Το πιο παράξενο εκπαιδευτικό κτίριο του κόσμου

Δεν μπορείτε να υποστηρίξετε ότι το Cambridge, MA, ως το σπίτι του Harvard και του MIT, είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εκπαίδευσης και μάθησης στον κόσμο. Μια λέξη που πιθανότατα δεν θα συσχετίζεστε με την πόλη, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ποταμό Charles από τον μεγαλύτερο ξάδερό της Βοστώνη, είναι "περίεργη". Λοιπόν, μέχρι να κοιτάξετε το Κέντρο Στάτα, οπότε «περίεργο» μπορεί να είναι πολύ ήπια λέξη για χρήση.

Η δημιουργία του Frank Gehry στο Charles

Καθώς περνάτε μέσα από το MIT Campus, είναι δύσκολο να αρνηθείτε τη γοητεία των κτιρίων που περάσατε, την αίσθηση του εξωραϊσμού ή τις απίστευτα έξυπνες συζητήσεις που παρακολουθείτε.

Μόλις συμβεί στο Κέντρο Stata, όμως, το σαγόνι σας μπορεί να πέσει ανοιχτό: Να πούμε αυτό το μέρος, σχεδιασμένο από τον διάσημο καναδικό αρχιτέκτονα Frank Gehry, είναι σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στην πανεπιστημιούπολη του MIT είναι μια υποτίμηση.

Πράγματι, μπορεί να είναι σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στη χώρα ή ακόμα και στον κόσμο. Ειλικρινά, το Κέντρο Stata μοιάζει να μπορεί να καταρρεύσει από μόνο του, χάρη στις σκληρές, φαινομενικά αφύσικες γωνίες στις οποίες συναντώνται τα τμήματα του, από τοίχους έως οροφές, σε στήλες. Αυτό δεν λέει τίποτα για την εκλεκτική πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο ζευγάρι τολμηρές αποχρώσεις χρωμάτων με τούβλο και πινελιές μεταλλικών τόνων, ή το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δύο μέρη του Κέντρου Στάτα είναι όμοια - δεν υπάρχει σχέδιο ορόφου, για να μιλήσουμε. Το Stata Center είναι μια επίθεση στις αισθήσεις, αν και εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε αν αυτό είναι καλό ή όχι.

Ποια είναι η λειτουργία του Stata Center;

Το Stata Center είναι κάτι περισσότερο από ένα αρχιτεκτονικό θαύμα - φιλοξενεί διάφορα τμήματα του MIT, τους ερευνητές τους, τα εργαστήρια και τις αίθουσες διδασκαλίας τους.

Και ο σχεδιασμός του είναι κάτι περισσότερο από μια συσκευή για να προκαλέσει: η κύρια αποστολή του Franky Gehry ήταν να συναντήσει εγκαταστάσεις και αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του MIT, προκειμένου να καταλυθεί η πνευματική συνέργεια που ώθησε το ίδρυμα στην ηγετική του θέση.

Αν και η πλειοψηφία των επιστημόνων και των σπουδαστών που εργάζονται και σπουδάζουν στο Κέντρο Stata προέρχονται από τους κλάδους Τεχνητών Ευφυών και Επιστημών Πληροφορικής, το κτίριο διευκολύνει τις συνομιλίες και τις συνεργασίες σε πολλές οδούς discliplines, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τη φιλοσοφία, τη γλωσσολογία και τη γενετική.

Ακόμη και εντός των τμημάτων, η έρευνα στο Κέντρο Stata βασίζεται σε ομάδες, και όχι σε άτομα, γεγονός που οφείλεται στην «φράκταλ» σχεδιαστική ευαισθησία του.

Πώς να επισκεφθείτε το Κέντρο Stata

Το Stata Center βρίσκεται στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης του MIT, κοντά στα περισσότερα ξενοδοχεία του Cambridge, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να το θαυμάσετε από έξω καθώς περπατάτε μέσα από την πανεπιστημιούπολη του MIT. Αν θέλετε να πάτε μέσα στο Stata Center, ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι να κλείσετε μια περιοδεία υπό την ηγεσία του σπουδαστή, η οποία να διασφαλίζει ότι δεν θα περιπλανηθείτε τυχαία σε κάποιο σημείο που δεν θα πρέπει και θα διαταράξει τους επιστήμονες του MIT καθώς κάνουν το σημαντικό έργο τους.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον προγραμματισμό μιας περιήγησης στην πανεπιστημιούπολη MIT, καλέστε το 617-253-4795 από Δευτέρα έως Παρασκευή και μιλήστε με έναν χειριστή. Ή αν βρίσκεστε ήδη στην πανεπιστημιούπολη, σταματήστε δίπλα στο λόμπι του Κτιρίου 7 του πανεπιστημίου, από όπου αναχωρούν οι εκδρομές, και μιλήστε σε έναν από τους οδηγούς μαθητών που περιμένουν στο λόμπι.