Πρέπει ακόμα να ανησυχείς για το Zika;

Οι ανησυχίες για τον ιό Zika έχουν προκαλέσει πολλούς ταξιδιώτες να ξανασκεφτούν τα σχέδια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην πραγματικότητα, αρκετοί αθλητές αποφάσισαν να παραιτηθούν από τους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, μεταξύ των οποίων οι παίκτες του γκολφ Jason Day και Vijay Singh και ο ποδηλάτης Tejay van Garderen, λόγω του ιού Zika. Με τον ιό που εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Κεντρική και Νότια Αμερική, την Καραϊβική και τις νότιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιο πρόσφατα νέα της Zika.

Τι γνωρίζουμε για το Zika;

Ο ιός Zika εξακολουθεί να είναι αρκετά νέος στη Λατινική Αμερική, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα και προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τις σειρές λόγω της σύνδεσής του με τα γενετικά ελαττώματα. Ενώ το Zika είναι ένας γενικά ήπιος ιός και ως εκ τούτου δεν αποτελεί ανησυχία για τους υγιείς ενήλικες, τα προβλήματα που σχετίζονται με το Zika εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη βορειοανατολική Βραζιλία, όπου οι γιατροί παρατήρησαν έναν εκπληκτικό αριθμό μωρών που γεννήθηκαν με δυσπλασία του εγκεφάλου που ονομάζεται μικροκεφαλία. Από τότε έχουν διεξαχθεί μελέτες οι οποίες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ Zika και μικροκεφαλίας.

Το Zika μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες όταν μια έγκυος συμβάλλει στον ιό, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί σε έμβρυο μέσω του πλακούντα. Όταν συμβεί αυτό, το Zika μπορεί να προκαλέσει στο μωρό να αναπτύξει ένα ασυνήθιστα μικρό κεφάλι, το οποίο συχνά σχετίζεται με έναν υπανάπτυκτο εγκέφαλο. Η σοβαρότητα αυτής της πάθησης ποικίλλει, αλλά μερικά μωρά που γεννιούνται με μικροκεφαλία θα έχουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις, απώλεια ακοής και / ή απώλεια όρασης και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε θάνατο.

Το Zika συνδέθηκε επίσης με το σύνδρομο Guillain-Barre, μια προσωρινή αλλά δυνητικά σοβαρή παράλυση. Υπάρχει περίπου 1 στα 4000-5000 πιθανότητες ότι ένα άτομο που έχει μολυνθεί με το Zika θα έχει αυτή την κατάσταση.

Πώς διαδίδεται ο Zika; Πού είναι η Zika;

Το Zika μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια. Όπως και ο δάγκειος πυρετός και το chikungunya, το Zika μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti , το οποίο αναπτύσσεται σε τροπικά κλίματα.

Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες που προκαλούνται από κουνουπιές, το Zika μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω του σεξ και από μια έγκυο γυναίκα στο αγέννητο παιδί της.

Η Zika δραστηριοποιείται σήμερα σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική, με εξαίρεση τη Χιλή και την Ουρουγουάη. Επιπλέον, η Zika αναμένεται να εξαπλωθεί σε μέρη των ΗΠΑ όπου ζει το κουνούπι Aedes aegypti - η Φλόριντα και η ακτή του Κόλπου. Οι περιπτώσεις Zika έχουν επίσης αναφερθεί σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη όπου οι ταξιδιώτες επιστρέφουν από το Πουέρτο Ρίκο, τη Βραζιλία και άλλες περιοχές όπου υπάρχει Zika και στη συνέχεια μεταδίδουν τον ιό στους συνεργάτες τους μέσω της σεξουαλικής μετάδοσης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ακυρωθούν λόγω του Zika;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει την απόφασή του να μην αναβάλει ή να ακυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πρόκειται να αρχίσουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο. Η συλλογιστική τους περιλαμβάνει το γεγονός ότι η μετάδοση του Zika αναμένεται να μειωθεί όσο αρχίζει το χειμώνα στη Βραζιλία και ότι οι επισκέπτες μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού λαμβάνοντας προφυλάξεις, ειδικά χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικό. Ωστόσο, περίπου 150 επιστήμονες ζήτησαν από την ΠΟΥ να επανεξετάσει, αναφέροντας ανησυχίες ότι μερικές από τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες θα μεταφέρουν τον ιό πίσω στις χώρες καταγωγής τους.

Ποιος πρέπει να αποφύγει το ταξίδι λόγω του Zika;

Η ΠΟΥ συστήνει ότι οι έγκυες γυναίκες δεν ταξιδεύουν σε περιοχές όπου η Ζίκα εξαπλώνεται ενεργά.

Οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες σύντομα ή οι σύντροφοι των γυναικών που μπορεί να είναι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα ταξίδια ή να καθυστερούν την εγκυμοσύνη. Πιστεύεται ότι ο ιός Zika μπορεί να ζήσει σε έγκυες γυναίκες για περίπου δύο μήνες, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα σε άνδρες και μη έγκυες γυναίκες.

Τελευταία νέα σχετικά με ένα εμβόλιο Zika

Ένα εμβόλιο Zika αναπτύσσεται επί του παρόντος. Επειδή ο ιός είναι παρόμοιος με τον κίτρινο πυρετό και τον δάγκειο πυρετό, ένα εμβόλιο μπορεί να αναπτυχθεί σχετικά εύκολα. Ωστόσο, η δοκιμή του εμβολίου θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.