Πύργος Belém της Λισαβόνας: Ο πλήρης οδηγός

Στολίζοντας το εξώφυλλο πολλών καρτ-ποστάλ και οδηγών, μια επίσκεψη στον όμορφο Πύργο Belém του Λισαβόνα, που περιλαμβάνεται στην UNESCO, χαρακτηρίζεται από σχεδόν όλα τα δρομολόγια του επισκέπτη. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την επίσκεψη αυτής της δομής 500 ετών, έχουμε συνθέσει αυτόν τον περιεκτικό οδηγό για την ιστορία του πύργου, πώς και πότε να πάτε, συμβουλές για την αγορά εισιτηρίων, τι να περιμένετε όταν είστε μέσα , κι αλλα.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Ιστορία

Τον 15ο αιώνα, ο βασιλιάς και οι στρατιωτικοί σύμβουλοί του διαπίστωσαν ότι τα υπάρχοντα αμυντικά οχυρά της Λισαβόνας στο στόμιο του ποταμού Τάγου δεν παρέχουν επαρκή προστασία από τη θαλάσσια επίθεση. Τα σχέδια καταρτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1500 για να προστεθεί ένας νέος οχυρωμένος πύργος στη βόρεια όχθη του ποταμού, λίγο πιο κάτω, όπου ο Τάγου ήταν στενότερος και ευκολότερος να υπερασπιστεί.

Ένα μικρό νησί του ηφαιστειακού βράχου, λίγο έξω από την ακτή, στο Μπελέμ επιλέχθηκε ως ιδανική τοποθεσία. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1514 και τελείωσε πέντε χρόνια αργότερα, με τον πύργο Castelo de São Vicente de Belém (Κάστρο του Αγίου Βικεντίου της Βηθλεέμ). Καθ 'όλη τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, η δομή ξεκίνησε μια σειρά αναβαθμίσεων και προσθηκών για την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο πύργος κατέληξε να έχει άλλους σκοπούς πέρα ​​από την απλή υπεράσπιση της πόλης από τη θάλασσα. Τα στρατεύματα στέκονταν σε ένα παρακείμενο στρατόπεδο και τα μπουντρούμια του πύργου χρησιμοποιούνταν ως φυλακή για 250 χρόνια.

Χρησίμευσε επίσης ως τελωνείο, εισπράττοντας δασμούς από ξένα πλοία μέχρι το 1833.

Ο πύργος είχε υποχωρήσει μέχρι τότε, αλλά τα μεγάλα έργα συντήρησης και αποκατάστασης δεν ξεκίνησαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1900. Μια σημαντική ευρωπαϊκή έκθεση επιστήμης και πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στον πύργο το 1983, η οποία κατατάχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το ίδιο έτος.

Η πλήρης αποκατάσταση ολόκληρης του έτους ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1998, αφήνοντας τον Πύργο Belém όπως φαίνεται σήμερα. Ανακηρύχθηκε ένα από τα "Επτά Θαύματα της Πορτογαλίας" το 2007.

Πώς να επισκεφθείτε

Στη νοτιοδυτική άκρη των επίσημων ορίων της πόλης της Λισαβόνας, η δημοφιλής γειτονιά του Belém βρίσκεται περίπου πέντε μίλια από περιοχές του κέντρου της πόλης, όπως η Alfama .

Η είσοδος είναι απλή: όλα τα τρένα, τα λεωφορεία και τα τραμ εκτείνονται κατά μήκος του ποταμού από το Cais do Sodre και άλλους κύριους σταθμούς, όλα κοστίζουν κάτω από τρία ευρώ για ένα ενιαίο εισιτήριο. Τα πλοία τρέχουν επίσης στο Μπελέμ, αλλά μόνο από μερικά τερματικά στη νότια όχθη του ποταμού.

Τα ταξί και οι υπηρεσίες μοιράσματος βόλτας όπως το Uber είναι επίσης φθηνές, ειδικά όταν ταξιδεύουν σε μια ομάδα, και είναι επίσης μια ευχάριστη, επίπεδη βόλτα κατά μήκος της προκυμαίας κάτω από την εντυπωσιακή γέφυρα του Απριλίου 25, με πολλά άλλα αξιοθέατα, μπαρ και εστιατόρια κατά μήκος του δρόμου .

Παρόλο που ο Πύργος Belém ήταν αρχικά ελεύθερος στον ποταμό Τάγο, οι επακόλουθες επεκτάσεις της κοντινής όχθης του ποταμού σημαίνει ότι τώρα περιβάλλεται από το νερό μόνο με την παλίρροια. Η πρόσβαση στον πύργο γίνεται μέσω μιας μικρής γέφυρας.

