Κουνήστε, κουδουνίστρα, και Roll στην Αλάσκα

Συχνά, αρχίζουν με μια λεπτή βύθιση που ακούγεται σαν την προσέγγιση ενός φορτηγού. Η ανάδευση ακολουθεί τα κροταφικά νεύρα και τα πιάτα ντουλαπιών με την ίδια ταχύτητα. Ας ελπίσουμε ότι μικρές ζημιές θα συμβούν έξω από μερικά πλαίσια εικόνων ή σπιτάκια, αλλά μερικές φορές η κρούστα της Γης απλώς δεν μπορεί να παραμείνει ακίνητη και ένας ισχυρός σεισμός αναστατώνει την Αλάσκα.

Τι είναι οι σεισμοί;

Η βίαιη απελευθέρωση ενέργειας κατά μήκος των πλακών του πλανήτη, κοχύλια ενός είδους που επιπλέουν στην κορυφή του μανδύα κάτω από την κρούστα, είναι αυτό που οι περισσότεροι από εμάς θυμούνται για τους σεισμούς από τη σχολική τάξη του γυμνασίου.

Στην Αλάσκα, όπου η πλάκα του Ειρηνικού συναντά το περίεργο βορειοαμερικανικό πιάτο, αυτή η ενέργεια απελευθερώνεται σε καθημερινή βάση, σεισμικά κύματα που μας νοιώθουν όπως το κούνημα ενός σκάφους ή το κτύπημα ενός αυτοκινήτου, ανάλογα με το επίκεντρο, ή τη θέση όπου συναντήθηκαν και συγκρούστηκαν οι πλάκες και το βάθος κάτω από μας.

Γιατί η Αλάσκα έχει τόσα σεισμούς;

Αυτά τα δύο κοντινά, αλλά όχι φιλικά, ελάσματα του Ειρηνικού και της Βόρειας Αμερικής ζευγαρώνουν συνεχώς για τη θέση τους πάνω στο μανδύα και η πλάκα του Ειρηνικού υποβιβάζει ή βγαίνει κάτω από το βορειοαμερικανικό. Η Αλάσκα έχει επίσης αρκετές θέσεις που σηματοδοτούν τα όρια αυτών των πιάτων: Southcentral Αλάσκα, κοντά στο Άνκορατζ. το εσωτερικό, κοντά στο Fairbanks; και κατά μήκος της αλυσωτής αλυσίδας Τα σφάλματα μπορούν να σηματοδοτήσουν αυτά τα όρια ή να συσχετιστούν με αυτά και να εμφανιστούν ως ρωγμές στην επιφάνεια της γης όπου οι βράχοι έχουν πέσει ή ολισθαίνουν το ένα πάνω στο άλλο με σχετική κανονικότητα.

Τα λάθη Salcha, Fairbanks, Minto και Denali είναι αρκετά δραστήρια.

Πόσα σεισμοί έχει η Αλάσκα κάθε χρόνο;

Η Αλάσκα έχει το 11% των σεισμών στον κόσμο και 3 από τις 6 μεγαλύτερες στην καταγεγραμμένη ιστορία βρίσκονται εκεί. Από το 1900, η ​​Αλάσκα έχει 1 σεισμό μεγέθους 7 ή 8 ετησίως, 45 σεισμούς μεγέθους 6 ή 7 και 10.000 σεισμούς συνολικά ετησίως.

Ο πιο διάσημος σεισμός, βέβαια, ήταν ο "Μεγάλος σεισμός της Αλάσκα" του 1964, ο οποίος επικεντρώθηκε κοντά στον Πρίγκιπα Ουίλιαμ Ήχου. Με μέγεθος μεγέθους 9,2 σε 4,5 λεπτά, αυτό το καταστροφικό κρησφύγετο και το τσουνάμι που ακολούθησε έφεραν τη ζωή 100 ατόμων και γύρισε την πόλη του Anchorage σε μια καταστροφή. Μικρότερες κοινότητες κατά μήκος του Πρίγκιπα Ουίλιαμ Ήχου, όπως το Βαλντέζ , καταστράφηκαν από το κύμα που έπληξε και η πόλη βρίσκεται τώρα σε μια εντελώς νέα τοποθεσία περίπου 6 μίλια από τον αρχικό χώρο.

Επισκέπτομαι σύντομα την Αλάσκα. θα πρέπει να ανησυχώ;

Όχι. Όπως κάθε φυσικό φαινόμενο, οι σεισμοί της Αλάσκας είναι μέρος του τοπίου του κράτους, εύθραυστο, όπως μπορεί να είναι. Ο σημαντικότερος παράγοντας για όσους ζουν ή επισκέπτονται χώρα σεισμού είναι η προετοιμασία. Οι οικογένειες της Αλάσκας ενθαρρύνονται να κατασκευάσουν ένα "κιτ έκτακτης ανάγκης" για τρόφιμα, νερό, καύσιμα και καταφύγια για μια εβδομάδα σε περίπτωση που ένας άλλος σεισμός της ίδιας δύναμης όπως το 1964 χτυπήσει και πάλι. Τα παιδιά των σχολείων διδάσκουν το γνωστό μάντρα "πάπιας, κάλυψης και κράτησης", κρύβονται κάτω από τα γραφεία κατά τη διάρκεια κανονικών ασκήσεων και για τα παιδιά σε παράκτιες περιοχές, ασκώντας ασκήσεις εκκένωσης για τσουνάμι. Σημείωση: Στις 24 Ιανουαρίου 2016, ένας σεισμός μεγέθους 7.1 έπληξε το Cook Inlet περίπου 100 μίλια νότια του Anchorage, προκαλώντας μικρές ζημιές στο Anchorage, αλλά σπάζοντας γραμμές φυσικού αερίου και νερού στη χερσόνησο Kenai .

Εάν τα ταξίδια σας σας φέρνουν στην Αλάσκα, υπάρχουν συμβουλές για τη διαχείριση ενός σεισμού, είτε πρόκειται για ένα μικροσκοπικό τρέμουλο είτε για έναν μεγάλο αναδευτήρα.