2018 Puri Rath Yatra Φεστιβάλ Essential Οδηγός

Τι πρέπει να ξέρετε για το εικονικό φεστιβάλ του Odysa

Το φεστιβάλ Puri Rath Yatra (τοπικά ονομάζεται Ratha Jatra) βασίζεται στη λατρεία του Λόρδου Jagannath, μια μετενσάρκωση των άρχοντων Vishnu και Krishna. Εορτάζει την ετήσια επίσκεψή του στην γενέτειρά του, στο ναό Gundicha και στο σπίτι της θείας μαζί με τον αδελφό του Balabhadra και την αδελφή Subhadra.

Πού είναι το φεστιβάλ που γιορτάζεται;

Στο ναό Jagannath στο Puri, Odisha. Puri είναι περίπου μια ώρα και μισή από την πρωτεύουσα Bhubaneshwar.

Πότε είναι το φεστιβάλ που γιορτάζεται;

Σύμφωνα με το παραδοσιακό ημερολόγιο Odia, το Rath Yatra αρχίζει τη δεύτερη μέρα του Shukla Paksha (φάση κερί φεγγαριού ή φωτεινό δεκαπενθήμερο) του ινδουϊκού σεληνιακού μήνα Ashadha. Το 2018 αρχίζει στις 14 Ιουλίου και τελειώνει στις 26 Ιουλίου.

Μια φορά κάθε εννέα με 19 χρόνια, όταν ο μήνας του Ashadha ακολουθείται από ένα άλλο μήνα Ashadha (γνωστό ως "double-Ashadha"), γίνεται ένα σπάνιο και ειδικό τελετουργικό Nabakalebar . Σημαίνει "νέο σώμα", η Ναμπακαλεμπάρα είναι όταν τα ξύλινα είδωλα του ναού αντικαθίστανται με καινούργια. Τον περασμένο αιώνα, το τελετουργικό εκτελέστηκε το 1912, το 1931, το 1950, το 1969, το 1977, το 1996 και το 2015.

Η δημιουργία νέων ειδώλων

Δεδομένου ότι τα είδωλα του Λόρδου Jagannath, ο μεγαλύτερος αδελφός του Balabhadra και η αδελφή Subhadra είναι φτιαγμένα από ξύλο, υπόκεινται σε αποσύνθεση με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να αντικατασταθούν. Τα νέα είδωλα είναι κατασκευασμένα από ξύλο neem. Ωστόσο, δεν είναι όλα κατάλληλα για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τις γραφές, τα δέντρα πρέπει να έχουν ορισμένες ιδιότητες (όπως συγκεκριμένο αριθμό κλάδων, χρώμα και τοποθεσία) για κάθε ένα από τα είδωλα.

Την εποχή που πρόκειται να αντικατασταθούν τα είδωλα, ένας ιερέας, υπάλληλοι και ξυλουργοί ξεκινούν από το ναό Jagannath για να βρουν τα κατάλληλα neem δέντρα (τοπικά γνωστά ως Daru Brahma) σε μια πομπή που ονομάζεται Banajag Yatra .

Οι ιερείς περπατούν γυμνοί στο ναό της Θεάς Μαγκάλα στο Κακατπούρ, περίπου 50 χιλιόμετρα από το Πούρι. Εκεί, η Θεά εμφανίζεται σε ένα όνειρο και καθοδηγεί τους ιερείς για το πού βρίσκονται τα δέντρα.

Μόλις εντοπιστούν τα δέντρα, ξανακρύνονται κρυφά στο ναό σε ξύλινα καροτσάκια και τα νέα είδωλα χαράζονται από μια ειδική ομάδα ξυλουργών. Η σκάλισμα πραγματοποιείται σε ένα ειδικό περίβολο μέσα στο ναό, γνωστό ως Koili Baikuntha , κοντά στη βόρεια πύλη. Ο Λόρδος Κρίσνα πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στην Ράντα με τη μορφή ενός κούκου πουλιών εκεί.

Πώς γιορτάζεται το φεστιβάλ;

Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ Rath Yatra αρχίζει με τα είδωλα του Λόρδου Jagannath, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Balabhadra και την αδελφή Subhadra, που αφαιρούνται από την κατοικία τους στο ναό Jagannath. Οι τρεις από αυτούς ταξιδεύουν στο ναό Gundicha, λίγα χιλιόμετρα μακριά. Παραμένουν εκεί επτά ημέρες πριν επιστρέψουν μέσω του ναού Mausi Maa, της έδρας της θείας του Λόρδου Jagannath.

Τα είδωλα μεταφέρονται σε πανύψηλα άμαξα, τα οποία έχουν γίνει σαν ναούς, δίνοντας στο φεστιβάλ το όνομα του Rath Yatra - το Φεστιβάλ των Αμαξών. Περίπου ένα εκατομμύριο προσκυνητές συνήθως συρρέουν σε αυτό το πολύχρωμο γεγονός.

Ποια τελετουργικά εκτελούνται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ;

Η δημιουργία νέων ειδώλων και η καταστροφή των παλιών ειδών συμβολίζει τη μετενσάρκωση.

Τα λατρευτικά τραγούδια και οι προσευχές από τους Βεδάδες ψάλλονται συνεχώς έξω από την περιοχή όπου τα νέα είδωλα ξυλογίζονται από το ξύλο νεμέ. Μόλις ολοκληρωθούν, τα νέα είδωλα μεταφέρονται μέσα στο εσωτερικό ιερό του ναού και τοποθετούνται μπροστά στα παλιά είδωλα. Η υπέρτατη εξουσία ( Brahma ) μεταφέρεται στη συνέχεια από τα παλιά στα νέα είδωλα, σε ένα τελετουργικό γνωστό ως Brahma Paribartan (Αλλαγή της Ψυχής). Αυτό το τελετουργικό γίνεται με ιδιωτικό απόρρητο. Ο ιερέας που εκτελεί το τελετουργικό δέχεται τα μάτια και τα χέρια και τα πόδια του είναι τυλιγμένα σε παχιά στρώματα υφάσματος, έτσι ώστε να μην μπορεί να δει ή να αισθανθεί τη μεταφορά.

