Έγκλημα και ασφάλεια στην Τζαμάικα

Πώς να μείνετε ασφαλείς και ασφαλείς σε διακοπές στην Τζαμάικα

Η Τζαμάικα συχνά αντιμετωπίζεται με προσοχή από ταξιδιώτες που διαβάζουν για τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και δολοφονίας της χώρας και αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές μέρος για να πάει. Φυσικά, εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Τζαμάικα κάθε χρόνο χωρίς περιστατικό, αλλά πολλοί επίσης ανοίγουν σε all-inclusive θέρετρα καθ 'όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ταξιδιώτες μπορούν να έχουν μια μεγάλη εμπειρία να βγουν έξω και να δουν την «πραγματική» Τζαμάικα, αλλά πρέπει να προσέξουν τη νόμιμη απειλή του εγκλήματος όπου υπάρχει.

Κάντε μια κράτηση σε Τζαμάικα διακοπές με το TripAdvisor

Εγκλημα

Η Τζαμάικα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονίας ανά κάτοικο στον κόσμο και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης του 2010 έριξε τη σκληρή λάμψη της δημοσιότητας για τη βίαιη συμμορία και την κουλτούρα των ναρκωτικών στην πρωτεύουσα Kingston. Το βίαιο έγκλημα μπορεί να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στο Κίνγκστον, στο Μόντεγκο Μπέι και σε άλλα μέρη της χώρας, αλλά συνήθως τέτοια εγκλήματα περιλαμβάνουν επιθέσεις Τζαμαϊκανών σε άλλους Τζαμάικα και περιστρέφονται γύρω από τα ναρκωτικά, τις συμμορίες, την πολιτική, τη φτώχεια ή την εκδίκηση.

Τα περισσότερα εγκλήματα που απευθύνονται σε επισκέπτες σε τουριστικές περιοχές όπως ο κόλπος Montego Bay , το Negril και το Ocho Rios είναι προσανατολισμένοι προς την ιδιοκτησία - pickpocketing και ασήμαντες κλοπές, για παράδειγμα. Οι ένοπλες ληστείες περιστασιακά εμπλέκουν τουρίστες και μπορούν να γίνουν βίαιες εάν τα θύματα αντισταθούν. Ειδική τουριστική αστυνομία έχει απασχολήσει σε αυτές τις περιοχές σε μια προσπάθεια να ελέγξει το έγκλημα: μπορείτε να τα εντοπίσετε με τη στολή τους λευκά καπέλα, λευκά πουκάμισα και μαύρα παντελόνια.

Οι τουρίστες στην Τζαμάικα έχουν ληστέψει καθώς κοιμήθηκαν στα δωμάτια των ξενοδοχείων τους, οπότε φροντίστε να κλειδώνετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα τη νύχτα και να διατηρείτε τα τιμαλφή σε ασφαλή και ασφαλή τοποθεσία, όπως το χρηματοκιβώτιο στο δωμάτιο.

Η αποκομιδή πιστωτικών καρτών είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα στη Τζαμάικα. Μερικοί απατεώνες θα κάνουν ένα αντίγραφο των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας όταν δώσετε την κάρτα σας σε ένα διακομιστή εστιατορίου ή κατάστημα. Επίσης, τα ΑΤΜ μπορεί να είναι διορθωμένα για να κλέψουν τις πληροφορίες της κάρτας σας ή τα άτομα μπορεί να σας παρατηρήσουν στο ΑΤΜ και να προσπαθήσουν να κλέψουν τον κωδικό πρόσβασής σας.

Αποφύγετε τη χρήση πιστωτικών καρτών ή ΑΤΜ όποτε είναι δυνατόν. φέρνουν ακριβώς αρκετά μετρητά για αυτό που χρειάζεστε εκείνη την ημέρα. Εάν χρειάζεστε μια πιστωτική κάρτα, προσέξτε το άτομο που χειρίζεται την κάρτα σας. Αν χρειαστεί να πάρετε μετρητά, χρησιμοποιήστε το ΑΤΜ στο ξενοδοχείο σας.

