Νότιο Γουόλντ-Γουότερμσγουικ

Το πλοίο Walberswick (ή το πλοίο Southwold-Walberswick όπως το αποκαλούν ορισμένοι) συνδέει δύο από τις ωραιότερες παραλίες στην ακτή του Suffolk μέσω των ταχέων παλιρροϊκών ρευμάτων του ποταμού Blythe.

Δεν είμαι σίγουρος τι περιμέναμε όταν έφτασα στην αποβάθρα, αλλά μια τυχαία ποικιλία τουριστών, πεζοπόρων και παραθαλάσσιων ηλιοθεραπευτών, καθώς και ένα buggy για τα μωρά, δύο σκυλιά και ένα μοτοσικλετιστικό ποδήλατο, όλα που περιμένουν να επιβιβαστούν σε μια λέμβο, πιθανότατα δεν ήταν αυτό.

Έχουν λειτουργήσει μια τακτικά προγραμματισμένη και αδειοδοτημένη υπηρεσία που διασχίζει το στόμα του ποταμού Blythe από το 1236. Σήμερα είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα φεριμπότ πλοία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως μέρος μιας ωραίας ημέρας, οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν χρόνο στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη του Southwold, πριν επιβιβαστούν στο πλοίο με το πλοίο στο νοτιότερο άκρο της Southwold Beach (το φιλικό προς τα σκυλιά τέλος). Το σκάφος διαρκεί περίπου δύο λεπτά για να διασχίσει το λιμάνι Walberswick και είναι έπειτα ένας σύντομος περίπατος σε μια άλλη μακρά, άσπρη άμμο, φιλική προς τα σκυλιά παραλία, καθώς και ένα από τα ωραιότερα παμπ στην ακτή του Suffolk, The Anchor at Walberswick.

Περισσότερες εκπλήξεις

Την ημέρα που το δοκιμάσαμε, μια κατάλληλη νεαρή γυναίκα μας έτρεξε. Και παρόλο που το σκάφος (το οποίο μεταφέρει 11 άτομα, συν τα σκυλιά και τα ποδήλατα) ήταν γεμάτο, τα χέρια του δεν ήταν τόσο μυϊκά όσο η Madonna. Η τεχνική της - που ταξιδεύει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση - φαινόταν να δείχνει το σκάφος στο κέντρο του ρεύματος, ελαφρώς ανάντη της αποβάθρας, αφήνοντας το γρήγορο ρεύμα να γυρίσει το σκάφος μικρής σειράς και να το μεταφέρει στην αντίθετη αποβάθρα.

Πρόκειται για μια τεχνική που η Εκκλησία Dani, η ναυαγοσώστη μας, έχει τελειοποιήσει από την ηλικία των έξι ετών και συνόδευσε τον πατέρα της - τον πορθμείο πριν από την - πίσω και πίσω στο μικρό ξύλινο σκάφος. Σε μια συνέντευξη που υπέβαλε το BBC, ο Ντάνι εξήγησε ότι η οικογένειά της λειτουργεί το πλοίο εδώ και περισσότερα από 125 χρόνια και είναι η πέμπτη γενιά της οικογένειάς της που τη διατήρησε - διατηρώντας την παράδοση του πλοίου πάνω από 800 χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, το 1885, όταν ο αδελφός του παππού του ήταν ο πρώτος στην οικογένειά του για να τρέξει το πλοίο, αντικατέστησε το σκάφος με ένα χειροκίνητο αλυσοπρίονο (αργότερα ατμοκίνητο). Αλλά το 1942, όταν άλλαξε η διαμόρφωση του μικρού λιμανιού, το αλυσοπρίονο κατέστη ανέφικτο και η παραδοσιακή βάρκα επανήλθε στην υπηρεσία.

Παρακολουθήστε την πλήρη συνέντευξη του BBC.

Ο Dani έχει γράψει ένα βιβλίο για την ιστορία αυτού του ασυνήθιστου μικρού πορθμείου. Η ιστορία του πορθμείου Southwold-Walberswick , από την εκκλησία Dani με την Ann Gander, δημοσιεύθηκε από την Holm Oak Publishing και διατίθεται από διάφορους ηλεκτρονικούς βιβλιοπώλες.

Τα δρομολόγια πλοίων Southwold-Walberswick