Μια σύντομη ιστορία της κομητείας Sonoma, μέρος 1

Πρώιμη ιστορία της επαρχίας Sonoma - Ιθαγενείς φυλές στην εξέγερση της σημαίας των αρκούδων

Φυσικές φυλές

Μιλάμε πολύ για το κρασί και την "καλή ζωή." Αλλά οι πρώτοι κάτοικοι του Sonoma County, οι κάτοικοι των φυλών Pomo, Miwok και Wappo φαίνεται να είναι αυτοί που πραγματικά ήξεραν πώς να ζήσουν. Οι περισσότεροι ιστορικοί λογαριασμοί τις χαρακτηρίζουν ως αρκετά ειρηνικές κοινωνίες. Η επιβίωση δεν ήταν τόσο σκληρή με όλα τα άφθονα φρούτα και τα ψάρια, την άγρια ​​φύση και τους ήπιους χειμώνες. Επιπλέον, τότε δεν είχαν υποθήκη για να ανησυχούν.

Έτσι, κατέληξαν με πολύ ελεύθερο χρόνο για να κάνουν όλα εκείνα τα πράγματα που οι άνθρωποι επιθυμούν ότι θα μπορούσαν να κάνουν αν είχαν απλά περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαν να ξεφύγουν με την οικογένεια και τους φίλους τους, να τραγουδούν και να χορεύουν, να αγκαλιάζουν την πνευματικότητα τους, να απολαμβάνουν τη φύση και να δημιουργούν τέχνη.

Για παράδειγμα, οι Ινδοί Pomo έκαναν μια τεράστια ποικιλία από καλάθια για πολλές ανάγκες. Αλλά, είχαν επίσης το χρόνο να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και να δημιουργήσουν καλάθια που δεν ήταν μόνο λειτουργικά, αλλά και καλλιτεχνικά και όμορφα. Στην πραγματικότητα, τα καλάθια Pomo είναι από τα πιο βραβευμένα, αν όχι τα πιο βραβευμένα, στον κόσμο. Μερικές από τις μεγαλύτερες συλλογές μπορούν να βρεθούν στο Smithsonian και στο Κρεμλίνο. Υπάρχει επίσης ένα ωραίο στο Μουσείο Jesse Peter στο Santa Rosa Junior College. Και το Μουσείο County Mendocino στο Willits στεγάζει μερικά καλάθια από την Elsie Allen. Ο Άλεν ήταν ένας διάσημος ινδουιστής εκπαιδευτής του Pomo, ακτιβιστής και μπάσκερ που ζούσε στην κομητεία Sonoma στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Το Γυμνάσιο Elsie Allen στη νοτιοδυτική Santa Rosa πήρε το όνομά της.

Οι πρώτοι ευρωπαίοι εγκαταστάτες

Μερικοί πιστεύουν ότι ο Sir Frances Drake, ο πρώτος Άγγλος που έπλευσε σε όλο τον κόσμο, προσγειώθηκε στο Campbell Cove του Bodega Bay το 1577, κατά τη διάρκεια αυτής της περίφημης εκστρατείας. (Περίπου 50 χρόνια πριν, ο Ferdinand Magellan της Πορτογαλίας ήταν ο πρώτος άνθρωπος της γνωστής ιστορίας για να περιπλανηθεί τον πλανήτη.) Αλλά, μέχρι στιγμής, κανείς δεν ξέρει σίγουρα από πού προσγειώθηκε και είναι ένα μάλλον αμφισβητούμενο θέμα, ακτή για τη διάκριση.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο πρώτος μόνιμος οικισμός που χτίστηκε στην κομητεία Sonoma από μη ντόπιους δεν κατασκευάστηκε από τους Άγγλους και δεν κατασκευάστηκε από τους Ισπανούς. Χτίστηκε από τους Ρώσους.

Πολλοί Ρώσοι παγιδευτές είχαν πάει στην Αλάσκα για να σκοτώσουν τις βίδρες για την αγαπημένη τους γούνα. Καθώς ο πληθυσμός της βίδρας μειώθηκε, οι παγιδευτές κινήθηκαν πιο νότια. Το 1812 μια ομάδα από αυτούς προσγειώθηκε στο κόλπο Bodega και ίδρυσε έναν οικισμό βόρεια από εκεί. Ονομάστηκαν το φρούριο "Ross", ένα παλιό όνομα για τη "Ρωσία". (Το Fort Ross είναι τώρα ένα κρατικό πάρκο της Καλιφόρνια.)

