελίδες τους: Must Art Gallery και Gallerie AK.

Φυλετικό Μουσείο Ζωής και Τέχνης

Η κ. Kedia κατέχει επίσης βραβευμένη Singinawa Jungle Lodge κοντά στο εθνικό πάρκο Kanha της Madhya Pradesh. Εκεί, έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό φυλετικό Μουσείο Ζωής και Τέχνης που φιλοξενεί πολλά σημαντικά φυλετικά έργα που απέκτησε κατά τη διάρκεια των ετών. Το μουσείο τεκμηριώνει την κουλτούρα των ιθαγενών φυλών Baiga και Gond και είναι ένα διορατικό μέρος για να μάθουν για τον τρόπο ζωής τους. Η συλλογή του περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής ζωής και βιβλία. Οι συνοδευτικές αφηγήσεις εξηγούν τις έννοιες της φυλετικής τέχνης, τη σημασία φυλετικών τατουάζ, την προέλευση των φυλών και την οικεία σχέση που έχουν οι φυλές με τη φύση.

Εκτός από την εξερεύνηση του μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να συνδεθούν με τις τοπικές φυλές επισκέπτοντας τα χωριά τους, παρακολουθώντας τον φυλετικό τους χορό και λαμβάνοντας μαθήματα ζωγραφικής με έναν τοπικό τεχνίτη Gond.