Οι σεξουαλικές επιθέσεις από τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου σε περιοχές θέρετρων στη βόρεια ακτή της Τζαμάικας έχουν συμβεί με κάποια συχνότητα. Οι άνδρες πόρνες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις λευκές γυναίκες ("rent-a-dreads") είναι ένα πρόβλημα σχετικά μοναδικό για την Τζαμάικα και η απαίτηση ορισμένων γυναικών τουριστών για τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις άλλες γυναίκες που επισκέπτονται, ως "εύκολο" από ορισμένους τοπικούς άνδρες.

Για την επείγουσα ανταπόκριση της αστυνομίας, καλέστε 119. Η αστυνομία στη Τζαμάικα γενικά δεν διαθέτει προσωπικό και εκπαίδευση. Θα δείτε αυξημένη αστυνομική παρουσία σε περιοχές του Montego Bay και Ocho Rios που επισκέπτονται οι τουρίστες, αλλά αν είστε θύμα εγκληματικών πράξεων, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η απάντηση της τοπικής αστυνομίας είναι ελλιπής - ή ανύπαρκτη. Οι ντόπιοι έχουν γενικά λίγη εμπιστοσύνη στην αστυνομία και ενώ οι επισκέπτες είναι απίθανο να υποστούν κακή μεταχείριση από την αστυνομία, η Τζαμάικα αστυνομική δύναμη θεωρείται ευρέως ως διεφθαρμένη και αναποτελεσματική.

Οι τουρίστες πρέπει να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε περιβόητες περιοχές υψηλού κινδύνου του Kingston, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Mountain View, της Trench Town, των κήπων Tivoli, της Cassava Piece και των κήπων Arnett.

Στον κόλπο Montego, αποφύγετε τις περιοχές Flankers, Canterbury, Norwood, Rose Heights, Clavers Street και Hart Street. Αρκετές από τις τελευταίες γειτονιές είναι δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Sangster του Montego Bay.

Ταξιδιώτες ομοφυλόφιλων και λεσβιών

Η ομοφοβία είναι δυστυχώς ευρέως διαδεδομένη στη Τζαμάικα και οι ομοφυλόφιλοι και λεσβίες επισκέπτες ενδέχεται να υποβληθούν σε παρενόχληση στο ελάχιστο και βία στη χειρότερη περίπτωση. Το ομοφυλόφιλο σεξ είναι παράνομο και μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες φυλάκισης Μέχρις ότου αλλάξει αυτή η πτυχή της κουλτούρας της Τζαμάικας, οι ταξιδιώτες ομοφυλόφιλων και λεσβιών πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τους κινδύνους πριν προγραμματίσουν ένα ταξίδι στην Τζαμάικα.

Παρενόχληση των τουριστών

Η παρενόχληση των τουριστών, αν και όχι απαραίτητα ένα έγκλημα per se, είναι ένα πρόβλημα που αναγνωρίζεται ακόμα και στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης της Τζαμάικα. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από ακίνδυνες βόλτες στο δρόμο, στην παραλία ή στην εμπορική περιοχή για να αγοράσετε σουβενίρ, μαριχουάνα ή υπηρεσίες όπως τρίχες, φανταστικές προσφορές υπηρεσιών τουριστικών οδηγών, φυλετικές κακοποιήσεις που απευθύνονται σε λευκούς επισκέπτες και σεξουαλική παρενόχληση γυναικών.

Παρά μια συντονισμένη και δεκαετή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, ένας στους τρεις επισκέπτες της Τζαμάικα εξακολουθεί να αναφέρει ότι βρίσκεται στο τέλος μιας περιόδου παρενόχλησης (που είναι κάτω από το 60% που ανέφερε ότι παρενοχλήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990).

