Μπορώ να ασχοληθώ με τη φυματίωση στο αεροπορικό ταξίδι μου;

Είναι δυνατό, αλλά όχι πολύ πιθανό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων στη Γη μολύνονται από Mycobacterium tuberculosis , τα βακτήρια που προκαλούν φυματίωση (TB), αν και όχι όλα αυτά τα άτομα έχουν ή θα αναπτύξουν την ασθένεια.

Τα αεροπορικά ταξίδια έχουν διευκολύνει την εξάπλωση βακτηριδίων που προκαλούν ασθένειες. Δεδομένου ότι η φυματίωση μεταδίδεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων, που συνήθως δημιουργούνται με βήχα ή φτάρνισμα, οι άνθρωποι που κάθονται κοντά σε επιβάτη με ενεργό λοίμωξη ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δεν μπορείτε να συμβάλετε στη φυματίωση αγγίζοντας τα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από ένα μολυσμένο άτομο, ούτε μπορείτε να πάρετε φυματίωση κουνώντας τα χέρια σας, φιλώντας κάποιον με φυματίωση ή φαγητό που μοιράζεται κάποιος ο οποίος έχει φυματίωση.

Ενώ μερικοί επιβάτες αεροπορικών εταιρειών είναι προ-εξετασμένοι για φυματίωση, οι περισσότεροι δεν είναι. Κατά κανόνα, οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών που εισέρχονται σε μετανάστες, σπουδαστές σε θεωρήσεις, πρόσφυγες, στρατιωτικά μέλη και οικογένειες που επιστρέφουν από το εξωτερικό καθήκον, αιτούντες άσυλο και μακροχρόνιοι επισκέπτες εξετάζονται για φυματίωση πριν από την ημερομηνία αναχώρησής τους. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες και ταξιδιώτες αναψυχής δεν χρειάζεται να εξεταστούν για φυματίωση και αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που δεν συνειδητοποιούν ότι είναι μολυσμένοι ή που γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και ταξιδεύουν ούτως ή άλλως μπορεί να διαχέουν τα βακτήρια σε άτομα που κάθονται κοντά τους.

Στην ιδανική περίπτωση, οι ταξιδιώτες που γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν αεροπορικώς μέχρι να υποβληθούν σε θεραπεία για τη νόσο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Πρακτικά, ωστόσο, θα μπορούσε να προκύψει μια κατάσταση στην οποία οι ταξιδιώτες δεν ήξεραν ότι ήταν μολυσμένοι ή ήξεραν, δεν άρχισαν θεραπεία και πέταξαν ούτως ή άλλως.

Σύμφωνα με την ΠΟΥ, δεν σημειώθηκαν περιπτώσεις μετάδοσης της φυματίωσης σε περιπτώσεις όπου ο συνολικός χρόνος που περνούσαν οι επιβάτες στο αεροπλάνο, συμπεριλαμβανομένων τυχόν καθυστερήσεων καθώς και χρόνου πτήσης, ήταν μικρότεροι από οκτώ ώρες.

Η διαβίβαση της φυματίωσης από επιβάτη σε επιβάτη έχει επίσης ιστορικά περιοριστεί στην περιοχή γύρω από τον μολυσμένο επιβάτη, η οποία περιλαμβάνει τη σειρά των μολυσμένων επιβατών, δύο σειρές πίσω και δύο σειρές μπροστά. Ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται εάν ενεργοποιηθεί το σύστημα αερισμού του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια καθυστερήσεων εδάφους που διαρκούν μισή ώρα ή περισσότερο.

Η ΠΟΥ δεν εντοπίζει κανένα αυξημένο κίνδυνο για τους επιβάτες που ταξιδεύουν με μέλος του πληρώματος πτήσης που είναι μολυσμένο με M. tuberculosis .

Σε ένα βέλτιστο σενάριο, μια αεροπορική εταιρεία θα έχει στοιχεία επικοινωνίας για κάθε επιβάτη και θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με τις αρχές δημόσιας υγείας εάν είναι απαραίτητη η κοινοποίηση των επιβατών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν όλοι οι επιβάτες που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο. Ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση στους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να εντοπίσουν και να ενημερώσουν τους επιβάτες που κάθονταν κοντά σε μολυσμένο επιβάτη, είτε αυτός ο επιβάτης ήταν αποφασισμένος να μολυνθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης είτε να μολυνθεί εντός του τριμήνου που προηγείται της πτήσης.

Η κατώτατη γραμμή

Εάν ο γιατρός σας σας πει ότι έχετε μολυσματική φυματίωση και δεν πρέπει να πετάξετε, παραμείνετε στο σπίτι. Θα περάσετε άλλους ταξιδιώτες σε κίνδυνο αν πετάξετε πριν αρχίσει η θεραπεία σας.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσής σας σε μολυσματική φυματίωση με πτήσεις σε μικρότερες (λιγότερο από οκτώ ώρες) πτήσεις.

Η παροχή ακριβών και ευανάγνωστων πληροφοριών επικοινωνίας στην αεροπορική σας εταιρεία και στους τελωνειακούς και μεταναστευτικούς αξιωματούχους θα επιτρέψει στις αρχές δημόσιας υγείας να επικοινωνήσουν μαζί σας εάν διαπιστώσουν ότι ενδέχεται να έχετε εκτεθεί σε λοιμώδη φυματίωση στην πτήση σας. Εάν επικοινωνείτε με την αεροπορική σας εταιρεία ή με τελωνειακούς υπαλλήλους επειδή έχετε εκτεθεί σε φυματίωση, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας και επιμείνετε να υποβληθείτε σε δοκιμασία για λοιμώδη φυματίωση σε κατάλληλο χρονικό διάστημα.

Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε μια περιοχή όπου υπάρχει μολυσματική φυματίωση, συζητήστε τα σχέδιά σας με το γιατρό σας πριν το ταξίδι σας. Μπορεί να θέλετε να έχετε τον γιατρό σας οθόνη σας για λοιμώδη φυματίωση οκτώ με δέκα εβδομάδες μετά την επιστροφή σας στο σπίτι.

Πηγές:

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. CDC Health Information για το Διεθνές Ταξίδι 2008 ("Κίτρινο Βιβλίο"). Πρόσβαση στις 20 Μαρτίου 2009. http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-2012-home.htm

Φυματίωση και αεροπορικά ταξίδια: κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και τον έλεγχο. 3η έκδοση. Γενεύη: Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. 2008. 2, Φυματίωση σε αεροσκάφη. Πρόσβαση στις 20 Οκτωβρίου 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK143710/

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πρόσβαση στις 20 Μαρτίου 2009. Φυματίωση και αεροπορικά ταξίδια: Οδηγίες για την πρόληψη και τον έλεγχο, δεύτερη έκδοση, 2006.