Τα εισιτήρια και τα κέρδη του αυστραλιανού νομίσματος

Είναι σημαντικό να έχετε μια βασική κατανόηση για τα χρήματα μιας χώρας προτού φτάσετε εκεί - αν για κανέναν άλλο λόγο παρά για να μην συμβεί τυχαία ο σερβιτόρος $ 100 για το γεύμα σας όταν σκοπεύατε να παραδώσετε ένα τραγανό νόμισμα $ 10!

Αυστραλιανό χρήμα είναι εύκολο να εργαστεί με, δεδομένου ότι έρχεται σε μια ποικιλία διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών για την ευκολία ταυτοποίησης.

Τα βασικά

Τα χρήματα στην Αυστραλία αποτελούνται από τραπεζογραμμάτια και κέρματα και οι ονομαστικές αξίες αυξάνονται από 5 σε 100 δολάρια.

Ενώ τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα του αυστραλιανού νομίσματος είναι γενικά ευκολότερα διαφοροποιημένα μεταξύ τους από αυτά άλλων χωρών, όπως το αμερικανικό νόμισμα, είναι ακόμα καλή ιδέα να εξοικειωθείτε εκ των προτέρων με τις ονομασίες. Η εκμάθηση της συσχέτισης διαφορετικών αξιών με το χρώμα και το μέγεθος είναι ένας πρακτικός τρόπος για να αποφευχθεί η σύγχυση.

Στο αυστραλιανό νόμισμα, υπάρχουν 100 ¢ σε κάθε δολάριο, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε δεκαδικό νόμισμα. Σε σύγκριση με το αμερικανικό δολάριο, η αξία του δολαρίου της Αυστραλίας ποικίλλει από την αξία των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ευρώ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 έως την άνοδο πάνω από το αμερικανικό δολάριο τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που ήταν καλή είδηση ​​για όσους ταξίδευαν στην Αυστραλία!

Τα πολύχρωμα τραπεζογραμμάτια της Αυστραλίας

Αυστραλιανά τραπεζογραμμάτια, τα οποία μπορεί να αναφέρονται ως λογαριασμοί σε άλλες χώρες, είναι όλα υψηλότερα από τα κέρματα.

Κατά σειρά ονομασίας, έχουν ως εξής:

Όπως αναφέρθηκε, κάθε τραπεζογραμμάτιο έχει διαφορετικό χρώμα, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα σύγχυσης τιμών.

Το νόμισμα των 5 δολαρίων είναι ανοιχτό ροζ χρώμα και διαθέτει διάφορους τύπους αυτόχθονων ζώων της Αυστραλίας, μια εικόνα του Κοινοβουλίου της Βουλής στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα και το πρόσωπο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β, επισημαίνοντας την εναπομένουσα θέση της Αυστραλίας στη Βρετανική Κοινοπολιτεία.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε ένα ολοκαίνουργιο σημείωμα των $ 5 με χαρακτηριστικά braille για τα άτομα με μειωμένη όραση.

Το σημείωμα των 10 δολαρίων είναι μπλε και επί του παρόντος χαρακτηρίζει τον Andrew Barton (Banjo) Paterson, ποιητή Αυστραλίας Bush, και στην αντίθετη πλευρά, η Dame Mary Gilmore, ένας άλλος αυστραλιανός ποιητής.

Το χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων είναι ένα καφέ πορτοκαλί χρώμα και απεικονίζει την πρώην επιχειρηματία Mary Reibey στην εμπρόσθια όψη και ο ιδρυτής του πρώτου ασθενοφόρου του κόσμου, ο John Flynn βρίσκεται στην πίσω όψη.

Το νόμισμα των $ 50 έχει κίτρινο χρώμα και χαρακτηρίζει τον αυτόχθονα αυστραλιανό συγγραφέα Ντέιβιντ Ουναϊπόν, και στην αντίθετη πλευρά, την πρώτη γυναίκα μέλος του αυστραλιανού κοινοβουλίου, Edith Cowan.

Το πράσινο νόμισμα των $ 100 απεικονίζει τη σοπράνο τραγουδίστρια Dame Nellie Melba, και στην αντίθετη πλευρά, ο μηχανικός Sir John Monash.

Μεγέθη και σχήματα

Αυστραλιανά τραπεζογραμμάτια είναι όλα διαφορετικά μεγέθη οριζόντια, αν και κάθετα είναι πανομοιότυπα. Η μικρότερη νότα είναι τα $ 5 και αυξάνονται σε μέγεθος με αξία, καταλήγοντας στη μεγαλύτερη νότα και την υψηλότερη αξία των $ 100.

Ενώ οι λογαριασμοί σε δολάρια ΗΠΑ γίνονται επί του παρόντος από βαμβακερό χαρτί, τα αυστραλιανά τραπεζογραμμάτια είναι κατασκευασμένα από πλαστικό. Η διαδικασία παραγωγής πλαστικών τραπεζογραμματίων για το νόμισμα δημιουργήθηκε στην Αυστραλία.

Νομισματοκοπία

Τα αυστραλιανά νομίσματα είναι χρυσά και ασήμι, αν και αυτοί οι όροι αφορούν τον χρωματισμό τους και όχι τα μέταλλα που περιέχονται μέσα.

Οι ονομαστικές αξίες των κερμάτων είναι 5 ¢, 10 ¢, 20 ¢, 50 ¢, $ 1 και $ 2.

Το 5 ¢ κέρμα είναι ασημένιο, αρκετά μικρό σε μέγεθος και στρογγυλό σε σχήμα.

Το 10 € είναι επίσης ασημένιο και στρογγυλό σε σχήμα, αν και μεγαλύτερο από το 5 ¢. Το νόμισμα των 20 ¢ είναι ομοίως ασημένιο και στρογγυλό και μεγαλύτερο από τα προηγούμενα δύο.

Το νόμισμα 50 ¢ είναι το μεγαλύτερο από όλα τα νομίσματα, ασημένια χρώματα και έχει σχήμα πολυγώνου 12 όψεων.

Τα νομίσματα $ 1 και $ 2 είναι χρυσά, στρογγυλά και μικρότερα από τα κέρματα των 20 ¢ και 50 ¢. Το $ 2 είναι παρόμοιο σε μέγεθος με το 5 ¢, και το $ 1 είναι παρόμοιο με το 10 ¢.

Πρακτικές συμβουλές

Κατά την προετοιμασία για τις διακοπές σας στην Αυστραλία, θα πρέπει να σημειώσετε ότι το νόμισμα που χρησιμοποιείται για να περιλάβει τα χάλκινα 1 ¢ και 2 ¢ νομίσματα, ωστόσο, δεν κυκλοφορούν πλέον. Ως εκ τούτου, η τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών στην Αυστραλία είναι γενικά στρογγυλευμένη στο πλησιέστερο 5ο.

Συχνά θα βλέπετε είδη που διαφημίζονται για ένα ποσό που τελειώνει στο 99c, ωστόσο, αυτό θα στρογγυλευτεί στο μητρώο: για παράδειγμα, 7,99 δολάρια θα γίνουν 8,00 δολάρια αν πληρώσετε μετρητά ή θα χρεωθείτε σε 7,99 δολάρια εάν χρησιμοποιήσετε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

Ορισμένα λεωφορεία αυτόματης ανταλλαγής και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις που λειτουργούν με κέρματα δεν δέχονται 5 κέρματα. Ως γενικός κανόνας, είναι συνετό να έχετε πάντοτε κέρματα αξίας $ 1 και $ 2 για τέτοιες καταστάσεις.

Επεξεργασμένο από τη Sarah Megginson .