Τα Χριστούγεννα στη Λετονία συγχωνεύουν τα Χριστιανικά και Παγανικά Τελωνεία

Η Ρίγα ορίζει την παράδοση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων

Εάν είστε Αμερικάνος που επισκέπτεστε τη Βαλτική χώρα της Λετονίας τα Χριστούγεννα, θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Οι σημαντικότερες παραδόσεις της χώρας αυτής είναι οι ίδιες με εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Λετονίας, όπως πολλοί στην Ευρώπη, είναι ένας συνδυασμός χριστιανικών παραδόσεων και παγανιστικών εορτασμών του χειμερινού ηλιοστασίου, που συμβαίνει μόλις λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Η Λετονία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και πολλοί Λετονοί σημειώνουν τις 12 ημέρες που οδηγούν στα Χριστούγεννα με δώρα, όπως η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη κάλαντα "Δώδεκα Ημέρες των Χριστουγέννων", που λέει για την παράδοση της δωρεάς για δώδεκα ημέρες.

Όπως και τα περισσότερα παιδιά στις ΗΠΑ, τα παιδιά στη Λετονία πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα τους και τα βάζει κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα δώρα συνήθως ανοίγουν την Παραμονή των Χριστουγέννων ή το πρωί των Χριστουγέννων.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο παράδοση

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πού προέκυψε η παράδοση της διακόσμησης ενός αειθαλή δέντρου κατά τα Χριστούγεννα, παρόλο που η Γερμανία λαμβάνει συχνά την πίστωση. Οι Λετονοί ζητούν την καταγωγή της παράδοσης των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Οι μύθοι λένε ότι το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο ανεγέρθηκε και διακοσμήθηκε στην Παλιά Πόλη της Ρίγας στην Πλατεία του Δημαρχείου το 1510. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται σε πλήρη δόξα κάθε Χριστούγεννα σε αυτή τη Βαλτική χώρα, όπου αποτελεί ουσιαστικό μέρος της γιορτής των διακοπών. Κάθε χρόνο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ακόμα συσκευασμένο και διακοσμημένο στο σημείο όπου το θρύλο υπαγορεύει το έθιμο ξεκίνησε. Τα δέντρα είναι συχνά διακοσμημένα με στολίδια και κεριά. Φυσικά στοιχεία όπως το άχυρο χρησιμοποιούνται επίσης για στολίδια και διακόσμηση στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Αν και διάφορες χώρες διεκδικούν το έθιμο των χριστουγεννιάτικων δέντρων ξεκινώντας από αυτές, το ένα πράγμα που μπορεί να συμφωνηθεί είναι ότι έγινε για πρώτη φορά κάπου στη Βόρεια Ευρώπη.

Το ημερολόγιο του γιλέκο

Το Yule ήταν το όνομα που οι παγανιστές έδωσαν στον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου - της συντομότερης ημέρας του έτους - που πέφτει λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Το Yule συμβόλιζε τον ήλιο και έτσι τα κορμοί του Yule κάηκαν και τα κεριά φωτίστηκαν για να τιμήσουν τον θεό του ήλιου και να τον ενθαρρύνουν και τον ήλιο να επιστρέψουν στη συντομότερη ημέρα του έτους. Για τους Λετονέζους, το κούτσουρο είναι ακόμα μια σημαντική Χριστουγεννιάτικη παράδοση. Είναι ένας τρόπος καθαρισμού του σχιστόλιθου, καθιστώντας το δρόμο για το νέο έτος. Είναι σύρθηκε και στη συνέχεια καίγεται για να συμβολίσει την καταστροφή των κακών γεγονότων που συνέβησαν εκείνο το έτος.

Χριστουγεννιάτικο δείπνο

Όπως και στις περισσότερες χώρες όπου γιορτάζεται τα Χριστούγεννα, μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή είναι κεντρική για τις διακοπές. Ειδικές προτιμήσεις στη Λετονία είναι τα μπισκότα μπέικον και τα μπισκότα μελόψωμο ή μελόψωμο. Ένα τραπέζι δείπνου της Λετονίας διατηρεί σχεδόν πάντα ένα είδος ψημένου κρέατος και ένα παραδοσιακό πιάτο που ονομάζεται γκρίζα μπιζέλια, τα οποία είναι ξηρά μπιζέλια που επανυδατώνονται και μαγειρεύονται με κρεμμύδι, κριθάρι και μπέικον. Το δείπνο των Χριστουγέννων στη Λετονία περιλαμβάνει παραδοσιακά 12 πιάτα.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Εάν βρίσκεστε στη Ρίγα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ελέγξτε τις διακοσμήσεις διακοπών και δοκιμάστε τα τρόφιμα της Λετονίας για τα Χριστούγεννα στην αγορά των Χριστουγέννων της Ρίγα. Μπορείτε να δαγκώσετε με το μελόψωμο και να πιείτε ζεστό κρασί ενώ εσείς ψάχνετε στάβλους που προσφέρουν χειροποίητα πλεκτά είδη όπως σάλια, κασκόλ, γάντια και κεριά.