Μόλις ολοκληρωθεί το τελετουργικό, τα νέα είδωλα κάθονται στο θρόνο τους. Τα παλιά είδωλα μεταφέρονται στον Koili Baikuntha και θάβονται εκεί σε μια ιερή τελετή πριν από την αυγή. Λέγεται ότι αν δει κάποιος αυτή την τελετή, εκτός από τους ιερείς που την εκτελούν, θα πεθάνουν.

Ως αποτέλεσμα, η κρατική κυβέρνηση διατάζει ένα πλήρες σβήσιμο των φωτισμών στο Puri τη νύχτα που πραγματοποιείται η τελετή. Στη συνέχεια, οι τελετουργίες του ναού ξεκινούν κανονικά. Λουλούδια και νέα ενδύματα δίδονται στις θεότητες, προσφέρονται τρόφιμα και εκτελούνται pujas (λατρεία).

Κάθε χρόνο, γίνονται τρία τεράστια νέα άμαξα για να μεταφερθούν τα είδωλα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Πρόκειται για μια πολύ λεπτομερή διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο κοινό, μπροστά από το βασιλικό παλάτι κοντά στο ναό Jagannath (διαβάστε την κατασκευή αρμάτων Rath Yatra ). Η κατασκευή αρχίζει πάντα με την ευκαιρία του Akshay Tritiya . Το 2018, πέφτει στις 18 Απριλίου.

Περίπου 18 ημέρες πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ Rath Yatra, τα τρία είδωλα λαμβάνουν ένα τελετουργικό λουτρό με 108 στάμνες νερού. Αυτό είναι γνωστό ως Snana Yatra και λαμβάνει χώρα στην πανσέληνο στο ινδουιστικό σεληνιακό μήνα του Jyeshtha (γνωστό ως Jyeshtha Purnima ). Το 2018, πέφτει στις 28 Ιουνίου. Πιστεύεται ότι οι θεότητες θα πάρουν πυρετό μετά το μπάνιο. Ως εκ τούτου, παραμένουν εκτός δημόσιας προβολής μέχρι να εμφανιστούν, ανανεωμένοι, στο νέο φεγγάρι στο Ashadha (γνωστό ως Ashadha Amavasya ). Το 2018, πέφτει στις 12 Ιουλίου. Η περίσταση ονομάζεται Navajouban Darshan.

Το Rath Yatra είναι ένα κοινοτικό φεστιβάλ. Οι άνθρωποι δεν λατρεύουν στα σπίτια τους ή γρήγορα.

Όταν οι θεοί επιστρέψουν από το ταξίδι τους, είναι διακοσμημένοι και διακοσμημένοι με στολίδια από καθαρό χρυσό και έδωσαν ένα θρεπτικό ποτό, πριν τοποθετηθούν πίσω στο ναό του Jagannath.

Μια διασκεδαστική κωμική σκηνή έχει θεσπιστεί για τους θεατές, ως μέρος του μεγάλου φινάλε. Η θεά Lakshmi είναι θυμωμένη ότι ο σύζυγός της, ο Λόρδος Jagannath, έχει παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να την καλέσει ή να την ενημερώσει. Κλείνει τις πόρτες του ναού πάνω του, κλείνοντας τον έξω. Τελικά, καταφέρνει να την καθησυχάσει με γλυκά, και αγωνίζεται και τον αφήνει να εισέλθει.

Ποιες είναι οι Τελετουργικές Ημερομηνίες Rath Yatra για το 2018;

Τι μπορεί να αναμένεται στο Φεστιβάλ Rath Yatra;

Το φεστιβάλ Rath Yatra είναι η μόνη ευκαιρία όταν οι μη-ινδουιστές θιασώτες, οι οποίοι δεν επιτρέπονται μέσα στο ναό, μπορούν να δουν τις θεότητες. Μια απλή ματιά του Λόρδου Jagannath στο άρμα, ή ακόμα και να αγγίξει το άρμα, θεωρείται πολύ ευοίωνο.

Ο μεγάλος αριθμός των θιασώτων που προσκρούουν στο φεστιβάλ δημιουργεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Οι ζωές συχνά χάνονται στο τεράστιο πλήθος, γι 'αυτό πρέπει να ληφθεί μέριμνα επιπλέον.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Λόρδο Jagannath

Το είδωλο του Λόρδου Jagannath δεν έχει χέρια και πόδια. Ξέρεις γιατί? Προφανώς, ήταν ξυλόγλυπτο από ξύλο από ξυλουργό, αφού ο Κύριος ήρθε στο βασιλιά σε ένα όνειρο και τον έδωσε εντολή να πάρει το είδωλο. Εάν κάποιος είδε το είδωλο πριν τελειώσει, το έργο δεν θα προχωρήσει περαιτέρω. Ο βασιλιάς έγινε ανυπόμονος και πήρε μια ματιά, και το είδωλο παραμένει ατελές. Κάποιοι λένε ότι η ατέλεια του Jagannath εκφράζει την ατέλεια γύρω μας και ότι είναι μια υπενθύμιση να είμαστε ευγενικοί σε εκείνους που είναι διαφορετικοί σε εμάς.