Όλα για το ισλανδικό ηφαίστειο Eyjafjallajokull

Μάθετε τα πάντα από τον τρόπο με τον οποίο το προφέρεσαι όταν έκλεισε

Το Eyjafjallajökull είναι το διάσημο ηφαίστειο της Ισλανδίας με το μακρύ όνομα που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διατυπωθεί. Βρίσκεται κοντά στη νότια ακτή μεταξύ Mt. Hekla και Mt. Katla, δύο ενεργά ηφαίστεια. Επίσης, ένα ενεργό ηφαίστειο, το Eyjafjallajökull καλύπτεται εντελώς από ένα παγοπέδιλο που τροφοδοτεί μερικούς παγετώνες. Στο υψηλότερο σημείο του, το ηφαίστειο έχει ύψος 5.417 πόδια και το κάλυμμα πάγου καλύπτει σχεδόν 40 τετραγωνικά μίλια.

Ο κρατήρας έχει διάμετρο περίπου δύο μιλίων, είναι ανοιχτό προς τα βόρεια και έχει τρεις οπές κατά μήκος του χείλους του κρατήρα. Το Eyjafjallajökull ξέσπασε συχνά, η πιο πρόσφατη δραστηριότητα ήταν το 2010.

Σημασία και Προφορά

Το όνομα Eyjafjallajökull μπορεί να ακούγεται περίπλοκο, αλλά το νόημά του είναι πολύ απλό και μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη: "Eyja" σημαίνει νησί, "fjalla" σημαίνει βουνά και "jökull" που σημαίνει παγετώνας. Έτσι, όταν βγαίνουν μαζί Eyjafjallajökull σημαίνει "παγετώνας στα νησιά βουνά."

Παρόλο που η μετάφραση δεν είναι τόσο δύσκολη, προδίδοντας το όνομα αυτού του ηφαιστείου είναι - η ισλανδική μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη γλώσσα για να κυριαρχήσει. Αλλά με την επανάληψη των συλλαβών της λέξης, θα πρέπει να σας πάρει λίγα λεπτά για να προφέρετε το Eyjafjallajökull καλύτερα από τους περισσότερους. Πείτε το AY-yah-fyad-layer-kuh-tel για να μάθετε τις συλλαβές του "Eyjafjallajökull" και επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να το καταφέρετε.

Η ηφαιστειακή έκρηξη του 2010

Είτε είστε ενημερωμένος ή όχι στις ειδησεογραφικές εκθέσεις σχετικά με τη δραστηριότητα του Eyjafjallajökull από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2010, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι ξένες ειδησεογραφικές ειδήσεις παραπλανούν το όνομα του Ισλανδικού ηφαιστείου.

Όμως, ανεξάρτητα από το πώς προφέρεται, η ιστορία ήταν η ίδια - αφού ήταν αδρανής για περισσότερα από 180 χρόνια, ο Eyjafjallajökull άρχισε να εκπέμπει λιωμένη λάβα σε μια ακατοίκητη περιοχή της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, ευτυχώς. Μετά από περίπου ένα μήνα αδράνειας, το ηφαίστειο ξέσπασε ξανά, αυτή τη φορά από το κέντρο του παγετώνα προκαλώντας πλημμύρα και απαιτώντας την εκκένωση 800 ατόμων.

Αυτή η έκρηξη διασκορπίζει επίσης την τέφρα στην ατμόσφαιρα, προκαλώντας διακοπή αεροπορικών ταξιδιών για σχεδόν μια εβδομάδα στη βορειοδυτική Ευρώπη, όπου 20 χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για εμπορική κυκλοφορία αεριωθούμενων αεροσκαφών, επηρεάζοντας σχεδόν 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες - τη μεγαλύτερη διαταραχή των αεροπορικών ταξιδιών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τέφρα συνέχισε να αποτελεί πρόβλημα στον εναέριο χώρο για τον επόμενο μήνα, συνεχίζοντας να παρεμβαίνει στα χρονοδιαγράμματα των πτήσεων.

Προς τις αρχές Ιουνίου, σχηματίστηκε ένα άλλο άνοιγμα κρατήρα και άρχισε να εκβάλλει μικρές ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας. Το Eyjafjallajökull παρακολουθήθηκε για τους επόμενους μήνες και ο Αύγουστος θεωρήθηκε αδρανής. Οι προηγούμενες ηφαιστειακές εκρήξεις του Eyjafjallajökull ήταν τα έτη 920, 1612, 1821 και 1823.

Ο τύπος του ηφαιστείου

Το Eyjafjallajökull είναι ένα στρωματοβόλο, το πιο κοινό είδος ηφαιστείου. Ένα στρωματοβόλο είναι χτισμένο από στρώματα σκληρυνόμενης λάβας, τεφράς, ελαφρόπετρας και ηφαιστειακής τέφρας. Είναι ο παγετώνας στην κορυφή που κάνει τις εκρήξεις Eyjafjallajökull τόσο εκρηκτικές και γεμάτες τέφρα. Το Eyjafjallajökull είναι μέρος της αλυσίδας ηφαιστείων που βρίσκεται σε ολόκληρη την Ισλανδία και πιστεύεται ότι συνδέεται με το Katla, ένα μεγαλύτερο και ισχυρότερο ηφαίστειο στην αλυσίδα - όταν ξεσπάει το Eyjafjallajökull, ακολουθούν εκρήξεις από την Katla.