Ρωμαϊκά θέατρα της Λυών

Επισκεφτείτε το παλαιότερο ρωμαϊκό θέατρο στη Γαλατία και το δεύτερο μεγαλύτερο Ωδείο έξω από την Αθήνα

Μέσα στα τείχη των ρωμαϊκών θεάτρων η φαντασία σας φέρνει στη ζωή τους ποιητές που μοιράζονται τις καρδιές τους, τους μονομάχους που αγωνίζονται μέχρι το θάνατο και τους μουσικούς που συνθέτουν τα τραγούδια τους στην αρένα όπου στέκεστε. Παρόλο που είναι πλέον ένα από τα πιο αναγνωρισμένα χαρακτηριστικά της Λυών, τα ρωμαϊκά θέατρα της Fourvière παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κρυμμένα μέχρι το 1980, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση του γειτονικού Μουσείου Γαλλορωμαϊκών Πολιτισμών.

Η ομορφιά τους βρίσκεται στη σύντηξη της πλούσιας ιστορίας και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, της αρχαίας και σύγχρονης κουλτούρας, της γνώσης και της έρευνας που στεγάζονται εδώ. Τα μοναδικά θέατρα φιλοξενούν τις ετήσιες ζωντανές παραστάσεις του φεστιβάλ Fourvière Nights.

Ρωμαϊκά ερείπια αποκαλύφθηκαν

Ο Edouard Herriot, δήμαρχος της Λυών από το 1904 έως το 1941, προκάλεσε την 46-ετή αρχαιολογική ανασκαφή του φαινομένου Fourvière. Καθώς η ανασκαφή του λόφου συνεχίστηκε, αποκαλύφθηκαν δημόσιες πλατείες, δρόμοι, σπίτια και καταστήματα. Ο σχεδιασμός τους περιβάλλει μια κεντρική διάταξη που δεν βρέθηκε αλλού στην αρχαιότητα, το Μεγάλο Θέατρο και το Ωδείο.

Αυτά τα δύο ερειπωμένα, ημικυκλικά θέατρα είναι υπολείμματα μιας μεγάλης ρωμαϊκής πολιτικής και θρησκευτικής πόλης. Αυτή η πρωτεύουσα της Γαλάζ ιδρύθηκε το 43 π.Χ. ως Lugdunum. Τώρα είναι γνωστό με το όνομα Lyon.

Το Μεγάλο Θέατρο

Το Μεγάλο Θέατρο παρακολούθησε την άνοδο της ρωμαϊκής ιστορίας και διεξήγαγε μονομάχους αγώνες. Αφιερωμένο και πιθανόν χτισμένο από τον Αύγουστο το 15 π.Χ., το Μεγάλο Θέατρο είναι το παλαιότερο θέατρο στη Γαλατία, που αποτελείται από τη σημερινή Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δυτική Ελβετία και τμήματα της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Οι ανασκαφές που ολοκληρώθηκαν το 1945 έδειξαν ότι αυτό που πιστεύεται ότι ήταν αμφιθέατρο ήταν στην πραγματικότητα ένα γεμάτο θέατρο.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Μεγάλου Θεάτρου περιλάμβανε διάμετρο 89 μέτρων και κρατούσε δύο στρώματα με κάθε στρώση 4,500 μέλη ακροατηρίου. Τόσο ένας ανώτερος κλειστός διάδρομος και ένας κατώτερος διάδρομος αργότερα μετατράπηκαν για να δημιουργήσουν μια τρίτη και τέταρτη βαθμίδα καθισμάτων, φέρνοντας την χωρητικότητα σε 10.000 άτομα.

Το Ωδείο

Παρόλο που το Ωδείο είναι το μικρότερο από τα δύο θέατρα στην όψη του Φουρβιέ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά του είδους του, συγκρουόμενα με το Ωδείο στην Αθήνα που χτίστηκε από τον Ηρόδηκο Αττικό μεταξύ 161 και 174 μ.Χ. Σε ολόκληρη την περιοχή της πρώην Γαλα έχει μόνο ένα άλλο Ωδείο, που βρίσκεται στη Vienne , 30 χιλιόμετρα νότια της Λυών.

