Σεισμοί στο Περού

Το Περού είναι μια περιοχή μείζονος σεισμικής δραστηριότητας, με περίπου 200 μικρούς σεισμούς που συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο των Μελετών Χωρών, από το 1568 έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 70 σημαντικοί σεισμοί στο Περού, ή ένα ανά έξι χρόνια.

Ο κύριος παράγοντας αυτής της σεισμικής δραστηριότητας είναι η αλληλεπίδραση δύο τεκτονικών πλακών κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νότιας Αμερικής. Εδώ, η πυκνή πλάκα Nazca, που βρίσκεται στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, συναντά την ηπειρωτική νοτιοαμερικανική πλάκα.

Το πιάτο Nazca υποβιβάζεται κάτω από το νοτιοαμερικανικό πιάτο, προκαλώντας ένα ωκεάνιο χαρακτηριστικό γνωστό ως το Περλ-Χιλή Trench. Αυτή η υποχώρηση είναι επίσης υπεύθυνη για ένα από τα πιο καθοριστικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της δυτικής Νότιας Αμερικής: την περιοχή των Άνδεων.

Η πλάκα Nazca συνεχίζει να ωθεί το δρόμο της κάτω από την ηπειρωτική γη, ενώ οι δυνάμεις που εμπλέκονται σε αυτή την τεκτονική αλληλεπίδραση οδηγούν σε έναν αριθμό φυσικών κινδύνων στο Περού . Τα ηφαίστεια έχουν σχηματιστεί με την πάροδο του χρόνου, και το Περού παραμένει μια περιοχή ήπιας ηφαιστειακής δραστηριότητας. Εντούτοις, περισσότερος κίνδυνος για τον τοπικό πληθυσμό είναι η απειλή σεισμών και συναφών κινδύνων όπως οι κατολισθήσεις, οι χιονοστιβάδες και τα τσουνάμι.

Η ιστορία των σεισμών στο Περού

Η ιστορία των καταγεγραμμένων σεισμών στο Περού χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1500. Ένας από τους πρώτους λογαριασμούς ενός μεγάλου σεισμού χρονολογείται από το 1582, όταν ένας σεισμός προκάλεσε εκτεταμένη ζημιά στην πόλη της Αρεκίπα, ζητώντας τουλάχιστον 30 ζωές στη διαδικασία.

Άλλοι μεγάλοι σεισμοί από τη δεκαετία του 1500 περιλαμβάνουν:

Κατανομή σεισμών

Οι περισσότεροι από τους σεισμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω σημειώθηκαν σε παράκτιες περιοχές, αλλά και οι τρεις κύριες γεωγραφικές περιοχές του Περού - η ακτή, τα υψίπεδα και η ζούγκλα - υπόκεινται σε σεισμική δραστηριότητα.

Η πλειονότητα των σεισμών (5.5 και άνω) συμβαίνουν κατά μήκος της ζώνης υποδιέγερσης κοντά στο Περσικό Χιλή. Η δεύτερη ζώνη σεισμικής δραστηριότητας συμβαίνει κατά μήκος της σειράς των Άνδεων και ανατολικά στην ψηλή ζούγκλα ( selva alta ). Οι ζούγκλες πεδινών της λεκάνης του Αμαζονίου, εν τω μεταξύ, βιώνουν σεισμούς βαθιά κάτω από την επιφάνεια, σε βάθη 300 έως 700 χλμ.

Διαχείριση του σεισμού στο Περού

Η περουβιανή αντίδραση στους σεισμούς συνεχίζει να βελτιώνεται, αλλά δεν έχει ακόμη φτάσει σε επίπεδα που υπάρχουν σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Η αντίδραση στον σεισμό του 2007, για παράδειγμα, επικρίθηκε έντονα, παρά τις θετικές πτυχές. Οι τραυματίες εκδιώχθηκαν αμέσως, δεν υπήρξε εξάπλωση ασθενειών και ο πληγέντος πληθυσμός έτυχε αξιοπρεπούς επιπέδου υποστήριξης. Ωστόσο, η αρχική απάντηση υπέφερε από έλλειψη συνοχής.

Σύμφωνα με τους Samir Elhawary και Gerardo Castillo σε μια μελέτη του 2008 για την Ομάδα Ανθρωπιστικής Πολιτικής , «το σύστημα σε περιφερειακό επίπεδο αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει την έκταση της έκτακτης ανάγκης και η κεντρική κυβέρνηση, αντί να υποστηρίξει το περιφερειακό σύστημα, δομή παράλληλης απόκρισης. "Αυτό δημιούργησε ένα επίπεδο χάους και αναποτελεσματικότητας που καθόριζε τη συνολική διαχείριση της καταστροφής.

Όσον αφορά την ετοιμότητα, η κυβέρνηση του Περού συνεχίζει να εκπαιδεύει και να ενημερώνει τον πληθυσμό για τους κινδύνους σεισμών και συναφών κινδύνων. Ορισμένες σεισμικές ασκήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη ασφαλών ζωνών και οδών εξόδου, προωθώντας ταυτόχρονα διαδικασίες προσωπικής ασφάλειας.

Ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει, ωστόσο, είναι η κακή κατασκευή κατοικιών. Τα σπίτια με τοιχώματα ακμών ή λάσπης είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ζημιές από σεισμό. πολλά τέτοια σπίτια υπάρχουν στο Περού, ειδικά στις φτωχότερες γειτονιές.

Συμβουλές για ταξιδιώτες στο Περού

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν θα βιώσουν τίποτα περισσότερο από μια μικρή ανησυχία, ενώ στο Περού, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τους σεισμούς πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Εάν αισθάνεστε τρόμο, αναζητήστε μια ασφαλή ζώνη σεισμού στο άμεσο περιβάλλον σας (εάν δεν μπορείτε να δείτε μια ασφαλή ζώνη, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές). Οι ασφαλείς ζώνες επισημαίνονται με πράσινες και λευκές πινακίδες λέγοντας " Zona Segura en Casos de Sismos " ("σεισμός" στα ισπανικά είναι sismo ή terremoto ).

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια του σεισμού κατά τη διάρκεια ταξιδιών, διαβάστε τις Συμβουλές Ασφάλειας Σεισμού για Senior Travellers (σχετικές για όλους τους ταξιδιώτες όλων των ηλικιών).

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να καταγράψετε το ταξίδι σας με την πρεσβεία σας προτού πάτε στο Περού.