Οι Ισπανοί, δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτό. Περνούσαν από το Μεξικό κατά μήκος των αποστολών της Ακτής Καλιφόρνιας και διεκδίκησαν γη για την Ισπανία. Το νέο ρωσικό φρούριο τον ενέπνευσε να βιαστεί πέρα ​​από το Σαν Φρανσίσκο και να χτίσει νέες αποστολές προς τα βόρεια και να αρπάξει την επικράτεια πριν κάποιος άλλος κινηθεί. Και ο πατέρας Jose Altimira, ένας φιλόδοξος νέος ιερέας στην αποστολή Σαν Φρανσίσκο, πίστευε ότι ήταν απλώς ο άνθρωπος Κάνε το.

Η Altimira κατευθύνθηκε βόρεια και εξέτασε πολλά περιουσιακά στοιχεία στις πεταλούδες Petaluma, Suisun και Napa. Τέλος επέλεξε την κοιλάδα Sonoma ως το ιδανικό μέρος για να ζήσει. Η αποστολή του Francisco Solano, γνωστότερη ως αποστολή Sonoma, χτίστηκε σε αυτό που θα γίνει η πόλη του Sonoma.

Μέχρι τότε, το Μεξικό είχε ήδη δηλώσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. Και λίγο αργότερα, η κυβέρνηση του Μεξικού αποφάσισε να καταργήσει συνολικά το σύστημα αποστολής. Έτσι, η αποστολή στο Sonoma ήταν το τελευταίο και βορειότερο που χτίστηκε, και το μόνο που χτίστηκε κάτω από τη μεξικανική κυριαρχία. Αν κοιτάξετε έναν χάρτη μπορείτε να δείτε πώς η ισπανική / μεξικανική επιρροή εξαφανίστηκε ακριβώς γύρω από το σημείο όπου χτίστηκε η τελική αποστολή. Καθώς πηγαίνετε βόρεια στην ακτή της Καλιφόρνιας, θα δείτε πολλές πόλεις με ονόματα που αρχίζουν με San και Santa, Los και Las. Η Santa Rosa είναι η τελευταία.

Αν και η αποστολή Sonoma χτίστηκε για να αναχαιτίσει τον αποικισμό από άλλους, ιδιαίτερα από τους Ρώσους, οι Ρώσοι δεν φαινόταν να προσβάλλουν. Στην πραγματικότητα, οι λαοί από το Φορτ Ρος δεν εμφανίστηκαν μόνο για την αφοσίωση της εκκλησίας της αποστολής, αλλά έφεραν ακόμα και βωμούς, κηροπήγια και καμπάνα.

Η αποστολή αυξήθηκε, αλλά από τη δεκαετία του 1830 η μεξικανική κυβέρνηση αποφάσισε να διαλύσει το σύστημα αποστολής. Ο 27χρονος στρατηγός Mariano Guadalupe Vallejo απεστάλη στο Sonoma το 1835 για να επιβλέπει την εκκοσμίκευση της αποστολής Sonoma. Τους δόθηκαν επίσης εντολές για να διευθετήσουν την περιοχή για να διεκδικήσουν την απαίτηση του Μεξικού και να εμποδίσουν τους Ρώσους να προχωρήσουν.

Ο στρατηγός Vallejo

Ο Vallejo θέλησε να εργαστεί για να διευθετήσει τη γη. Έλαβε 66.000 στρέμματα στο Petaluma για τον εαυτό του και ανέπτυξε ένα ράντσο εκεί. Το Petaluma Adobe είναι τώρα ένα Πολιτειακό Ιστορικό Πάρκο. Καθώς οι αποστολές Sonoma και San Rafael διαλύθηκαν, μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου και πολλοί Ινδοί εργάτες απορροφήθηκαν από τα αγροκτήματα του Vallejo.

Το υπόλοιπο μέρος της γης χωρίστηκε σε άλλους, πολλοί από τους οποίους ζούσαν στην οικογένεια του Vallejo.

Η πεθερά του, η Ντόνα Μαρία Καρρίλο, πήρε έδαφος κατά μήκος του κολπίσκου Santa Rosa και έκτισε το Carrillo Adobe, το πρώτο ευρωπαϊκό σπίτι στην κοιλάδα της Santa Rosa. Το Γυμνάσιο Μαρία Κάρριλο, στα βορειοανατολικά της Σάντα Ρόζα, πήρε το όνομά της.

Ο καπετάνιος John Rogers Cooper παντρεύτηκε την αδελφή του Vallejo Encarnacion και πήρε τον El Molino Rancho που είναι το σημερινό Forestville. Ο Rogers δημιούργησε το πρώτο πριονιστήριο ισχύος του κράτους, εξ ου και το όνομα "Molino" που σημαίνει "μύλος" στα ισπανικά. (Το γυμνάσιο στο Forestville ονομάζεται El Molino.)

