Τι είναι ένα ενιαίο συμπλήρωμα;

Βασικά στοιχεία για το συμπλήρωμα

Ένα μόνο συμπλήρωμα είναι μια χρέωση που καταβάλλεται από έναν ατομικό ταξιδιώτη για την αποζημίωση ενός ξενοδοχείου ή κρουαζιερόπλοιου για απώλειες που προκύπτουν επειδή μόνο ένα άτομο χρησιμοποιεί δωμάτιο ή καμπίνα. Τα περισσότερα δωμάτια του ξενοδοχείου και οι καμπίνες των πλοίων είναι χτισμένες υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον δύο άτομα θα τα καταλάβουν. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλες οι τιμές ξενοδοχείων και κρουαζιερόπλοιων βασίζονται σε διπλή κατοχή. Πολλές εκδρομές βασίζουν τις τιμές τους και σε διπλή κατοχή.



Τα ενιαία συμπληρώματα κυμαίνονται από 10 έως 100 τοις εκατό του διπλού ποσοστού χρήσης. Οι φορείς εκμετάλλευσης ξενοδοχείων και κρουαζιερόπλοιων ισχυρίζονται ότι η χρέωση ενός μόνο συμπληρώματος τους βοηθά να ανακτήσουν τα πάγια έξοδα συντήρησης του δωματίου ή της καμπίνας, όπως είναι τα βοηθητικά προγράμματα και ο καθαρισμός, τα οποία παραμένουν τα ίδια ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν το δωμάτιο, ο δεύτερος επιβάτης δεν είναι εκεί για να ξοδέψει χρήματα στο ξενοδοχείο ή στο πλοίο.

Πόσα άτομα ταξιδεύουν μεμονωμένα;

Πόσοι μοναχοί ταξιδιώτες είναι εκεί έξω;

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Cruise Lines, περίπου το 16% των επιβατών κρουαζιέρας της Βόρειας Αμερικής είναι μονές, διαζευγμένες, χήρες ή χωρισμένες. Αν και δεν είναι όλα αυτά τα κρουαζιερόπλοια ταξιδεύουν μόνα τους, οι γραμμές κρουαζιέρας γίνονται ολοένα και πιο ευαίσθητες στους επιβάτες τους, δημιουργώντας πλοία με περισσότερες μονές καμπίνες και ατομικά σαλονιού.

Οι ερευνητές για τη μελέτη Visa Global Travel Intentions Study 2015 διαπίστωσαν ότι περίπου το 24% των ταξιδιωτών αναψυχής στο εξωτερικό έμειναν μόνοι τους, από 15% το 2013.

Η ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων των Ηνωμένων Πολιτειών (USTOA) αναφέρει ότι 53 τοις εκατό των ταξιδιωτικών πρακτορείων μελών τους είδαν αυξήσεις στις κρατήσεις από μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αναφέρουν ότι το 35 τοις εκατό των βρετανών ταξιδιωτών που κάνουν περιοδεία σε ομαδικά ταξίδια ταξιδεύουν μόνοι τους. Από αυτούς τους σόλο ταξιδιώτες, το 58% είναι γυναίκες.

Ποιος πρέπει να πληρώσει ένα μόνο συμπλήρωμα;

Οι μοναδικοί ταξιδιώτες πληρώνουν συνήθως συμπληρώματα για ομαδικές εκδρομές, κρουαζιέρες και ξενοδοχεία. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι γραμμές κρουαζιέρας αποκαλύπτουν ενιαία ποσοστά συμπλήρωσης στα φυλλάδια τους και στους ιστοτόπους τους. Το ενιαίο συμπλήρωμα σε ένα ξενοδοχείο γενικά δεν αποκαλύπτεται. Αντίθετα, ένας σόλο ταξιδιώτης θα πληρώσει το ίδιο επιτόκιο για ένα δωμάτιο, όπως δύο ταξιδιώτες που μοιράζονται αυτό το δωμάτιο, καταβάλλοντας αποτελεσματικά ένα 100% συμπλήρωμα. Όταν ρωτήθηκαν, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων εξηγούν αυτό δηλώνοντας ότι χρεώνουν από το δωμάτιο, όχι από τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν το δωμάτιο.

Πώς να αποφύγετε την πληρωμή ενός ενιαίου συμπληρώματος

Αποφεύγοντας το μόνο συμπλήρωμα δεν είναι εύκολο. Ορισμένες γραμμές κρουαζιέρας και ταξιδιωτικοί πράκτορες προσφέρουν υπηρεσία εύρεσης δωματίου. Αυτή η υπηρεσία σας επιτρέπει να αποφύγετε να πληρώσετε ένα μόνο συμπλήρωμα εάν εγγραφείτε για να μοιραστείτε ένα δωμάτιο με έναν άλλο ατομικό ταξιδιώτη.

Μερικές εταιρείες περιοδεύουν αποκλειστικά σε μεμονωμένους ταξιδιώτες και προσφέρουν δωρεάν συμπλήρωση τιμών, ενώ άλλες προσφέρουν μια περιορισμένη επιλογή δωρεάν δρομολογίων. Ένα καλό ταξιδιωτικό πρακτορείο θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει να εντοπίσετε γρήγορα ξεναγήσεις και κρουαζιέρες χωρίς συμπλήρωμα. Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτή την έρευνα από μόνος σας, όπως περιγράφεται παρακάτω.

Σε ορισμένες χώρες, τα ξενοδοχεία προσφέρουν μονόκλινα δωμάτια. Ενώ αυτά τα δωμάτια τείνουν να είναι μικροσκοπικά, είναι λιγότερο ακριβό από ένα παραδοσιακό δίκλινο δωμάτιο.

Να είστε βέβαιος να κάνετε κράτηση νωρίς το δωμάτιό σας, ειδικά εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της αιχμής.

Άλλες επιλογές για την αποφυγή του ενιαίου συμπληρώματος περιλαμβάνουν την ένταξη σε ένα ξεχωριστό ταξιδιωτικό δίκτυο που μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε εταίρους ταξιδιού ή να βρείτε ένα συγκάτοικο με δική σας.

Συμβουλές για την εύρεση δωρεάν περιηγήσεων και κρουαζιέρων

Ενώ ορισμένοι ταξιδιωτικοί πράκτορες και γραμμές κρουαζιέρας προσφέρουν δωρεάν δρομολόγια σε τακτά χρονικά διαστήματα, άλλοι το κάνουν λιγότερο συχνά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια ενός ταξιδιωτικού πράκτορα, για να βρείτε τις καλύτερες προσφορές για σόλο ταξιδιώτες. Είναι πιο πιθανό να βρείτε μια περιήγηση ή μια κρουαζιέρα χωρίς συμπλήρωμα στην αρχή ή στο τέλος της ταξιδιωτικής περιόδου, όταν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι κρουαζιέρες πρέπει να εργαστούν λίγο πιο δύσκολο για να γεμίσουν τα ταξίδια τους.

Ένας τρόπος για να βρείτε μονοήμερες διακοπές είναι να ψάξετε ανά τύπο ταξιδιού (ξεναγήσεις, κρουαζιέρες ή ανεξάρτητες διακοπές) και προορισμού πρώτα, και στη συνέχεια να αναζητήσετε ταξιδιωτικούς πράκτορες που προσφέρουν δωρεάν ταξίδια για τα μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να αναζητήσετε ταξιδιωτικούς πράκτορες που προσφέρουν πρώτα δωρεάν ταξίδια και, στη συνέχεια, επιλέξτε τον πιο ελκυστικό και προσιτό προορισμό και τον τρόπο ταξιδιού από αυτήν τη λίστα προμηθευτών.