Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και τελωνεία στη Λευκορωσία

Τα Χριστούγεννα στη Λευκορωσία, παρόμοια με τα Χριστούγεννα στην Αλβανία , παίρνουν συχνά τη δεύτερη θέση στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς , ένα holdover από τη σοβιετική εποχή, όταν η ιδεολογία απαιτούσε την εγκατάλειψη των "Δυτικών" και θρησκευτικών αργιών. Ωστόσο, η Λευκορωσία έχει μια ιστορική σχέση με τα Χριστούγεννα και η τήρηση της γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής - και ακόμη και αν η Πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή, η προετοιμασία μέχρι την 1η Ιανουαρίου ενσωματώνει πολλές από τις ίδιες τελετουργίες και παραδόσεις που χρησιμοποιούνται για Χριστούγεννα σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης .

Τα παγανιστικά και χριστιανικά τελετουργικά

Πριν από τον Χριστιανισμό, η πιο σκοτεινή περίοδος του έτους συνδέθηκε με το χειμερινό ηλιοστάσιο και δύο εβδομάδες είχαν δεσμευτεί για αυτή τη φορά, που ονομάζεται Kaliady. Η Λευκορωσία θυμάται τις ρίζες της, αν και ο Χριστιανισμός (ή ο αθεϊσμός) έχει αντικαταστήσει τον παγανισμό. Εκείνοι που είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, ενώ οι προτεστάντες και οι καθολικοί γιορτάζουν στις 25 Δεκεμβρίου.

Τα τελωνεία για το Kućcia ή την Παραμονή των Χριστουγέννων είναι παρόμοια με εκείνα των γειτονικών χωρών. Το τραπέζι μπορεί να εξαπλωθεί με σανό πριν το τραπεζομάντιλο κτυπηθεί επάνω του, που θυμίζει το σανό που γεμίζει το φάτνη όπου γεννήθηκε ο Ιησούς. Παραδοσιακά, το δείπνο των Χριστουγέννων σερβίρεται χωρίς κρέας και αποτελείται από τουλάχιστον 12 πιάτα ψαριών, μανιταριών και λαχανικών. Ο αριθμός δώδεκα σημαίνει τους 12 Αποστόλους. Το ψωμί σπάει ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας αντί να κόβεται με ένα μαχαίρι και μετά το φαγητό το τραπέζι παραμένει όπως είναι έτσι ώστε τα προγονικά πνεύματα να πάρουν το γεύμα τη νύχτα.

Κάρολινγκ

Η Καρολίνγκ είναι επίσης μέρος των Χριστουγεννιάτικων παραδόσεων της Λευκορωσίας. Όπως και σε άλλες χώρες, αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της σε παλιές παγανιστικές παραδόσεις, όταν ομάδες καρόλων θα ντύνονται σαν ζώα και φανταστικά θηρία για να τρομάζουν τα κακά πνεύματα και να συλλέγουν χρήματα ή φαγητό σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους.

Σήμερα, συνήθως μόνο τα παιδιά πηγαίνουν καρόλα, αν και τώρα δεν είναι τόσο συνηθισμένο.

Πρωτοχρονιά και Χριστούγεννα

Πολλές από τις παραδόσεις που λειτουργούν ως παραδόσεις του νέου έτους στη Λευκορωσία χρησιμεύουν ως παραδόσεις Χριστουγέννων αλλού. Για παράδειγμα, το δέντρο της Πρωτοχρονιάς είναι ουσιαστικά ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο διακοσμημένο για διαφορετικές διακοπές. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ανταλλάσσουν δώρα με την Πρωτοχρονιά, αντί για τα Χριστούγεννα, ανάλογα με την οικογενειακή παράδοση. Όσοι δεν έχουν γιορτή των Χριστουγέννων θα έχουν ένα μεγάλο δείπνο Πρωτοχρονιάς με άφθονο φαγητό και ποτό.

Επιπλέον, οι πόλεις της Λευκορωσίας, όπως το Μίνσκ, διοργανώνουν συναυλίες και παραστάσεις που σχετίζονται με το Νέο Έτος, αν και αυτές είναι κοσμικές.

Άνθρωποι από γειτονικές χώρες , ιδίως από τη Ρωσία, συρρέουν στη Λευκορωσία για να ξεφύγουν από τις πολυσύχναστες πόλεις και να απολαύσουν χαμηλότερες τιμές Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Λευκορωσία θεωρεί μια αύξηση του τουρισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι ενδιαφέρον το αντίθετο ισχύει για τους Λευκορώσους, οι οποίοι αναζητούν τις γειτονικές χώρες να επισκεφθούν για τις διακοπές τους για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος. Και λόγω των στενών ιστορικών σχέσεων μεταξύ της Λευκορωσίας και χωρών όπως η Ουκρανία, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ρωσία, οι Λευκορώσοι μπορεί να έχουν οικογενειακές συνδέσεις στις χώρες αυτές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να απολαμβάνουν ανανεώσεις σχέσεων με συγγενείς.

Χριστουγεννιάτικη αγορά Μινσκ

Οι αγορές Χριστουγέννων στο Μινσκ εμφανίζονται στην πλατεία Kastrychnitskaya και κοντά στο Παλάτι του αθλητισμού. Αυτές οι αγορές εξυπηρετούν τόσο τους εορτασμούς τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς με τρόφιμα, δώρα και ευκαιρίες να συναντήσουν τον παππού Frost. Οι βιοτέχνες της Λευκορωσίας πωλούν παραδοσιακές τέχνες, όπως στολίδια από άχυρο, ξύλινα ειδώλια, υφαντά κλωστικά λινά , κεραμικά, βαλενίκια και πολλά άλλα.