Ο καπετάνιος Henry Fitche, ο οποίος παντρεύτηκε μια άλλη από τις αδελφές του Vallejo, πήρε την επιχορήγηση Sotoyome, η οποία είναι τώρα η Healdsburg. Ο Fitche πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο Σαν Ντιέγκο, οπότε έστειλε τον Κύριο Αλέξανδρο να αναπτύξει το rancho, υποσχόμενος του 10.000 στρέμματα σε αντάλλαγμα. Ο Αλέξανδρος επέλεξε τη γη που είναι τώρα η Αλεξάνδρεια Κοιλάδα ως πληρωμή του.

Μεγάλο μέρος της γης δόθηκε και στους ανθρώπους εκτός της οικογένειας.

Και ο Vallejo βγήκε από το δρόμο του για να πείσει μερικούς ναυτικούς Anglo να αναπτύξουν αγροκτήματα κοντά στο ρωσικό φρούριο για να κρατήσουν τους Ρώσους κλεισμένους μέσα.

Για άλλη μια φορά, οι Ρώσοι δεν φάνηκαν πολύ διαταραγμένοι από κανένα από αυτά. Αυτές τις μέρες, το Fort Ross επιβλέπεται από τα State Parks και διοργανώνει μια ετήσια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, η φεστιβάλ ερμηνευτικού συνδέσμου Fort Ross χρησιμοποίησε για να οργανώσει μια αναπαράσταση μιας ημέρας το 1836. Στο σκατό, οι μεξικανοί αξιωματικοί από το Sonoma εμφανίζονται στο φρούριο και διατάζουν τους Ρώσους να φύγουν. Ως ένδειξη δύναμης, οι Ρώσοι πυρπολούν τα όπλα τους. Και στη συνέχεια καλούν τους Μεξικανούς μέσα στο πάρτι.

Όμως, οι φιλικοί γείτονες έπρεπε να φύγουν σύντομα μετά. Είχαν σκοτώσει τον πληθυσμό της βίδρας κοντά στην εξαφάνιση και έτσι επέστρεψαν στη Ρωσία. Πολλοί από τους άνδρες έφεραν νύφες και παιδιά της Native American. (Και επέστρεψαν επίσης τα καλάθια Pomo, πράγμα που εξηγεί γιατί το Κρεμλίνο έχει μια τέτοια ωραία συλλογή.)

Η μεξικανική κυβέρνηση μόλις είχε αρκετό χρόνο για να ανακουφιστεί ότι οι Ρώσοι είχαν φύγει πριν από μια νέα απειλή που έφτασε στην ακτή της Βόρειας Καλιφόρνιας: Αμερικανοί πρωτοπόροι.

Η εξέγερση της σημαίας των αρκούδων

Αμερικανοί εποίκοι, εμπνευσμένοι από ιστορίες της γης του παραδείσου της Καλιφόρνια, επικεφαλής των Sierras και του Sonoma. Το περίφημο Donner Party ήταν μια τέτοια ομάδα πρωτοπόρων. Δύο από τα μικρά κορίτσια που έμειναν ορφανά από το μοιραίο αυτό ταξίδι κατέληξαν να ζουν με μια οικογένεια στο Sonoma. Ένα από τα κορίτσια, η Ελίζα Ντόνερ έγραψε τελικά «Η εκστρατεία του κόμματος Ντόνερ και η τραγική του μοίρα», η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο Καλιφόρνια όπως το είδα: Αφηγήσεις πρώτου προσώπου των πρώτων χρόνων της Καλιφόρνιας, 1849-1900 του λογαριασμού της μπορεί να βρεθεί εδώ.

Καθώς ολοένα και περισσότεροι άποικοι χύνονταν στην περιοχή, αυξάνονταν οι εντάσεις μεταξύ των νεοφερμένων και του Καλιφόρνιου που αισθάνθηκαν ότι η γη τους ξεπέρασε. Ο Vallejo έγραψε: "Η μετανάστευση των Βορειοαμερικανών στην Καλιφόρνια αποτελεί σήμερα μια αδιάσπαστη γραμμή φορταμαξών ... είναι τρομακτικό".

Υπήρχαν φήμες ότι το Μεξικό θα απέδιδε τους Αμερικανούς. Και το καλοκαίρι του 1846, μια άλλη φήμη σάρωσε την περιοχή που το Μεξικό διέταξε τους Αμερικανούς από την Καλιφόρνια. Αυτή τη φορά, μια ορνιθολογική ομάδα αποίκων οδήγησε στο Sonoma για να αντιμετωπίσει τον στρατηγό Vallejo.

