Πώς να αποφύγετε το χτύπημα Deer and Moose με το αυτοκίνητό σας

Οι οδηγοί στις ΗΠΑ και στον Καναδά βλέπουν συχνά τις προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια οδήγησης και τα ελάφια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σεζόν φύλλωσης του φθινοπώρου. Πάρτε σοβαρά τις προειδοποιήσεις για ελάφια και μούσους. Το να χτυπάτε ελάφι ή να χαλαρώσετε με το αυτοκίνητό σας μπορεί να σας σκοτώσει, να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό και να σπάσει το όχημά σας. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε ένα κράτος ή μια επαρχία γνωστή για τα κοπάδια ελάφια ή μούσους, πάρτε το χρόνο να μάθετε πώς να αποφύγετε τα ζώα αυτά με το αυτοκίνητό σας.

Πώς να αποφύγετε το χτύπημα ενός ελαφιού

Τα κοπάδια ελαφιών αυξάνονται σε πολλές περιοχές. Οι συγκρούσεις ελάτων αυξάνονται ως αποτέλεσμα. Η ασφαλιστική εταιρεία Automobile State Farm® καταρτίζει ετήσιες στατιστικές σύγκρουσης ελάφια και προβλέπει την πιθανότητα συγκρούσεων ελάφια για κάθε κράτος. Σύμφωνα με το State Farm®, υπάρχουν ελάφια και στις 50 πολιτείες. Η Δυτική Βιρτζίνια οδήγησε τον κατάλογο πιθανότητας σύγκρουσης από το 2007 έως το 2016.

Τα ελάφια εντοπίστηκαν - και χτύπησαν - σε όλους τους τύπους δρόμων, από τις στενές οδούς προς το Baltimore-Washington Parkway του Maryland. Γνωρίζοντας πώς να εντοπίζετε ελάφια και να αποφύγετε το χτύπημά τους θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας για μια στενή συνάντηση με αυτά τα όμορφα αλλά αμυδρά πλάσματα.

Ελάφια ταξίδια σε ομάδες, έτσι είναι απίθανο να δείτε ένα μόνο ελάφι στο δρόμο. Εάν μπορείτε να δείτε μόνο ένα ελάφι, υπάρχουν πιθανότητες ότι υπάρχουν δύο ή τρεις ακόμα στο δάσος, και αν κάποιος τρέξει, όλοι θα το κάνουν.

Είναι πολύ πιθανό να δείτε ελάφια κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, επειδή το φθινόπωρο είναι εποχή ζευγαρώματος ελάφια.

Τα ελάφια είναι πιο ενεργά κατά την αυγή και το σούρουπο, τα οποία, δυστυχώς, είναι και στιγμές που είναι πολύ δύσκολο για τους οδηγούς να εντοπίζουν κινδύνους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ασφαλή οδήγηση στην ελάφια περιοχή.

Δώσε προσοχή

Να είστε προσεκτικοί εάν οδηγείτε την αυγή ή το σούρουπο ή κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος πτώσης. Δεν μπορείτε να δείτε ελάφια αν δεν τους ψάχνετε.

Μειώστε τις αποσταθεροποιήσεις

Βγάλτε το κινητό τηλέφωνο και κρατήστε το θόρυβο στο ελάχιστο. Ζητήστε από τους επιβάτες σας να σας βοηθήσουν να ψάξετε για ελάφια. (Τα παιδιά και τα εγγόνια θα ψάξουν ευτυχώς τα ελάφια, ειδικά εάν λαμβάνουν πόντους για κάθε ελάφι που εντοπίζουν και αναφέρουν.)

Φορέστε την ζώνη ασφαλείας

Επιμένουν ότι όλοι οι επιβάτες κάνουν το ίδιο.

Χρησιμοποιήστε τους προβολείς σας τη νύχτα

Αλλαγή στις υψηλές ακτίνες σας όταν είναι δυνατόν.

Κόψτε ταχύτητα

Μπορείτε πιθανώς να σταματήσετε στο χρόνο για να αποφύγετε το χτύπημα ενός ελαφιού εάν οδηγείτε ή ελαφρώς κάτω από το όριο ταχύτητας.

Σταματήστε και περιμένετε, αναβοσβήνοντας τα φώτα κινδύνου

Εάν βλέπετε ένα ελάφι στο δρόμο, σταματήστε. τελικά θα απομακρυνθεί. Εάν παραμένει ακίνητο, δοκιμάστε να αναβοσβήνετε τους προβολείς σας και να χτυπάτε το κέρατο. Μόλις σκοντάψει, τα ελάφια θα φύγουν από το οδόστρωμα. Θυμηθείτε να περιμένετε το υπόλοιπο της ομάδας να διασχίσει το δρόμο.

Αν μια σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, επιβραδύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο και χτυπήστε το ελαφρό

Μην περιστρέφετε τα ελάφια. Θα μπορούσατε να γυρίσετε το αυτοκίνητό σας, να βγείτε από ένα ανάχωμα ή να χτυπήσετε ένα όχημα. Μπορεί επίσης να συγκρουστείτε με ένα άλλο ελάφι από το κοπάδι.

