Όλα για τη Βασιλική Εταιρεία Σαίξπηρ

Το Royal Shakespeare Theatre στο Stratford-upon-Avon είναι το μέρος όπου το βρετανικό θέατρο των θεάτρων ενεργεί με την καρδιά τους έξω. Αν αγαπάτε το θέατρο και έρχεστε στη Βρετανία, βλέποντας τουλάχιστον ένα παιχνίδι σε αυτό το θαυμάσιο μέρος είναι απαραίτητο. Και αν ποτέ δεν νομίζατε ότι θα θέλατε τον Σαίξπηρ, μια επίσκεψη εδώ θα σας εκπλήξει πραγματικά.

Σχετικά με το θέατρο

Οι ρίζες της εταιρείας χρονολογούνται στο 1875, όταν ο τοπικός ζυθοποιός, ο Charles Edward Flower, ξεκίνησε μια εκστρατεία για ένα θέατρο στην γενέτειρα του Σαίξπηρ και δώρισε μια έκταση δύο στρεμμάτων, δίπλα στον ποταμό.

Το πρώτο θέατρο, ένα βικτοριανό γοτθικό κτίριο, καταστράφηκε από τη φωτιά τη δεκαετία του 1920, αλλά το κέλυφος του εξακολουθεί να αποτελεί μέρος του σύγχρονου θεάτρου

Η εταιρία έλαβε βασιλικό καταστατικό το 1925 και, μετά τη φωτιά, έπαιξε σε κινηματογράφο μέχρι το νέο θέατρο του Shakespeare Memorial να ανοίξει το 1932.

Στη δεκαετία του 1960 ο Sir Peter Hall ίδρυσε τη σύγχρονη Royal Shakespeare Company και το θέατρο μετονομάστηκε σε Θέατρο Βασιλικού Σαίξπηρ.

Ποιος είναι ο ίδιος στο Royal Shakespeare Company

Η εταιρεία έχει προσελκύσει τα δικαιώματα του θεάτρου της Βρετανίας από τότε που άρχισε να συγκεντρώνει κρίσιμο έπαινο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις πρώτες μέρες, ο Michael Redgrave, ο Ralph Richardson, ο Laurence Olivier, ο John Gielgud, ο Peggy Ashcroft και ο Vivien Leigh έπαιξαν μαζί με νέους άγνωστους, όπως ο Richard Burton.

Σήμερα Judy Dench, Ian Richardson, Janet Suzman και Ian McKellen, μαζί με πλήθος διακεκριμένων ηθοποιών, εμφανίζονται με την επόμενη γενιά νεοφερμένων που ελπίζουν σε μια σημαντική ανακάλυψη.

Από το Hall, αξιοσημείωτοι σκηνοθέτες περιλαμβάνουν τους Trevor Nunn, Terry Hands και Adrian Noble.

Τα θέατρα

Το RST υπήρξε η κύρια σκηνή από το 1932. Στις 24 Νοεμβρίου 2010, άνοιξε ξανά το κοινό μετά από μια τριετή ανασυγκρότηση πολλών εκατομμυρίων λιρών.

Το θέατρο Courtyard , απέναντι από το δρόμο, χρησίμευσε ως προσωρινό σπίτι κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Όταν ανοίξει πλήρως ο νέος χώρος του θεάτρου, το Courtyard θα επανέλθει σε θέατρο στούντιο.

Το Swan , χτισμένο στο κέλυφος του αρχικού θεάτρου του 1879, είναι μια σύγχρονη εκδοχή ενός ελισαβετιανικού θεάτρου. Λόγω ενός κοινό λόμπι, έκλεισε τον Αύγουστο του 2007 κατά τη διάρκεια των εργασιών του RST, αλλά άνοιξε ξανά με νέες παραγωγές το 2010.

Σαίξπηρ για όλη την οικογένεια

Το RSC προγραμματίζει τακτικά εργαστήρια και οικογενειακές εκδηλώσεις για παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών και για νέους που ενδιαφέρονται για θεατρική και θεατρική λογοτεχνία. Τα επιλεγμένα μαθήματα συνδυάζονται με εκδηλώσεις για τα παιδιά - εργαστήρια, αφήγηση, play-in-a-day έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι, ενώ τα παιδιά έχουν μια διασκεδαστική εισαγωγή στον κόσμο του ίδιου παιχνιδιού και των ιστοριών του. Αργότερα, μπορείτε να συγκρίνετε όλες τις ιδέες σας σχετικά με τσάι και σνακ στο καφέ μπαρ του Courtyard Theatre.

