Η σωστή προφορά της "Νέας Ορλεάνης"

Πώς λένε οι ντόπιοι το όνομα της μεγάλης ευκολίας - και πώς δεν το κάνουν

Έχετε πιθανώς ακούσει τη Νέα Ορλεάνη προφέρεται μισή ντουζίνα τρόπους σε τραγούδια, από τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες, και από τους κατοίκους. Εάν πηγαίνετε στην πόλη στη νοτιοανατολική Λουιζιάνα κοντά στον Κόλπο του Μεξικού και δεν είστε σίγουροι πως θα έπρεπε να αναφέρετε τον τόπο χωρίς να σας ενοχλήσετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους ντόπιους για το πώς να πείτε το όνομα αυτής της πόλης.

Ονομάστηκε "Big Easy", η Νέα Ορλεάνη είναι γνωστή για τη ζωντανή ζωντανή μουσική και τις παραστάσεις του δρόμου, τη σκηνή νυχτερινής διασκέδασης 24 ωρών και την πικάντικη κουζίνα Cajun. Η Νέα Ορλεάνη είναι ένα δοχείο τήξης αμερικανικών, γαλλικών και αφρικανικών πολιτισμών και διαλέκτων.

Ονομάστηκε "Big Easy", η Νέα Ορλεάνη είναι γνωστή για τη νυχτερινή της ζωή όλο το εικοσιτετράωρο, ζωντανή σκηνή ζωντανής μουσικής και πικάντικη μοναδική κουζίνα που αντικατοπτρίζει την ιστορία της ως γέμιση γαλλικών, αφρικανικών και αμερικανικών πολιτισμών ", σύμφωνα με την Google . Όμως, αυτό το δοχείο διαλέξεων προσφέρεται για παραλλαγές στην προφορά του ονόματος της πόλης - καθιστώντας δύσκολη την γνώση του σωστού τρόπου να το πούμε. Πράγματι, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πρώτα τους πολλούς τρόπους να μην προφέρετε τη Νέα Ορλεάνη.

Ο σωστός τρόπος για να προφέρετε το όνομα αυτής της πόλης είναι το "New Or-linz" (το λεξικό Merriam-Webster το φωνάζει φωνητικά "ȯr-lē-ənz"). Αν θέλετε οι άνθρωποι να σας κατανοήσουν και να σας περιποιηθούν σαν ένας ντόπιος, αυτός είναι ο τρόπος για να το προφέρετε, αν και υπάρχουν και άλλες παραλλαγές που είναι αποδεκτές επίσης.

Λανθασμένες προφορές

Μπορεί να έχετε ακούσει το όνομα που προφέρεται, "N'awlins", αλλά αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα τουριστικό πράγμα που πρέπει να κάνετε - μοιάζει πολύ με την προφορά της οδού Χιούστον στη Νέα Υόρκη, όπως η πόλη στο Τέξας αντί για "πώς-ston". Συχνά θα ακούσετε αυτή την λανθασμένη μετάδοση σε ταινίες και παραγωγές εποχής καθώς αυτή ήταν μόνο μια δημοφιλής προφορά πριν από τη δεκαετία του 1950.

Ο Louis Armstrong κέρδισε "Ξέρεις τι σημαίνει να χάσεις τη Νέα Ορλεάνη", προφέροντας την τελευταία συλλαβή με έναν σκληρό ήχο "e" παρά έναν ήχο "soft". Η ίδια προφορά έχει εμφανιστεί σε πολλά τραγούδια πριν και μετά, αλλά οι περισσότεροι ντόπιοι δεν το θεωρούν τον σωστό τρόπο να πουν το όνομα της πόλης - εξαιρουμένης της αναφοράς στην Orleans Parish, η οποία μοιράζεται ένα κοινό όριο με τη Νέα Ορλεάνη.

Σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής "The Simpsons", ο Marge έλαβε μέρος σε μια μουσική προσαρμογή του "A Streetcar Named Desire" και ο χαρακτήρας Harry Shearer, κάτοικος της Νέας Ορλεάνης, προφέρεται γελοία με την πόλη τόσο με μακρύ "e" ήχο "i" ("New Or-lee-inz"). Μερικοί από τους μακροχρόνιους κατοίκους της Νέας Ορλεάνης προφέρουν το όνομα της πόλης με παρόμοιο τρόπο ("Nyoo aw-lee-inz"), αλλά αυτό εξακολουθεί να θεωρείται εσφαλμένη προφορά.

Ένα χωνευτό δοχείο των γλωσσών στο μεγάλο εύκολο

Δεδομένου ότι η ιστορία και ο πολιτισμός της Νέας Ορλεάνης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους εποίκους, τους κατοίκους της περιοχής και τους υπηρέτες που έφεραν στην πόλη για να την βοηθήσουν να την οικοδομήσουν και να την συντηρήσουν, το Big Easy θεωρείται ότι είναι ένα λιωμένο δοχείο πολλών διαφορετικών πολιτισμών τις Ηνωμένες Πολιτείες - αλλά κυρίως επηρεάζονται από τις γαλλικές, ισπανικές και αφρικανικές παραδόσεις.

Δεδομένου ότι οι Γάλλοι και Ισπανικοί άποικοι και οι αφρικανοί σκλάβοι ήταν καθοριστικοί για τη δημιουργία της Νέας Ορλεάνης, οι γλώσσες τους παρέμειναν ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κουλτούρας στην πόλη. Στην πραγματικότητα, η λέξη Creole της Λουιζιάνας βασίζεται σε ένα συνδυασμό γαλλικών, ισπανικών και αφρικανικών διαλέκτων. Το Creole χρησιμοποιήθηκε αρχικά από Γάλλους αποίκους για να αναφέρεται σε ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Λουιζιάνα και όχι στη μητρική (Γαλλία).

Κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσετε πολλά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα με γαλλικά, ισπανικά, κρεολικά και ακόμη αφρικανικά ονόματα για να γιορτάσετε αυτή την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά, οπότε όταν πρόκειται να προφέρετε τα ονόματα αυτών των εγκαταστάσεων, θα θέλετε να αναφερθώ σε προφορά οδηγούς από αυτές τις τέσσερις γλώσσες.