Μπορώ να ταξιδέψω στο Περού με ποινικό μητρώο;

Τον Φεβρουάριο του 2013, η κυβέρνηση του Περού ανακοίνωσε νέα μέτρα για να κρατήσει τους αλλοδαπούς με ποινικό μητρώο να εισέλθουν στη χώρα.

Σύμφωνα με μια έκθεση στην La Republica, τότε ο Πρωθυπουργός κ. Juan Jiménez δήλωσε ότι οι νέοι νόμοι αποσκοπούσαν στη διατήρηση των "ανεπιθύμητων" αλλοδαπών από την είσοδο στο Περού.

Ο Jiménez πρόσθεσε: «Με αυτόν τον τρόπο, ξένοι συμπατριώτες, καθώς και λαθρεμπόροι διαφόρων εθνικοτήτων, παράνομους ανθρακωρύχους και άλλοι ξένοι πολίτες που εμπλέκονται σε δραστηριότητες χαρακτηριστικές του οργανωμένου εγκλήματος, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα».

Οι νέοι νόμοι περί μετανάστευσης σχετικά με τα ποινικά μητρώα φαίνεται ότι στοχεύουν κατά κύριο λόγο τους αλλοδαπούς που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα ή / και συναφείς δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο και η παράνομη εξόρυξη.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Jiménez δήλωσε πολύ σαφώς ότι «Σήμερα το Περού μπορεί να εμποδίσει την είσοδο ενός αλλοδαπού που έχει οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τη συμπεριφορά του είτε στο εξωτερικό είτε στη χώρα».

Όπως συμβαίνει συχνά με τους Περουβικούς νόμους, παρέμεινε ένας βαθμός αβεβαιότητας. Εάν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα, ή θα άρχιζε επίσης το Περού να αρνείται την είσοδο σε άτομα με μικρότερο ποινικό μητρώο;

Ταξιδεύοντας στο Περού με ποινικό μητρώο

Εάν έχετε καταδικαστεί για σοβαρό έγκλημα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, ο βιασμός ή η δολοφονία, μπορείτε εύλογα να περιμένετε να σας αρνηθεί την είσοδο στο Περού. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε ποινικό μητρώο που συνδέεται με τις προαναφερθείσες δραστηριότητες: οργανωμένο έγκλημα, λαθρεμπόριο, παράνομη εξόρυξη ή συμβατικές δολοφονίες.

Αλλά τι γίνεται με άλλα - μικρότερα - πλημμέλημα;

Λοιπόν, το Περού σίγουρα δεν αρνείται την είσοδο σε κάθε ξένο επισκέπτη με ποινικό μητρώο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά με αλλοδαπούς που εισέρχονται στο Περού σε απλή κάρτα εισόδου / εξόδου Tarjeta Andina , οι συνοριοφύλακες δεν εκτελούν ακόμη έλεγχο ιστορικού για τις νέες αφίξεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την επιβολή πλήρους απαγόρευσης στους αλλοδαπούς με ποινικό μητρώο.

Εάν πρέπει να υποβάλετε αίτηση για μια συγκεκριμένη θεώρηση προτού ταξιδέψετε στο Περού, τότε θα πρέπει πιθανώς να δηλώσετε ποινικό μητρώο εάν έχετε ένα. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να παραβλεφθούν τα ελαφρά παραπτώματα και να χορηγηθεί η θεώρησή σας.

Σε γενικές γραμμές, δεν φαίνεται ότι το Περού προσπαθεί ενεργά να αρνηθεί - ή ακόμα και να αρνηθεί - πρόσβαση σε όλους τους αλλοδαπούς με ποινικό μητρώο.

Αν έχετε ποινικό μητρώο λόγω περιληπτικής παράβασης, είναι απίθανο να σας απαγορευτεί η είσοδος στο Περού. Όποτε είναι δυνατόν, ωστόσο, προσπαθήστε να ζητήσετε συμβουλές από την πρεσβεία σας στο Περού , ειδικά εάν έχετε αμφιβολίες - ή ένα σοβαρότερο ποινικό μητρώο.