Στις αρχαίες αυτοκρατορίες της Ελλάδας και της Ρώμης, τα θέατρα του Ωδείου ήταν μικρότερα από τα δραματικά θέατρα και συχνά καλύπτονταν από στέγη. Οι ποιητές και οι μουσικοί παρουσίασαν τα πρωτότυπα έργα τους για να κριθούν και να απονεμηθούν από το κοινό. Τώρα αποκαλούμενο Ωδή, η παράδοση συνεχίζεται σε σύγχρονα σύγχρονα θέατρα και αίθουσες συναυλιών που χρησιμοποιούνται για μουσικές ή δραματικές παραστάσεις.

Το Ωδείο του Lugdunum περιλάμβανε δύο ιστορίες, το πρώτο με μια θολωτή γκαλερί μήκους 90 μέτρων και έξι μέτρων διακοσμημένη με μωσαϊκό. Το ανώτερο επίπεδο κρατούσε έναν πεζόδρομο υποστηριζόμενο από ισχυρούς κίονες. Ο μαζικός ημικυκλικός τοίχος του Ωδείου υποστήριζε πιθανώς μια ξύλινη οροφή ταυτόχρονα. Αυτό το πέτρινο τείχος ήταν ορατό πριν από την ανασκαφή, όπως και οι κόγχες κάτω από τις σκάλες υπηρεσίας.

Το Μουσείο Γαλλο-Ρωμαϊκού Πολιτισμού

Στα βόρεια των ρωμαϊκών θεάτρων κάθεται ένα αρχιτεκτονικό θαύμα που στεγάζει μια αξιόλογη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων.

Το Μουσείο Γαλλο-Ρωμαϊκού Πολιτισμού φέρνει στο προσκήνιο την ιδιωτική και τη δημόσια ζωή του Lugdunum από την ίδρυσή του το 43 π.Χ. έως την παλαιοχριστιανική εποχή.

Αντικείμενα, επιγραφές, αγάλματα, νομίσματα και κεραμικά που συνέλεξαν οι μελετητές της Λυών τον 16ο αιώνα αποτελούν τη συλλογή του Μουσείου με τίτλο Πέντε Αιώνες Ανακάλυψης. Άλλες συλλογές περιλαμβάνουν την μεγαλύτερη πόλη της Γαλάζ, τους άντρες και το Θεό, τους Αγώνες, μια οικονομική μητρόπολη και τους καλλιτέχνες και τους τεχνίτες.

Ως ιδιαίτερο αξιοθέατο, το Μουσείο προσφέρει εργαστήρια και εκδηλώσεις για παιδιά. Ειδικές ώρες διατίθενται για ενήλικες που βλέπουν τις συλλογές. Διατίθενται ξεναγήσεις και το Μουσείο είναι προσβάσιμο από άτομα με ειδικές ανάγκες. Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Πώς να έρθετε στη Λυών

Από το Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Παρίσι στη Λυών

Διαβάστε περισσότερα για τη Λυών

Κορυφαία αξιοθέατα στη Λυών

Γενικός οδηγός για τη Λυών

Κορυφαία εστιατόρια στη Λυών - Γκουρμέ πρωτεύουσα της Γαλλίας

Διαβάστε τις κριτικές των πελατών, ελέγξτε τιμές και κάντε ένα ξενοδοχείο στη Λυών με TripAdvisor

Επεξεργασμένο από τη Mary Anne Evans

Το Kari Masson έχει μια πολύχρωμη συλλογή γραμματοσήμων στο διαβατήριό της. Έχει μεγαλώσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, έχει σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει περάσει χρόνο με τους κατοίκους Maasai της Κένυας, στρατοπέδευσε στη Σουηδική Τούντα, εργάστηκε σε ιατρική κλινική στη Σενεγάλη και σήμερα ζει στη Λυών της Γαλλίας με τον σύζυγό της. Χρησιμοποιεί τις εμπειρίες της για να γράψει για ταξιδιωτικές, διαπολιτισμικές και εκπατρισμένες δημοσιεύσεις.