Περίσκονταν στο σπίτι του Sonoma και ο αρχηγός της ομάδας αυτοεξυπηρέτησης, Ezekiel Merritt, μπήκε μέσα για να μιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα. Μετά από μερικές ώρες, ο Merritt δεν βγήκε. Έτσι, ένας άλλος άνθρωπος από την ομάδα πήγε να ερευνήσει. Δεν βγήκε ούτε. Τέλος, ένας άνθρωπος που ονομάζεται William Ide πήγε για να δει τι συμβαίνει. Αργότερα έγραψε: "Κάθισε ο Merrit - το κεφάλι του έπεσε ... και κάθισε ο νέος κατασκευασμένος καπετάνιος σαν σιωπηλός σαν το κάθισμα που καθόταν επάνω.

Το μπουκάλι είχε μόλις καταφέρει να νικήσει τους απαγωγείς. "Φαίνεται ότι ο στρατηγός Vallejo, πάντα καλός οικοδεσπότης, ήταν αρκετά ευγενής για να προσφέρει κάποιο μπράντυ στους υποψήφιους του.

Οι επισκέπτες δεν ήταν τόσο φιλόξενοι. Η υπόλοιπη ομάδα απήγαγε τον Vallejo μαζί με αρκετά μέλη της οικογένειάς του και τα πήγε στο Σακραμέντο, όπου παρέμειναν υπό κράτηση για αρκετούς μήνες.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα των πρωτοπόρων κήρυξε μια νέα δημοκρατία. Και δημιούργησαν μια σημαία με τις λέξεις "Δημοκρατία της Καλιφόρνια" και μια εικόνα μιας αρκούδας grizzly. Μερικοί από τους θεατές δήλωσαν ότι μοιάζει περισσότερο με χοίρο. Φαίνεται ότι η σημαία των αρκούδων δημιουργήθηκε από τον ανιψιό της Μαρίας Τοντ Λίνκολν, της συζύγου του Προέδρου Λίνκολν.

Ο πρωτοπόρος John Bidwell, ο οποίος περιέγραψε πολλά από τα γεγονότα που περιβάλλουν την «εξέγερση της σημαίας των αρκούδων», έγραψε:

"Μεταξύ των ανδρών που παρέμειναν να κρατήσουν το Sonoma ήταν ο William B. Ide, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν στην εντολή ... Ένας άλλος άνθρωπος που άφησε στο Sonoma ήταν ο William L. Todd ο οποίος ζωγράφισε, σε ένα κομμάτι από καφέ βαμβάκι, μια αυλή και μισό περίπου μήκους, με παλιό κόκκινο ή καφέ χρώμα που έβρισκε, αυτό που σκόπευε να είναι μια αναπαράσταση μιας αρκούδας grizzly. Αυτό τέθηκε στην κορυφή του προσωπικού, σε απόσταση περίπου εβδομήντα μέτρα από το έδαφος. Οι ντόπιοι Καλιφόρνιοι που το έβλεπαν ακούγονταν να λένε «Coche», το κοινό όνομα μεταξύ τους για χοίρους ή κορίτσια. Πάνω από τριάντα χρόνια μετά, ήμουν σε θέση να συναντήσω τον Τοντ με το τρένο να ανεβαίνει στην κοιλάδα του Σακραμέντο. Δεν είχε αλλάξει πολύ, αλλά εμφανίστηκε σημαντικά σπασμένος στην υγεία. Μου πληροφόρησε ότι η κα Lincoln ήταν η θεία του και ότι είχε ανατραφεί στην οικογένεια του Αβραάμ Λίνκολν ».

Για 22 ημέρες, η σημαία της φέρουν πέταξε πάνω από το Sonoma καθώς οι άποικοι δήλωσαν την Καλιφόρνια ως ανεξάρτητη δημοκρατία. Αλλά τότε η σύγκρουση έγινε μέρος του μεγαλύτερου μεξικανο-αμερικανικού πολέμου. Το Μεξικό έχασε τελικά τον πόλεμο και παραχώρησε την Καλιφόρνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αργότερα, οι πυρκαγιές που ακολούθησαν τον Μεγάλο σεισμό του 1906 έκαψαν και κατέστρεψαν την αρχική σημαία των αρκούδων. Αλλά, το πνεύμα του ζει. Η Καλιφόρνια υιοθέτησε την εικόνα του αρκούδι για την σημαία του.

Μέρος 2 του ιστορικού Sonoma County σύντομα.