Ο πύργος ανοίγει στους επισκέπτες από τις 10 π.μ., κλείνοντας στις 5:30 μ.μ. από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο και στις 6:30 το υπόλοιπο της χρονιάς. Παραδόξως, η τελευταία είσοδος είναι στις 5 μ.μ., ανεξάρτητα από το χρόνο κλεισίματος.

Όταν προγραμματίζετε την επίσκεψή σας, σημειώστε ότι ο πύργος είναι κλειστός κάθε Δευτέρα, καθώς και την Πρωτοχρονιά, την Κυριακή του Πάσχα, την Πρωτομαγιά (1 Μαΐου), την Ημέρα του Αγίου Αντωνίου (13 Ιουνίου) και την Ημέρα των Χριστουγέννων.

Μπορείτε ακόμα να τραβήξετε φωτογραφίες του εντυπωσιακού εξωτερικού χώρου όταν ο πύργος δεν είναι ανοιχτός, φυσικά, αλλά δεν θα μπορέσετε να μπείτε μέσα. Περπατήστε στα δεξιά του πύργου για τις καλύτερες φωτογραφίες, μακριά από τη γραμμή και την πολυσύχναστη περιοχή πεζών. Ηλιοβασίλεμα είναι μια ιδιαίτερα καλή στιγμή για τα πλάνα του πύργου, πλαισιωμένο από τον ποταμό και πορτοκαλί ουρανό.

Λόγω της δημοτικότητάς του και του σχετικά μικρού μεγέθους του, ο ιστότοπος παίρνει πολύ απασχολημένος το καλοκαίρι, ειδικά από αργά το πρωί μέχρι το απόγευμα, όταν εμφανίζονται πολλά από τα τουριστικά λεωφορεία και ομάδες. Για μια πιο χαλαρή εμπειρία, αξίζει να φτάσετε νωρίς, ή προς το τέλος της ημέρας. Οι γραμμές συχνά αρχίζουν να σχηματίζουν μισή ώρα πριν το χρόνο ανοίγματος και καθώς οι άνθρωποι επιτρέπονται μόνο μέσα και έξω σε ομάδες, μπορεί να είναι αργή.

Αναμείνετε να περάσετε περίπου 45 λεπτά μέσα.

Μέσα στον Πύργο

Για τους περισσότερους επισκέπτες, το προβάδισμα του Πύργου Belém είναι η ανοιχτή βεράντα στην κορυφή - αλλά μην προσπαθήστε να βιαστούμε από την υπόλοιπη δομή για να φτάσετε εκεί. Μια ενιαία στενή, απότομη σκάλα παρέχει πρόσβαση σε όλους τους ορόφους, συμπεριλαμβανομένης της οροφής, και μπορεί να γίνει αρκετά γεμάτο. Ένα ερυθρό / πράσινο σύστημα φωτεινών σηματοδοτών ελέγχει αν μπορούν να ανέβουν ή να κατεβαίνουν οι άνθρωποι σε μια δεδομένη στιγμή και η αναμονή παρέχει μια δικαιολογία για να εξερευνήσετε κάθε όροφο κατά τη διαδρομή προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Το ισόγειο κάποτε φιλοξένησε το πυροβολικό του πύργου, με κανόνια στραμμένα απέναντι από το ποτάμι μέσα από τα στενά ανοίγματα παραθύρων. Πολλά από αυτά τα μεγάλα όπλα παραμένουν στη θέση τους σήμερα. Κάτω από αυτά (και επομένως κάτω από την ίσαλο γραμμή) βρίσκεται το περιοδικό, το οποίο αρχικά χρησίμευε για την αποθήκευση πυρίτιδας και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού, και στη συνέχεια μετατράπηκε σε σκοτεινή και υγρή φυλακή σε μεταγενέστερους αιώνες.

Πάνω από αυτό βρίσκεται η αίθουσα του κυβερνήτη, όπου εννέα διαδοχικοί κυβερνήτες εργάστηκαν για πάνω από τρεις αιώνες. Λίγα απομεινάρια στο θάλαμο τώρα, αλλά αξίζει να σφίγγετε το δρόμο σας μέσα από τις στενές σήραγγες σε κάθε άκρο για να φτάσετε στους συνημμένους πυργίσκους. Από ένα από αυτά, μπορείτε να δείτε ένα μικρό πέτρινο γλυπτό από κεφάλι ρινόκερου, το οποίο προφανώς δημιουργήθηκε για να τιμήσει την άφιξη ενός από τους πρώτους ρινόκερους στην Ευρώπη ως δώρο για τον βασιλιά Μανουήλ 1 το 1514.

