Το Διαβατήριό σας είχε χαθεί ή κλαπεί. Και τώρα τι?

Χάθηκε και βρέθηκε

Το χειρότερο έχει συμβεί - είτε το αμερικανικό σας διαβατήριο έχει χαθεί ή έχει κλαπεί. Τόσο πώς ανακτάτε; Εξαρτάται από τις περιστάσεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναφέρετε το περιστατικό στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να αναφέρετε αυτό: ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή ταχυδρομικώς στη φόρμα DS-64.

Εάν εγκαταλείπετε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα ταξίδι εντός δύο εβδομάδων, πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να υποβάλετε αίτηση αυτοπροσώπως σε πρακτορείο ή κέντρο διαβατηρίων για να αντικαταστήσετε το διαβατήριό σας.

Οι ταξιδιώτες θα χρειαστεί να κλείσουν ραντεβού στο κέντρο και να φέρουν το αεροπορικό τους εισιτήριο, $ 110 για το διαβατήριο και ένα τέλος επεισοδίων ύψους 60 $. Μπορεί να χρειαστούν έως δύο εβδομάδες για να λάβετε το διαβατήριο αντικατάστασης.

Αν δεν ταξιδεύετε εκτός της χώρας εντός δύο εβδομάδων, μπορείτε να κάνετε μια ραντεβού (εάν απαιτείται) για να κάνετε αίτηση σε μια εξουσιοδοτημένη εγκατάσταση αποδοχής διαβατηρίου (η οποία περιλαμβάνει δημόσιες βιβλιοθήκες και ταχυδρομικά γραφεία των ΗΠΑ) για να αντικαταστήσετε το διαβατήριό σας.

Εάν το διαβατήριό σας έχει χαθεί ή κλαπεί εκτός των ΗΠΑ, μεταβείτε στην πλησιέστερη αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο για να την αντικαταστήσετε. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να λάβουν φωτογραφία διαβατηρίου πριν να μεταβούν στην πρεσβεία. Θα χρειαστείτε επίσης τα εξής:

Τα κανονικά τέλη διαβατηρίου θα πρέπει να καταβάλλονται στο προξενείο. Οι περισσότερες πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ δεν μπορούν να εκδίδουν διαβατήρια τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες όταν η πρεσβεία / το προξενείο είναι κλειστό. Όλοι όμως έχουν καθήκοντα υπαλλήλων μετά το ωράριο που μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ζωής ή θανάτου. Επικοινωνήστε με την πλησιέστερη αμερικανική πρεσβεία ή προξενικό γραφείο για την παροχή βοήθειας όταν εργάζεστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή έχετε υποστεί σοβαρό έγκλημα.

Οι περισσότερες φορές ένα διαβατήριο αντικατάστασης ισχύει για 10 χρόνια για ενήλικες ή για πέντε έτη για ανηλίκους. Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να εκδώσει αυτό που αποκαλεί διαβατήριο περιορισμένης ισχύος, το οποίο θα σας επιτρέψει να επιστρέψετε στις Η.Π.Α. ή να συνεχίσετε ένα ταξίδι. Μετά την επιστροφή στις ΗΠΑ, το διαβατήριο έκτακτης ανάγκης μπορεί να μετατραπεί και να ανταλλάσσεται για ένα 10ετές διαβατήριο.

Ποια είναι τα μερικά από τα βήματα που μπορείτε να κάνετε εάν κλέψετε το διαβατήριό σας;