Πώς να αποφύγετε το χτύπημα μιας μύτης

Οι μώσους και τα ελάφια είναι κούπια βοοειδή ζώων, που σημαίνει ότι συχνά ταξιδεύουν σε ομάδες και είναι πιο δραστήριοι κατά την αυγή και το σούρουπο, αλλά τα δύο είδη δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Moose δεν είναι μόνο πολύ μεγαλύτερο και πιο επιθετική από τα ελάφια, είναι επίσης πολύ λιγότερο προβλέψιμη. Ενώ ένα ελάφι, όταν μετακομίσει, είναι πιθανό να συνεχίσει να τρέχει προς τη μία κατεύθυνση, το moose είναι πιθανό να αλλάξει κατεύθυνση μία ή περισσότερες φορές, διπλασιάζοντας πίσω στις διαδρομές του και παραμένοντας στο δρόμο για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Προειδοποίηση: Οι μύες είναι εξαιρετικά μεγάλα ζώα. Το χτύπημα θα μπορούσε να σας σκοτώσει. Η σύγκρουση με ένα μους θα βλάψει σοβαρά το αυτοκίνητό σας. Επειδή ένας μύτης είναι μεγάλος, με κοκαλιάρικο πόδι και κορμό που μοιάζει με βαρέλι, χτυπώντας ένα μους με το αυτοκίνητό σας θα προκαλέσει πιθανώς το σώμα του μωρού να χτυπήσει την κουκούλα και το παρμπρίζ.

Πότε και πού μπορώ να συναντήσω τον Moose στο δρόμο;

Moose πρέπει να φάτε πολλά φύλλα κάθε μέρα για να επιβιώσουν, έτσι μπορείτε να βρείτε ένα μους μπλοκάρει το μονοπάτι σας ανά πάσα στιγμή. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος του Ιουνίου, όταν τα αρσενικά τείνουν να είναι πιο επιθετικά.

Αν σκοπεύετε να οδηγήσετε σε κράτη ή επαρχίες με μεγάλους πληθυσμούς των πληθυσμών της Αλάσκας, Κολοράντο, Αϊντάχο, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μοντάνα, Ουάσινγκτον, Ουαϊόμινγκ και Νέα Αγγλία και σχεδόν όλος ο Καναδάς, ιδιαίτερα ο Newfoundland , η Αλμπέρτα και το Νιου Μπρούνσγουικ , μια προσεκτική ματιά σε αυτές τις συμβουλές για την επισήμανση και την αποφυγή του μους.

Δώστε προσοχή ανά πάσα στιγμή

Ενώ οι moose είναι πιο δραστήριοι την αυγή και το σούρουπο, περιπλανιούνται σε δρόμους και αυτοκινητόδρομους σε όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας.

Χρησιμοποιήστε τους προβολείς σας

Μην περιμένετε να δείτε το moose εύκολα τη νύχτα. Moose είναι σκούρο και ψηλό, έτσι μπορείτε να μην τους δείτε μέχρι να είστε πολύ κοντά. ( Συμβουλή: Κοιτάξτε ψηλότερα από ό, τι θα κάνατε αν ελέγχονταν για ελάφια, οι μους είναι πολύ ψηλότερα στην πραγματική ζωή από ό, τι εμφανίζονται στις φωτογραφίες.)

Κόψτε ταχύτητα

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αυγή, το σούρουπο και τον ομίχλη. Είναι πιο πιθανό να χτυπήσετε ένα μους, αν δεν μπορείτε να σταματήσετε γρήγορα το αυτοκίνητό σας.

Φορέστε την ζώνη ασφαλείας

Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από το να έχεις ένα μοσχάρι έρθει μέσα από το παρμπρίζ σου είναι να εκτοξεύεται μέσα από τον εαυτό σου επειδή δεν ήταν συνδεδεμένο μέσα.

Να είστε προσεκτικοί στις τυφλές καμπύλες

Ακόμη και σε έναν σημαντικό αυτοκινητόδρομο, μπορείτε να βρείτε ένα μους που στέκεται στο μέσο του δρόμου καθώς στρογγυλεύεστε μια στροφή και θα χρειαστείτε κάθε διαθέσιμο δευτερόλεπτο για να σταματήσετε το αυτοκίνητό σας εγκαίρως.

Σταματήστε το αυτοκίνητό σας

Εάν βλέπετε ένα μοσχάρι στο δρόμο, σταματήστε το αυτοκίνητό σας, ενεργοποιήστε τις λάμπες κινδύνου και αναβοσβήνετε τους προβολείς σας ή χτυπάτε το κέρατο για να προειδοποιήσετε τους άλλους οδηγούς. Μην περιστρέφετε για να αποφύγετε τη μάζα. αυτά τα πλάσματα είναι απρόβλεπτα και μπορούν να μεταφερθούν κατευθείαν στη νέα σας πορεία. Περιμένετε να απομακρυνθεί ο μοσός από το δρόμο και να του δοθεί χρόνος να περπατήσει πολύ μακριά από τον ώμο πριν ξαναρχίσει το όχημά σας. Απομακρύνετέ το αργά σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι μύες στην περιοχή.

Πηγές:

Κράουζ, Ροντ. Παρατηρώντας τις άσπρες ουρές: συμβουλές για την αποφυγή συγκρούσεων ελάφια. " Minot Air Force Base News 22 Οκτωβρίου 2008. Πρόσβαση στις 10 Οκτωβρίου 2010.

Maine Τμήμα Μεταφορών. "Να είστε ένα μοντέλο δρόμου. Θέμα: Ασφάλεια του Moose". Πρόσβαση στις 10 Οκτωβρίου 2010.

Τμήμα Ψαριών και Παιχνιδιών του Νέου Χαμπσάιρ. "Φρένο για το μους: Θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σου." Πρόσβαση στις 10 Οκτωβρίου 2010.

Βιρτζίνια Τμήμα Παιχνιδιών και Εσωτερικής Αλιείας. "Οι οδηγοί, χρησιμοποιήστε την προσοχή για να αποφύγετε το χτύπημα του Deer." Πρόσβαση στις 10 Οκτωβρίου 2010. ενημερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017