Ανεβείτε πάλι για να μπείτε στην αίθουσα του βασιλιά. Το ίδιο το δωμάτιο είναι σχετικά εκπληκτικό, αλλά παρέχει πρόσβαση σε μπαλκόνι αναγεννησιακού στιλ με υπέροχη θέα στην κάτω βεράντα και στον ποταμό. Πάνω από αυτό βρίσκεται η αίθουσα ακροατηρίων στον τρίτο όροφο και στον τέταρτο όροφο το πρώην παρεκκλήσι που έχει μετατραπεί σε μικρό θέατρο με ιστορικό βίντεο του πύργου και της Πορτογαλικής Εποχής της Ανακάλυψης.

Τελικά, φτάνετε στην κορυφή, θα ανταμειφθείτε με μια καταπληκτική θέα πάνω από τα τείχη της προκυμαίας, του ποταμού και της γύρω περιοχής. Η γέφυρα και το άγαλμα του Χριστού Σωτήρος στις 25 Απριλίου στην απέναντι όχθη είναι σαφώς ορατά και είναι το ιδανικό μέρος για να τραβήξετε μερικές εικονικές φωτογραφίες της Λισαβόνας.

Αγορά εισιτηρίων

Ένα εφάπαξ εισιτήριο για ενήλικες κοστίζει έξι ευρώ, με έκπτωση 50% για τους επισκέπτες ηλικίας 65 ετών και άνω, όσους διαθέτουν κάρτα φοιτητών ή νέων και οικογένειες δύο ενηλίκων και δύο ή περισσότερα παιδιά κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ελεύθερα.

Είναι επίσης δυνατό να αγοράσετε ένα συνδυασμένο εισιτήριο που σας δίνει πρόσβαση στο Πύργο του Μπέλεμ και στο κοντινό Μοναστήρι της Ιερώνυμος και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για € 12.

Μια σημαντική συμβουλή: κατά τη διάρκεια πολυάσχολων περιόδων, αξίζει να αγοράσετε το εισιτήριό σας πριν φτάσετε στον πύργο. Μπορεί να αγοραστεί από το κοντινό γραφείο πληροφοριών τουριστών ή ως μέρος του συνδυασμού που αναφέρεται παραπάνω. Η συχνά μακρά γραμμή για τα εισιτήρια στον ίδιο τον πύργο είναι ξεχωριστή από τη γραμμή εισόδου και μπορεί να παραλειφθεί εξ ολοκλήρου αν έχετε ήδη μία.

Σημειώστε ότι ακόμη και αν έχετε ελεύθερη πρόσβαση μέσω ενός δελτίου της Λισαβόνας, θα πρέπει ακόμα να πάρετε ένα εισιτήριο - το ίδιο το δελτίο δεν θα σας οδηγήσει μέσα στον πύργο.

Όταν τελειώσετε

Δεδομένης της θέσης του, είναι λογικό να συνδυάσετε μια επίσκεψη στον Πύργο του Μπελέ με άλλα κοντινά αξιοθέατα. Η μεγαλοπρεπής Μονή Ιερώνυμος απέχει μόνο 10-15 λεπτά με τα πόδια και, όπως αναφέρθηκε, συνδυαστικά εισιτήρια και για τα δύο αξιοθέατα είναι διαθέσιμα σε μειωμένη τιμή.

Κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται το αρτοποιείο Pastéis de Belém, το αρχικό σπίτι του διάσημου παστέλ de nata της Πορτογαλίας, μετά την αναρρίχηση πάνω και κάτω σε αυτές τις 200+ σκάλες, μια μικρή περιποίηση είναι σίγουρα εντάξει! Μπορεί να υπάρχει και μια μακρά γραμμή εκεί, αλλά αξίζει πολύ την αναμονή.

Τέλος, για κάτι λιγότερο ιστορικό, αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέρον, περπατήστε κατά μήκος της προκυμαίας στο MAAT (Μουσείο Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας). Στεγασμένος σε έναν πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ανοίγει μόνο το 2016, θα πληρώσετε € 5-9 για να μπείτε μέσα - ή, αν δεν έχετε γεμίσει ακόμα φωτογενή σημεία, απλά ανατρέξτε στην κορυφή στην περιοχή προβολής για Ελεύθερος.