Απλά το καλύτερο

Αν πάτε στο Stratford-upon-Avon χωρίς να δούμε μια παραγωγή Royal Shakespeare Company ενός από τα έργα του Σαίξπηρ, όπως λένε οι Άγγλοι, είσαι ανόητος στον εαυτό σου. Η ίδια η πόλη είναι όμορφη, αλλά συχνά υπερεκτιμημένη και υπερτιμημένη. Το RSC, από την άλλη πλευρά, δεν θα σας αφήσει κάτω.

Μπορεί όμως να αμφισβητήσει τις υποθέσεις σας για τον Σαίξπηρ. Η μεγάλη δύναμη της εταιρείας είναι ότι πάντα θεωρεί τα έργα του Σαίξπηρ ως έργα που πρέπει να εκτελεστούν παρά αντικείμενα της αρχαίας λογοτεχνίας για λατρεία και μελέτη.

Ξεχάστε τον Σαίξπηρ με τα πόδια που έχετε φτάσει με

Θυμάμαι ότι περπατούσα έξω από το θέατρο μετά από μια παραγωγή του The Merry Wives of Windsor που τέθηκε στη δεκαετία του 1960. Όλες οι σύζυγοι συνέκριναν τις πανομοιότυπες ερωτικές τους επιστολές από το Falstaff ενώ βρίσκονταν κάτω από τους στεγνωτήρες μαλλιών σε ένα παλιομοδίτικο σαλόνι ομορφιάς. Η αμερικανική γυναίκα που έφυγε από το θέατρο μπροστά μου είπε, μάλλον μανιωδώς: "Λοιπόν, είμαι καθηγητής Αγγλικών και δεν μου διδάχθηκε ποτέ ότι ήταν αυτό που ήταν ο Σαίξπηρ!" Η σκέψη μου ήταν πάρα πολύ κακή που έχασε όλη τη διασκέδαση.

Από εκείνες τις μέρες, έχω δει την εταιρεία να δημιουργήσει μαλακή μαγεία, στα Αδυναμία των Αγώνων της Αγάπης . Έχω κατακτηθεί στην αγγλική ιστορία που δεν μεγάλωσα με τον Henry V , και είχα την καρδιά μου σπασμένη από τον οριστικό βασιλιά Lear του Ian McKellen. Και ακόμη και εν μέσω αυτής της τραγωδίας, η αδιαφορία της εταιρείας έδειξε.

Οι αδυσώπητοι οπαδοί του Lear έγιναν ένα σωρό κοζάκους που χορεύουν μεθυστικά. Ο ανόητος του Lear παίχτηκε από τον Sylvester McCoy, έναν πρώιμο Δρ. Ποιος , με τον Dr Who που χαίρεται κουρέλια και βικτοριανό καπέλο. Γιατί; Γιατί όχι;

Stellar Casts

Για την τιμή ενός εισιτηρίου £ 5 ή £ 10, μπορείτε να δείτε τους θρυλικούς καλλιτέχνες στους ρόλους της καριέρας τους, τους καλύτερους θεατρικούς σκηνοθέτες της Βρετανίας που δείχνουν τι μπορούν να κάνουν και μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς στον κόσμο. Μετά το παιχνίδι, γυρίστε στο μπαρ του ηθοποιού, The Dirty Duck , απέναντι από το δρόμο και πιθανότατα να τρίβετε τους ώμους με τους ηθοποιούς που μόλις έχετε δει. Ελέγξτε τα προγράμματα εδώ.

Οι παραγωγές του RSC μπορεί να σας εκπλήξουν, να σας ευχαριστήσουν, να σας κάνουν προσεγμένους ή εξοργισμένοι, αλλά σπάνια θα απογοητεύσουν. Είτε επιλέγετε να φάτε, να κοιμηθείτε και να ψωνίσετε στο Stratford-upon-Avon, είτε να παραμείνετε σε ένα από τα εξοχικά ξενοδοχεία και τα κοντινά B & B, μην επισκεφθείτε την πατρίδα του Shakespeare χωρίς να δείτε μια μοντέρνα ματιά σε αυτό που πήρε το παλιό αγόρι κατά τη διάρκεια τη σύντομη ζωή του.

Η κατώτατη γραμμή

Πολύ απλά οι πιο ενδιαφέρουσες και συχνά οι καλύτερες παραγωγές του Σαίξπηρ που μπορεί να δει ποτέ. Αν σας αρέσει το θέατρο, αλλά ποτέ δεν έχετε κατανοήσει την έκκληση του Σαίξπηρ από τη σελίδα, αυτό θα σας μετατρέψει.