Οι περισσότεροι Jamaicans είναι φιλικοί και χρήσιμοι για τους επισκέπτες, ωστόσο, και οι επισκέπτες στη χώρα μπορούν να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα, μη αναζητώντας φύλο ή ναρκωτικά που πληρώνονται κατά την επίσκεψή τους. Στο μέτρο του δυνατού, να είστε σεβαστοί αλλά σταθεροί όταν αντιμετωπίζετε κάποιον που προσφέρει κάτι που δεν θέλετε - είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να προχωρήσει πολύ προς την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων.

Οδική ασφάλεια

Ο βόρειος παράκτιος δρόμος που συνδέει τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως ο κόλπος Montego, ο Ocho Rios και το Negril βελτιώνεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι περισσότεροι δρόμοι δεν έχουν καλή συντήρηση και έχουν κακή σήμανση. Οι μικρότεροι δρόμοι μπορεί να μην είναι πλακόστρωτοι και συχνά είναι στενοί, τυλιγμένοι και γεμάτοι με πεζοί, ποδήλατα και ζώα.

Η οδήγηση βρίσκεται στα αριστερά και οι κυκλικοί κόμβοι της Τζαμάικα (κύκλοι κυκλοφορίας) μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους οδηγούς που οδηγούν στα δεξιά. Απαιτείται χρήση ζώνης ασφαλείας και συνιστάται ειδικά για επιβάτες ταξί, δεδομένων των επικίνδυνων συνθηκών οδήγησης.

Αν νοικιάζετε αυτοκίνητο, αποφύγετε να σταθμεύσετε στο δρόμο αν είναι δυνατό: αναζητήστε ένα σημείο μέσα σε ένα συγκρότημα κατοικιών, σε ένα πάρκινγκ με έναν συνοδό ή μέσα στην άποψή σας. Όταν ψωνίζετε, παρκάρετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην είσοδο του καταστήματος και μακριά από τα βαρέλια, τους θάμνους ή τα μεγάλα οχήματα. Κλείστε όλες τις πόρτες, κλείστε τα παράθυρα και κρύψτε τιμαλφή στον κορμό.

Η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών δεν συνιστάται, δεδομένου ότι τα δημόσια λεωφορεία είναι συχνά υπερπλήρη και μπορούν να γίνουν τόποι για εγκλήματα. Πάρτε μια καμπίνα από το ξενοδοχείο σας ή χρησιμοποιήστε τη μεταφορά από πωλητές που ανήκουν στην JUTA - Ένωση Ένωσης Ταξιδιωτών της Τζαμάικα.

Άλλοι κίνδυνοι

Οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες μπορεί να χτυπήσουν την Τζαμάικα, μερικές φορές προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Οι σεισμοί είναι ένας σπανιότερος κίνδυνος, αλλά συμβαίνουν επίσης.

Τα νυχτερινά κέντρα μπορεί να είναι υπερπλήρη και συχνά δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα πυρασφάλειας.

Τα αεροπορικά ατυχήματα στις περιοχές των θέρετρων είναι δυσάρεστα συνηθισμένα, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί είτε χρησιμοποιείτε ένα σκάφος με προσωπική πηγή είτε έχετε ψυχαγωγικές δραστηριότητες σε ύδατα όπου υπάρχουν τζετ σκι.

Νοσοκομεία

Το Kingston και το Montego Bay έχουν τις μοναδικές περιεκτικές ιατρικές εγκαταστάσεις στην Τζαμάικα. Το συνιστώμενο νοσοκομείο για Αμερικανούς πολίτες στο Kingston είναι το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών (UWI) στο (876) 927-1620. Στον Montego Bay, το περιφερειακό νοσοκομείο Cornwall (876) 952-9100 ή το ιατρικό κέντρο Montego Bay Hope (876) 953-3649 συνιστώνται.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στην Έκθεση για την Ασφάλεια και την Ασφάλεια στην Τζαμάικα που δημοσιεύεται ετησίως από το Γραφείο Διπλωματικής Ασφαλείας του Υπουργείου Εξωτερικών.