Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό Zika στη Βραζιλία

Ο ιός Zika είναι μια ασθένεια που είναι γνωστό ότι υφίσταται εδώ και δεκαετίες στις ισημερινές χώρες της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950.

Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από την πάθηση μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι μολύνονται, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ασθενειών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να πιάσει την ασθένεια, και επίσης κάποιοι συμβουλεύονται να μην ταξιδεύουν στην περιοχή εάν είναι επιρρεπείς στα προβλήματα που προκαλούνται από τον ιό Zika.

Πώς παγιδεύετε τον ιό Zika;

Ο ιός Zika είναι στην πραγματικότητα μια ασθένεια που είναι στην ίδια οικογένεια με τον κίτρινο πυρετό και τον δάγκειο πυρετό, και όπως συμβαίνει και με τις δύο αυτές ασθένειες, η κύρια δεξαμενή της νόσου είναι στην πραγματικότητα στον πληθυσμό κουνουπιών, από τον οποίο υπάρχει πληθώρα στη Βραζιλία.

Η πιο κοινή μέθοδος μόλυνσης προέρχεται από το δάγκωμα ενός κουνούπι, πράγμα που σημαίνει ότι η λήψη προφυλάξεων κατά των κουνουπιών είναι μία από τις καλύτερες μορφές άμυνας κατά της νόσου. Από τον Ιανουάριο του 2016, υπήρξε επίσης εικασία ότι η ασθένεια μπορεί να έχει εξελιχθεί για να μεταδοθεί σεξουαλικά, με έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων που έχουν εντοπιστεί.

Είναι ο ιός Zika μολυσματικός;

Δεν υπάρχει επιτυχημένο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί για τον ιό Zika, γι 'αυτό υπάρχει σημαντική ανησυχία σε πολλούς τομείς σχετικά με το ταξίδι στη Βραζιλία και ορισμένες γειτονικές χώρες.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα τσιμπήματα κουνουπιών είναι πάρα πολύ συνηθισμένα σε περιοχές της Βραζιλίας, γι 'αυτό είναι μια κατάσταση που είναι σχετικά εύκολο να πιάσει.

Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός έχει μεταδοθεί στον αέρα, το γεγονός ότι έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια μετάδοσης από άτομο σε άτομο, δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 16 λόγοι για να ταξιδέψετε στη Βραζιλία το 2016

Τα συμπτώματα του ιού

Οι περισσότεροι άνθρωποι που συμβάλλουν στον ιό Zika δεν γνωρίζουν ότι μεταφέρουν την ασθένεια, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια, με τους περισσότερους πονοκεφάλους και ένα εξάνθημα που μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες.

Η πραγματική ανησυχία όταν πρόκειται για την επίδραση του ιού είναι αυτό που μπορεί να συμβεί εάν μια έγκυος γυναίκα μεταφέρει την ασθένεια ή μολυνθεί ενόσω έγκυος, καθώς ο ιός μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία στα μωρά. Αυτό σημαίνει ότι οι εγκέφαλοι και τα κρανία των μωρών δεν αναπτύσσονται με τον συνήθη τρόπο και αυτό μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων κινητικής λειτουργίας, διαταραγμένης πνευματικής ανάπτυξης και επιληπτικών κρίσεων.

Θεραπεία για τον ιό Zika

Όχι μόνο δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Zika, αλλά από την έκρηξη του επιπολασμού του ιού τον Ιανουάριο του 2016 δεν υπάρχει ούτε θεραπεία για τον ιό.

Όσοι έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο, συνιστάται να παρακολουθούν συμπτώματα όπως εξανθήματα, πονοκεφάλους και πόνο στις αρθρώσεις και να δοκιμάζονται για τον ιό και να μένουν μακριά από τις έγκυες γυναίκες μέχρι να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η παρουσία του ιού.

Προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε για να αποφύγετε τη σύλληψη του ιού Zika

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν προφυλάξεις, αλλά οι έγκυες γυναίκες ή όσοι προσπαθούν να μείνουν έγκυες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ταξίδι στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες όπου ο ιός είναι κίνδυνος. Καθώς η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή, αξίζει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του σεξ με προφυλακτικό.

Τέλος, ένα δίκτυο κουνουπιών είναι απαραίτητο για την αποφυγή τσιμπήματος κουνουπιών. Πριν πάτε για ύπνο οι ταξιδιώτες πρέπει να κοιτάξουν για δεύτερη φορά ώστε να μην υπάρχουν τρύπες. Όταν φτάνετε, φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα γυμνού δέρματος στην οθόνη και βεβαιωθείτε ότι φοράτε ένα εντομοαπωθητικό που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν τσιμπήματα των κουνουπιών.