Το ελαιόλαδο της Ούμπρια και τα ελαιοτριβεία

Φθινοπωρινή Συγκομιδή Ελιάς και Σαββατοκύριακα Ανοικτών Μύλων

Η Ούμπρια, συχνά αποκαλούμενη Πράσινη Καρδιά της Ιταλίας, είναι ένα καλό μέρος για να απολαύσετε τα ορεκτικά κρασιού και το ελαιόλαδο. Μια ιδιαίτερα καλή στιγμή για να επισκεφθείτε είναι κατά τη διάρκεια του φθινοπωρινού σταφυλιού ή της συγκομιδής ελιάς. Η Rebecca Winke, ιδιοκτήτρια του Brigolante Guest Apartments κοντά στην Ασίζη , μοιράζεται αυτές τις συμβουλές για την επίσκεψη ελαιοτριβείων και γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Φθινόπωρο στην Ούμπρια

Στο τέλος του καλοκαιριού, η Ούμπρια αρχίζει να διακόπτει την εποχή του φεστιβάλ και να επιστρέφει σε αυτό που η αγροτική περιοχή έχει κάνει καλύτερα για τη Μιλένα, παράγοντας θαυμάσιο κρασί και ελαιόλαδο.

Αργότερα το φθινόπωρο, θα παρατηρήσετε ελαιώνες με μεγάλα δίχτυα απλωμένα κάτω από τα δέντρα και συλλέκτες που χτυπάνε τα κλαδιά με αυτό που μοιάζει με πλαστικές τσουγκράνες παιχνιδιών. Η συγκομιδή ελιάς έχει αρχίσει! Ενώ δεν μπορείτε να δοκιμάσετε το κρασί αμέσως μετά τη συντριβή των σταφυλιών, μπορείτε να δοκιμάσετε πιπέρι νέο λάδι απευθείας από το μύλο, κάτι που σας προτείνω να κάνετε μια μέρα για να κάνετε.

Επισκέψεις στην οδό ελαιολάδου

Για να οργανώσετε μια επίσκεψη στις περιοχές παραγωγής ελαιολάδου στην Ούμπρια (και τους μύλους τους), η πρώτη σας στάση θα πρέπει να είναι η εκλεκτική ιστοσελίδα La Strada del Olio DOP Umbria. Μην αποθαρρύνεστε από την έλλειψη μετάφρασης στην αρχική τους σελίδα, όλα τα κουμπιά και στα δεξιά και στα αριστερά έχουν μεταφραστεί στην αγγλική έκδοση του ιστότοπου. Εδώ θα βρείτε μια λίστα με ελαιοτριβεία ανοιχτά στο κοινό, εστιατόρια στη χώρα του ελαιόλαδου, περιφερειακά γαστρονομικά προϊόντα και αγαπημένες τοπικές προσωπικότητες (ένα περίεργο μείγμα καλλιτεχνών, τεχνιτών και χωρικών χαρακτήρων).

Τα Ελαιοτριβεία Open Houses ή ο Frantoi Aperti

Το μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός για τα ελαιοτριβεία είναι το ανοιχτό σπίτι τους ή ο Frantoi Aperti, το οποίο διαρκεί για έξι σαββατοκύριακα από τα τέλη Οκτωβρίου ή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου. Παρόλο που η σελίδα είναι στα ιταλικά, μπορείτε να δείτε τις ημερομηνίες και να βρείτε τις πόλεις που διοργανώνουν φεστιβάλ κάθε Σαββατοκύριακο (και δείτε φωτογραφίες επίσης).

Αυτή η εκδήλωση διοργανώνει μύλους ανοικτούς για εκδρομές, γευσιγνωσίες ελαιολάδου και τέχνη, μουσική και γαστρονομικά φεστιβάλ - μεταξύ άλλων το Festivol στην γοητευτική Trevi, μια από τις πρωτεύουσες πόλεις παραγωγής ελαιολάδου της Ούμπρια.

Το Μουσείο Καλλιέργειας Ελιάς και το Μονοπάτι Ελιάς

Για να αποκτήσετε μια ιδέα για το πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ της ελαιοκαλλιέργειας και της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, σταματήστε στο μικροσκοπικό Μουσείο της Ελιάς Cultivatio όπου μπορείτε να πάρετε μια ακουστική εκδρομή που εξηγεί τη βοτανική και πολιτιστική ιστορία της τοπικής παραγωγής ελιάς. Στη συνέχεια, περπατήστε στο μονοπάτι Ελιάς, όπου μπορείτε να δείτε από πρώτο χέρι πώς ο ελαιώνας καλύπτεται από λόφους, ιστορικούς μύλους που είναι κρυμμένοι σε αγροικίες και μοναστήρια, και ο τοπικός πληθυσμός - που έχει αναπτυχθεί τόσο κατά τη διάρκεια της χιλιετίας - ζει σε αρμονική αρμονία.